لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۱

بلینکن می‌گوید که آتش‌بس به نفع حماس است


از راست به چپ: آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا، ایمن صفدی وزیر امور خارجه اردن، و سامح شکری وزیر امور خارجه مصر. شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲
از راست به چپ: آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا، ایمن صفدی وزیر امور خارجه اردن، و سامح شکری وزیر امور خارجه مصر. شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز شنبه سیزدهم آبان در واکنش به درخواست مقامات دولت‌های عرب برای برقراری آتش‌بس فوری در غزه تاکید کرد که آتش‌بس در شرایط فعلی به نفع حماس خواهد بود.

به گفته بلینکن، چنین اقدامی به ستیزه‌جویان فلسطینی فرصت می‌دهد تجدید قوا کنند و دوباره اسرائیل را هدف حملات خود قرار دهند.

در یک اختلاف‌نظر علنی نادر، وزیران امور خارجه اردن و مصر که در کنار بلینکن در کنفرانس مطبوعاتی مشترک حضور داشتند، مکررا بر توقف درگیری‌ها تاکید کردند و گفتند کشته‌شدن هزاران غیرنظامی را نمی‌توان به عنوان دفاع از خود توجیه کرد.

وزیران امور خارجه این دو کشور عرب همسایه اسرائیل ضمن رد بحث علنی درباره غزه پس از حذف حماس گفتند تمرکز فوری باید بر روی تلاش‌ها به منظور توقف درگیری‌ها باشد.

بلینکن که دومین تور خاورمیانه‌ای خود را پس از حمله مرگبار ۱۵ مهر ستیزه‌جویان فلسطینی به اسرائیل انجام می‌دهد، گفت: «آتش‌بس در حال حاضر تنها موجب بقای حماس، تجدید قوای آن و تکرار آنچه که در ۱۵ مهر انجام داد، می‌شود.» او افزود: «هیچ ملتی، هیچ یک از ما چنین چیزی را نخواهد پذیرفت... بنابراین مهم است بر حق و وظیفه اسرائیل مبنی بر دفاع از خود تاکید مجدد کنیم.»

بلینکن پیشتر با همتایان عرب خود از کشورهای عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی، مصر، اردن، و نمایندگان فلسطینیان در امان دیدار کرد. وزارت امور خارجه اردن اعلام کرده بود برقراری آتش‌بس فوری، تحویل کمک‌های بشردوستانه، و راه‌های پایان دادن به «وخامت خطرناک [اوضاع] که امنیت منطقه را تهدید می‌کند» ازمحورهای این دیدار است.

سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر، در جریان این کنفرانس مطبوعاتی مشترک گفت: «همیشه مسئولیت جامعه بین‌المللی تلاش برای توقف خصومت‌ها است نه ترویج تداوم خشونت.»

ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، نیز با اشاره به لزوم مشخص کردن اولویت‌ها گفت: «در حال حاضر، باید از توقف جنگ اطمینان حاصل کنیم.»

ایالات متحده درباره آینده غزه با اسرائیل، اردن، و مصر در حال گفت‌وگو بوده است اما شکری و صفدی به منظور ماندن تمرکزها بر روی آتش‌بس در غزه، از اظهارنظر علنی در این باره خودداری کردند.

وزیر امور خارجه اردن گفت چگونه می‌توان درباره آینده غزه سخن گفت درحالی که مشخص نیست چه نوع غزه‌ای پس از پایان جنگ کنونی باقی خواهد ماند.

دولت‌های عرب همچنین از گسترش درگیری‌ها به منطقه نگران هستند. حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان عراقی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر اقدام به راکت‌پرانی به سوی اسرائیل کرده‌اند و شبه‌نظامیان شیعه عراقی پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق و سوریه را هدف حملات خود قرار داده‌اند.

دفتر نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان، اعلام کرد میقاتی در دیدار روز شنبه خود با بلینکن بر اهمیت آتش‌بس فوری در غزه و توقف «تجاوزگری اسرائیل» در جنوب لبنان تاکید کرده است.

  • وقفه‌های بشردوستانه

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، پس از دیدار روز جمعه خود با بلینکن در تل‌آویو هرگونه آتش‌بس موقتی که آزادی گروگان‌ها را در برنگیرد، رد کرد.

رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا گزارش داد مذاکرات روز جمعه بلینکن با نتانیاهو و کابینه جنگی او درباره ایجاد وقفه‌های بشردوستانه، بازتابگر تلاش‌های یک ماه گذشته برای تحویل اقلام و کالاهای بشردوستانه به ساکنان غیرنظامی غزه بوده است.

به گفته این مقام وزارت امور خارجه آمریکا، اسرائیل ابتدا با تحویل کمک‌های بشردوستانه نیز مخالفت می‌کرد اما پس از آن با تحویل روزانه بیش از ۱۰۰ کامیون به ساکنان غیرنظامی غزه موافقت کرده است. او تصریح کرد غیرنظامیان فلسطینی در غزه روزانه به ۵۰۰ تا ۶۰۰ کامیون کمک بشردوستانه نیاز دارند.

اکنون ایالات متحده از اسرائیل می‌خواهد با وقفه‌های موقت و معین در برخی نقاط به منظور توزیع کمک‌های بشردوستانه میان غیرنظامیان موافقت کند اما اسرائیل نگران است چنین وقفه‌هایی به تجدیدقوای حماس منجر شود.

دیوید سترفیلد، فرستاده ویژه آمریکا برای مسائل بشردوستانه خاورمیانه، که بلینکن را در تور خاورمیانه‌ایش همراهی می‌کند، به خبرنگاران گفت نگرانی‌های اسرائیل قابل‌درک است اما کسب اطمینان از اینکه اسرائیل به مکان‌ها یا مسیرهای خاصی حمله نخواهد کرد، یک «ضرورت راهبردی» به منظور تحویل کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان نیازمند در غزه است.

XS
SM
MD
LG