لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۳

جمهوریخواهان سه طرح علیه ایران تصویب کردند: تروریسم، آب سنگین و محدودیت معاملات دلاری


در هفته های اخیر تلاش جمهوریخواهان برای تصویب طرح هایی در مخالفت با توافق هسته ای افزایش یافته است.
در هفته های اخیر تلاش جمهوریخواهان برای تصویب طرح هایی در مخالفت با توافق هسته ای افزایش یافته است.

مجلس نمایندگان آمریکا در سالروز توافق هسته ای ایران و کشورهای پنج به علاوه یک، سه طرح جدید علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد. این طرح ها برای اجرایی شدن باید از سنا و وتوی احتمالی رئیس جمهوری آمریکا بگذرند. همزمان، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران از سستی ها در آنچه اجرای برجام نامید، انتقاد کرد.

مجلس نمایندگان آمریکا سه طرح درباره "پاسخگو قراردادن ایران در قبال حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر"، "ممنوعیت فروش آب سنگین" و "محدودیت دسترسی به سیستم مالی آمریکا" تصویب کرد.

روز پنجشنبه مجلس نمایندگان آمریکا که در اختیار اکثریت جمهوریخواهان است، طرحی با هدف پاسخگو قراردادن جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر در ایران و همچنین فعالیت های تهدید آمیز را به رای گذاشت. این طرح با ۲۴۶ رای موافق و ۱۷۹ رای مخالف در نهایت تصویب شد.

آمریکا ایران را به حمایت از گروه های تروریستی و پیکارجو همچون حماس و حزب الله متهم می کند. ایران این اتهام را رد می کند و کمک های خود را انسان دوستانه می نامد.

روز پنجشنبه همچنین مجلس نمایندگان طرح دیگری را تصویب کردند که هرگونه راه ایران را برای دسترسی به سیستم مالی آمریکا و معاملات دلاری را مسدود می کند. این طرح نیز با ۲۴۶ رای مثبت و ۱۸۱ رای منفی تصویب شد.

دو طرح تصویب شده، بعد از تصویب طرح دیگری است که روز چهارشنبه اعضای مجلس نمایندگان آمریکا برای ممنوعیت خرید آب سنگین از ایران تصویب کردند.

روز چهارشنبه ۲۴۹ قانون گذار به این طرح رای مثبت و ۱۷۶ نفر رای منفی دادند. مجلس نمایندگان آمریکا که تحت کنترل جمهوری خواهان است دولت باراک اوباما را از خرید آب سنگین بیشتر از ایران منع کرده است. آب سنگین یکی از اجزاء برخی از راکتورهای هسته ای است.

اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که از جمله موافقان اصلی این طرح ها بود، بعد از این رای گیری ها در بیانیه ای گفت: "وقتی پرزیدنت اوباما یک سال پیش توافق هسته ای اش را اعلام کرد، وعده داد ایران را در مورد تروریسم، حقوق بشر و موشک های بالیستیک تحت فشار بگذارد. متاسفانه، اقدامات او متناسب با حرف هایش نبوده است.

وی افزود: "تا به الان همه ما شاهد این الگو بوده ایم: هر وقت ایران اعتراض کرده، دولت (آمریکا) عقب نشسته است."

آقای رویس افزود: "این دو لایحه برای پاسخگو کردن ایران تهیه شده اند. رژیم (ایران) هیچ فعالیتی برای دسترسی به دلار آمریکا ندارد. نباید به آن اجازه داد که مردم بی گناه را به کشتن بدهد، و ذخیر موشکی غیرقانونی خود را افزایش دهد."

راه طولانی تا اجرایی شدن طرح های جمهوریخواهان

به گزارش آسوشیتدپرس، مجلس نمایندگان آمریکا در حالی این سه طرح را تصویب کرد که توافق اتمی قدرت های جهانی با ایران را تضعیف می کند. تصویب این طرحها که در اصل اقدامی نمادین به شمار می رود، نشان دهنده مخالفت شدید جمهوری خواهان با این توافق بین المللی است.

این سه طرح برای اینکه اجرایی شوند با دو مانع روبرو هستند. ابتدا باید این طرح ها در سنای آمریکا تصویب شود. با اینکه سنا نیز با اکثریت نسبی در اختیار جمهوریخواهان است اما آنها حد نصاب لازم برای لغو حق وتوی رئیس جمهوری را ندارند. بخصوص که برخی دموکرات های مخالف توافق، شش ماه بعد از اجرا، از آن حمایت می کنند.

سناتور کریس کونز روز پنجشنبه به خبرنگار صدای آمریکا گفت او از مخالفان توافق اتمی بود اما بعد از اجرای آن، از حسن اجرای آن راضی است و از آن حمایت می کند.

غیر از مانع سنا، جمهوریخواهان با تهدید به وتو نیز از سوی کاخ سفید روبرو هستند. باراک اوباما تاکید کرده هر قانونی که توافق هسته ای ایران و کشورهای پنج بعلاوه را به خطر بیاندازد را وتو می کند.

واکنش ظریف؛ اعتراض به " کوته بینی، سستی و شعار های کهنه"

در روزهای اخیر فشار جمهوریخواهان برای مانع تراشی در اجرای توافق هسته ای افزایش یافته است. روز پنجشنبه، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با نوشتن توئیتی اعتراض خود را نشان داد.

آقای ظریف که این پیام را برای سالروز توافق هسته ای نوشت، این توافق را پیروزی دیپلماسی بر آنچه "زورگویی" دانست، نامید.

ظریف نوشت، "همین انتخاب برای آمریکا امروز هم هست، با این یادآوری که روش های کهنه، همان شکست های کهنه را به دنبال خواهد داشت. تا زمانی که کوته بینی، سستی در انجام تعهدات و شعار های کهنه ترجیح داده شود، دسترسی به پیشرفت دشوار خواهد بود. "

وزیر خارجه ایران تاکید کرد: احترام متقابل و عمل به تعهدات مندرج در برجام برای تضمین وعده های داده شده افق های جدیدی را می گشاید.

مقام های جمهوری اسلامی ایران، در ماه های اخیر از اینکه ایران از رفع تحریم ها منتفع نمی شود انتقاد کرده اند.

استیون مال، هماهنگ کننده وزارت خارجه آمریکا در امور اجرای برجام روز چهارشنبه به صدای آمریکا گفت که بخشی از ناتوانی ایران برای بهره برداری از منافع اقتصادی بعد از تحریم به سیاست های ماجراجویانه ایران در منطقه خاورمیانه باز می گردد.

او همچنین به فساد مالی در ایران اشاره کرد.

آقای مال همچنین گفت که شش ماه زمان کمی برای دیدن تاثیر تحریم ها هست و در دراز مدت منافع رفع تحریم ها آشکار می شود.

XS
SM
MD
LG