جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در گفتوگویی با شبکه خبری اِیبیسی نیوز که روز یکشنبه هفتم آبان پخش شد، گفت آمریکا همچنان به حملات جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتیاش پاسخ خواهد داد.
او در پاسخ به پرسشی درباره حملات جمهوری اسلامی و شبهنظامیان وابسته به آن به سربازان آمریکایی مستقر در خاورمیانه گفت همانطور که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، نیز قبلا گفته به حملات جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش «پاسخ خواهیم داد.»
سالیوان با اشاره به پاسخ اخیر آمریکا به حملات جمهوری اسلامی و نیابتیهایش گفت تصور میکند مقامات جمهوری اسلامی پیام ایالات متحده در این باره را درک میکنند و «البته ما تمام اقدامات لازم برای محافظت از نیروهایمان، افزایش هوشیاریمان، و همکاری با دیگر کشورهای منطقه به منظور جلوگیری از گسترش درگیری کنونی میان اسرائیل و [ستیزهجویان فلسطینی مستقر در] غزه به یک درگیری منطقهای را انجام میدهیم.»
این دیپلمات ارشد دولت بایدن افزود: «اما خطر واقعی است و بنابراین، هوشیاری بالا است، و گامهای ما برای بازداشتن آن و جلوگیری از [وقوع] آن جدی، نظاممند، و جاری است.»
پس از جیک سالیوان، رابرت آبرامز، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا، گفت بر این باور است که ایالات متحده تمام اقدامات لازم را برای دفاع از نیروهایش در منطقه انجام میدهد.
او در ارتباط با سطح آمادگی نیروهای آمریکا در منطقه افزود: «اطمینان زیادی دارم که آنها یک لیست از اهداف [مورد حمله] احتمالی در اختیار دارند و میتوانند تمام اقدامات لازم برای دفاع از خود را انجام دهند.»
این ژنرال بازنشسته آمریکایی که سابقه خدمت در افغانستان و عراق را نیز دارد، اظهار امیدواری کرد جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتیاش حملات به سربازان آمریکایی را «به سطح بالاتری» نبرند و به اقدامات تنشزای خود ادامه ندهند زیرا به گفته او، در غیر اینصورت آمریکا تمام اقدامات لازم برای دفاع از سربازان خود را انجام خواهد داد.
همزمان با بالا گرفتن تهدیدها علیه سربازان آمریکایی در خاورمیانه، ارتش ایالات متحده از نظارت و رصد بیشتر بر منطقه خبر داده است.
همچنین ببینید: تشدید اقدامات نظارتی ارتش ایالات متحده در خاورمیانه همزمان با افزایش تهدیدها
رویترز روز سهشنبه دوم آبان در گزارشی نوشت که احتمال میرود ارتش آمریکا در صورت ضرورت، خانوادههای نظامیان را از منطقه خارج کند. مقامات نظامی که خواستند نامشان فاش نشود، گفتهاند که این اقدامات شامل افزایش گروههای گشتی نظامی، محدود کردن دسترسی به تأسیسات و پایگاهها، و جمعآوری اطلاعات بیشتر، از جمله از طریق پهپادها و دیگر عملیات نظارتی میشود.
به گفته این مقامات، ارتش آمریکا همچنین نظارت از برجهای مراقبت بر تأسیسات نظامی این کشور را افزایش میدهد، اقدامات امنیتی در مبادی ورودی پایگاهها را بیشتر میکند، و عملیات بیشتری را برای مقابله با پهپادها، راکتها، و موشکها انجام میدهد.
ژنرال مایکل «اریک» کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، در بیانیهای به رویترز گفت: «با افزایش تعداد حملات و تلاشها برای حمله به پایگاههای نظامی آمریکا، بازنگری مستمر اقدامات حفاظتی نیروی ما امری حیاتی است.»
کوریلا، که بر نیروهای آمریکایی در خاورمیانه نظارت میکند، گفت گامهایی که تاکنون برای افزایش حفاظت نیروها و استقرار تجهیزات نظامی اضافی ایالات متحده در منطقه در روزهای اخیر انجام شده، «از تلفات جدیتر نیروهای ما در صحنه جلوگیری کرده است.»
به گفته مقامات، از ۱۵ مهر و آغاز جنگ حماس و اسرائیل در غزه، نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه بارها هدف قرار گرفتهاند. این حملات تاکنون باعث زخمی شدن چهار نظامی و پنج پیمانکار نظامی آمریکایی شده است.
در روزهای گذشته در سواحل یمن، یک کشتی جنگی آمریکایی بیش از ۱۲ پهپاد و چهار موشک کروز شلیک شده توسط حوثیهای مورد حمایت ایران را سرنگون کرد.
با تشدید تنشها، پرسنل آمریکایی در حالت آماده باش دائمی قرار گرفتهاند. در جریان هشدار کاذب روز پنجشنبه دو هفته پیش در پایگاه هوایی الاسد عراق، یک پیمانکار غیرنظامی بر اثر ایست قلبی جان باخت.
یک مقام نظامی آمریکا که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت: «ما به طور مداوم بررسی میکنیم و اگر فکر کنیم که تهدید به سطحی میرسد که بستگان نیروهای ما را در منطقه تهدید می کند، به جای ریسک کردن، احتیاط خواهیم کرد.»
او به طور مشخص به عواملی که ممکن است باعث تخلیه خانوادههای نظامیان آمریکایی شود اشاره نکرد. شماری از این خانوادهها در پایگاههایی در بحرین – محل استقرار ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا – مستقر هستند.
مقامات ارشد دولت بایدن از جمله لوید آستن، وزیر دفاع، در مورد تشدید خطر حملات به نیروهای آمریکایی در خاورمیانه و امکان این که ایران به دنبال گسترش جنگ اسرائیل و حماس باشد، هشدار دادهاند.
یک مقام ارشد وزارت دفاع روز دوشنبه هفته گذشته به خبرنگاران پنتاگون گفت: «ما چشماندازی برای تشدید تنشهای بسیار مهمتر علیه نیروها و پرسنل آمریکایی در کوتاهمدت میبینیم، و مایلم آشکارا بگویم که سرِ این رشته به ایران میرسد.»
آستین برای محافظت از نیروهای آمریکایی در خاورمیانه، دستور استقرار دفاع هوایی جدیدی را صادر کرده که شامل یک «سامانه دفاع هوایی در ارتفاع بالا» میشود.
آمریکا همچنین در یک اقدام بازدارنده در برابر جمهوری اسلامی و گروههای مورد حمایت آن، چند فروند کشتی جنگی و هواپیمای جنگنده – از جمله دو ناو هواپیمابر – را به منطقه فرستاده است.
پنتاگون میگوید که دستور مستقیمی از مقامات ارشد جمهوری اسلامی برای انجام این حملات ندیده است.
اما جان کربی، سخنگوی کاخ سفید، میگوید واضح است که ایران چنین حملاتی را تسهیل میکند.
کربی روز دوشنبه گفت: «ما میدانیم که ایران این رویدادها را از نزدیک زیر نظر دارد، و در برخی موارد به طور فعال چنین حملاتی را تسهیل میکند و دیگرانی را که ممکن است بخواهند از جنگ حماس و اسرائیل به نفع خود و برای ایران بهره برداری کنند، تحریک میکند.»
مقامات امنیتی جمهوری اسلامی به رویترز گفتهاند که استراتژی ایران این است که نیروهای نیابتی در خاورمیانه مانند حزبالله حملات محدودی به هدفهایی در اسرائیل و پایگاههای آمریکا انجام دهند، اما از بالا گرفتن تنشهایی که ممکن است تهران را درگیر کند، پرهیز کنند.