هر هفته میتوانید سوالات پزشکی خود را برای طرح با دکتر شیده رضایی برای صدای آمریکا به آدرس@sendvoa در تلگرام ما (کلیک کنید) بفرستید.
سوال | راشا: اگر در یک آپارتمان افرادی مبتلا به کرونا باشند آیا احتمال دارد ویروس کرونا از طریق هود آشپزخانه، هواکش دستشویی و یا دستگاه تهویه هوا به خانه ما هم سرایت کند؟
پاسخ | دکتر شیده رضایی: دانش پزشکی تا امروز، اصلی ترین راه انتقال ویروس جدید کرونا را قطرات و ترشحات تنفسی می داند و احتمال انتشار آن را از طریق جریان هوا بسیار کم ارزیابی می کند. در عین حال، محاسبات علمی دوزشناسی روشن کرده است که برای سرایت بیماری دستکم هزار ویروس باید وارد چشم یا مجرای تنفسی فرد سالم بشود.
برای روشن شدن مطلب باید اضافه کنم هر سرفه محتوی سه هزار قطره و هر عطسه محتوی دستکم سی هزار قطره تنفسی است، و در هر قطره منتشر شده با عطسه و سرفه فرد مبتلا به کووید ۱۹، دویست میلیون ویروس وجود دارد.
اما پاسخ سوال شما با توجه به دو گزاره بالا، این است که اگرچه انتقال ویروس از طریق سیستم های تهویه مطبوع منتفی نیست، اما احتمال آن به قدری کم است که در شرایط معمول، به عنوان عامل ایجاد خطر به شمار نمی آید و نیاز به اقدام خاصی ندارد.
از جمله شرایط غیر معمول، مشترک بودن سیستم تهویه خانه ها با مراکز درمانی، بخش بیمارستانی یا خانههای نگاهداری سالمندان است، که در چند دهه گذشته رعایت استانداردهای اجباری کیفیت برای خانه های مسکونی، اجازه چنین کاری را نمی دهد.
در واکنش به نگرانی شما، که نگرانی گروه های بسیاری از مردم و صاحبان صنایع نیز هست، «انجمن گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع آمریکا» یا (ASHRAE) در ماه مارس امسال، با تشکیل کارگروه ویژه مقابله با کرونا ویروس نوظهور، دستورالعمل های خود را بازبینی کرد. این نهاد در ماه آوریل، توصیه هایی را به بخش استانداردهای ویژه بیمارستان ها و مراکز تجاری افزوده است، اما در مورد تهویه مطبوع خانگی، تنها خواستار دقت و رعایت بیشتر در این موارد شده است:
- باز کردن مکرر پنجره ها برای تغییر و جابجایی هوای بیرون و درون خانه
- تعویض فیلترها
- تنظیم جهت گردش هوا از مناطق تمیز ساختمان به سمت قسمت های آلوده و خروج آن به بیرون از خانه
متخصصان این انجمن توصیه می کنند، علاوه بر خانههایتان، گزینه گردش هوای محیط داخل را در ماشین نیز غیر فعال کنید.