لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۷

درخواست‌ ۲۷۸۰ نفر برای بررسی مجدد پرونده فعالان زندانی محیط‌زیست 


فعالان محیط زیست
فعالان محیط زیست

با گذشت چهار سال و نیم از بازداشت فعالان محیط زیست در ایران، ۲۷۸۰ نفر از چهره‌های دانشگاهی، وکلا، حقوقدانان، هنرمندان و فعالان مدنی در نامه‌ای سرگشاده خواستار بررسی مجدد پرونده این افراد شدند.

امضاکنندگان این نامه از غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه ایران، خواسته‌اند که با آزادی مشروط این افراد موافقت شود.

در این نامه آمده است که فعالان محیط زیست زندانی واجد شرايط آزادی مشروط‌ هستند، چون نه‌ تنها یک‌سوم از مدت حبس‌شان را سپری کرده‌اند، بلکه بعضی از آنان حتی بیش از نصف محکومیت‌ خود را گذرانده‌اند.

امضاکنندگان این نامه با بیان اینکه مدعی اصلی این پرونده اطلاعات سپاه پاسداران بوده و نیز با اشاره به کناره‌گیری حسین طائب از ریاست این نهاد، خواسته‌اند که پرونده فعالان زندانی محیط زیست از نظر امنیتی مورد ارزیابی دوباره قرار گیرد.

این نامه همچنین به گزارش کمیته چهار نفره دولت دوازدهم، متشکل از وزرای کشور، اطلاعات، دادگستری و معاون حقوقی ریاست‌جمهوری اشاره می‌کند که گفته بودند «هیچ سندی مبنی بر فعالیت جاسوسی این افراد در دست نیست.»

وزارت اطلاعات دولت روحانی و عیسی کلانتری، رییس وقت سازمان حفاظت محیط زیست، نیز به این موضوع اذعان کرده بودند.

امضاکنندگان این نامه که عمدتا از چهره‌های دانشگاهی، هنرمندان، سینماگران، وکلای دادگستری و فعالان مدنی‌ هستند، فعالان محیط زیست زندانی را از «برجسته‌ترین و خوش‌نام‌ترین» کارشناسان و متخصصان حفاظت از حیات‌ وحش ایران دانستند.

روزنامه شرق نیز در شماره روز دوشنبه ۲۰ تیرماه خود، پرونده این فعالان محیط زیست را پرونده‌ای «پرابهام» توصیف کرد که هنوز نتوانسته است افکار عمومی را قانع کند.

مراد طاهباز، نیلوفر بیانی، هومن جوکار، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی، سپیده کاشانی، سام رجبی و عبدالرضا کوهپایه، هشت فعال محیط زیست، بهمن‌ سال ۹۶ توسط اطلاعات سپاه بازداشت شدند.

این افراد چند ماه‌ بدون دسترسی به وکیل و محروم از ملاقات با خانواده در سلول انفرادی بودند و سرانجام در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی جمعاً به ۵۸ سال حبس محکوم شدند.

قوه قضاییه اتهام این افراد را «جاسوسی» و «اقدام علیه امنیت ملی» عنوان کرد.

کاووس سیدامامی یکی از این افراد بود که دو هفته بعد از اعلام اتهام عنوان شد که در زندان خودکشی کرده است. خانواده‌اش مرگ او در زندان را مشکوک دانستند، اما تاکنون هیچ تحقیقات مستقل و شفافی درباره مرگ او در زندان انجام نشده است.

عبدالرضا کوهپایه نیز که به چهار سال زندان محکوم شده بود، سال ۹۹ بر اساس بخشنامه‌ای مبنی بر آزادی زندانیان سیاسی با محکومیت‌ زیر پنج سال، آزاد شد.

هفت فعال دیگر محیط‌زیستی همچنان در زندان به سر می‌برند و طی این مدت سازمان ملل متحد، نهادهای حقوق بشری و فعالان مدنی بارها خواستار آزادی آنان شده‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG