لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۰

مرجان ساتراپی برنده جایزه «شاهدخت آستوریاس» اسپانیا شد


مرجان ساتراپی
مرجان ساتراپی

جایزه امسال «شاهدخت آستوریاس» در بخش ارتباطات و علوم انسانی، به مرجان ساتراپی، هنرمند سرشناس ایرانی فرانسوی، اهدا می‌شود.

خانم ساتراپی، نویسنده، و کارگردان، که با کتاب مصور «پرسپولیس» شناخته می‌شود، این جایزه معتبر را در ماه مهر در اسپانیا دریافت می‌کند.

هیئت داوران، این جایزه را به دلیل نقش «اساسی» مرجان ساتراپی در «دفاع از حقوق و آزادی‌های انسانی»، به این هنرمند ایرانی فرانسوی اهدا کرد.

آنها در بیانیه‌ خود می‌گویند: «مرجان ساتراپی نماد تعهد مدنی زنان است. او به لطف جسارت و تولیدات هنری خود یکی از تأثیرگذارترین افراد در گفت‌و‌گوی بین فرهنگ‌ها و نسل‌ها محسوب می‌شود.»

خانم ساتراپی که متولد ایران است در «پرسپولیس» مشاهدات دوران نوجوانی خود، به ویژه محدودیت‌های اعمال شده بر زنان و سختی‌های دوران جنگ ایران و عراق، را بازگو می‌کند. این اثر ماجرای یک دختر کوچک پس از انقلاب اسلامی ۵۷ در ایران را روایت می‌کند و به تجربیات او درباره ایجاد حکومت اسلامی، محدودیت‌های مذهبی، جنگ، و مهاجرت، می‌پردازد.

خانواده مرجان ساتراپی او را در ۱۴ سالگی به مدرسه‌ای در وین فرستادند تا مبادا برای سرپیچی از قوانین جمهوری اسلامی بازداشت شود و مورد اذیت و آزار قرار گیرد. این هنرمند بعدها به ایران بازگشت؛ ولی در نهایت به فرانسه رفت و فعالیت‌های حرفه‌ای خود در زمینه نقاشی، نویسندگی، و کارگردانی، را دنبال کرد.

مرجان ساتراپی پس از موفقیت کتاب مصور «پرسپولیس»، انیمیشنی نیز برای آن ساخت که با استقبال زیادی در جشنواره فیلم کن مواجه شد، جایزه گرفت، و نامزد اسکار شد.

ساتراپی در سالگرد کشته‌شدن مهسا امینی، با همکاری تعدادی از پژوهشگران و تصویرگران ایرانی ‌و غیرایرانی، کتاب مصوری با عنوان «زن زندگی آزادی» منتشر کرد که آن اثر هم با واکنش‌های مناسبی همراه بود.

این کتاب مصور با اشاره به پیشینه مبارزات زنان ایرانی، به جنبش «زن زندگی آزادی» می‌پردازد و اعتراضات زنان، و سرکوب خشونت‌آمیز معترضان توسط جمهوری اسلامی را به تصویر می‌کشد.

جایزه ۵۴ هزار دلاری «شاهدخت آستوریاس» (پرنسس آستوریاس)، از جوایز شناخته‌شده در اروپا است که در هشت شاخه گوناگون به افراد یا نهادهایی اهدا می‌شود که دستاوردهای ارزنده‌ای در راه خدمت به بشریت دارند. هدف از اعطای این جوایز، کمک به ترویج ارزش‌های علمی، فرهنگی، و انسانی، در جهان است.

گلوریا استاینم فمینیست آمریکایی، اومبرتو اکو رمان‌نویس ایتالیایی، و شیگرو میاموتو طراح بازی‌های ویدیویی ژاپنی، از جمله برندگان قبلی این جایزه در بخش ارتباطات و علوم انسانی هستند.

این جوایز طی مراسم باشکوهی به میزبانی فیلیپه ششم، پادشاه اسپانیا، در ماه مهر به چهره‌های برگزیده اهدا خواهد شد.

منبع: خبرگزاری فرانسه

XS
SM
MD
LG