معاون رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس صلح اوکراین شرکت می‌کند

کامالا هریس، معاون ریاست جمهوری آمریکا

کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به نمایندگی از ایالات متحده در کنفرانس صلح اوکراین به میزبانی سوئیس شرکت خواهند کرد.

کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام این خبر افزود که خانم هریس در این کنفرانس بر تعهد آمریکا به حمایت از تلاش‌های اوکراین برای دستیابی به تضمین صلح عادلانه و پایدار مبتنی بر حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور و اصول منشور سازمان ملل متحد تاکید خواهد کرد.

طبق بیانیه، کامالا هریس همچنین بار دیگر تصریح خواهد کرد که آمریکا پشتیبان مردم اوکراین در برابر تجاوزگری روسیه است.

کنفرانس صلح اوکراین قرار است روزهای شنبه و یکشنبه ۲۶ و ۲۷ خرداد با حضور نمایندگان نزدیک به ۱۰۰ کشور و سازمان بین‌المللی از سراسر جهان به میزبانی سوئیس برگزار شود.

  • انتقاد اوکراین از چین

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز یکشنبه چین را به همکاری با روسیه به منظور اختلال در کنفرانس صلح سازماندهی‌شده توسط سوئیس درباره جنگ در اوکراین متهم کرد.

زلنسکی در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی «شانگری‌لا» به میزبانی سنگاپور گفت چین دیگر کشورها و رهبران‌شان را تحت فشار می‌گذارد در این کنفرانس شرکت نکنند. او از هیچ کشور و یا رهبری نام نبرد.

به گفته او، «مایه تاسف است که کشور بزرگ، مستقل، و قدرتمندی همچون چین ابزاری در دست پوتین است.»

رئیس جمهوری اوکراین گفت حمایت پکن از مسکو «حمایت از جنگ» است.

زلنسکی از وزیران دفاع شرکت‌کننده در کنفرانس امنیتی مزبور خواست در کنفرانس صلح به میزبانی سوئیس شرکت کنند. او نسبت به خودداری برخی کشورها از شرکت‌کردن در این کنفرانس صلح ابراز تاسف کرد.

اگرچه دونگ جون، وزیر دفاع چین، پیش از زلنسکی در «شانگری‌لا» سخنرانی کرد اما هنگام سخنرانی رئیس جمهوری اوکراین در سالن محل کنفرانس حضور نداشت.

زلنسکی اهداف اصلی کنفرانس پیش‌رو در سوئیس را برقراری صلح، امنیت هسته‌ای، امنیت غذایی، آزادی اسرای جنگ و بازگشت کودکان اوکراینی ربوده‌شده توسط روسیه عنوان کرد.

رئیس جمهوری اوکراین گفت کشورش آماده است پیشنهادها و نقطه‌نظرات مختلف به منظور پایان دادن به جنگ و برقراری صلح پایدار و عادلانه را بشنود.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، هنگام سخنرانی زلنسکی در ردیف نخست شرکت‌کنندگان حضور داشت. آستین و زلنسکی در حاشیه کنفرانس با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند.

وزیر دفاع آمریکا تصریح کرد واشنگتن در حمایت از کی‌یف هرگز کوتاهی نخواهد کرد.

  • چین

وزیر دفاع چین طی سخنرانی خود در «شانگری‌لا» در ارتباط با «بحران اوکراین»، بدون اشاره به کنفرانس صلح پیش‌رو در سوئیس گفت: «چین مروج گفت‌وگوهای صلح با رویکردی مسئولانه بوده است.»

او مدعی شد کشورش جنگ‌افزار به هیچ یک از طرف‌های جنگ نداده و طرفدار «صلح و گفت‌وگو» است.

چین از ابتدای لشکرکشی پوتین به اوکراین ادعای بی‌طرفی کرده است. با این وجود، روابط تجاری پکن و مسکو به طور چشمگیری گسترش یافته و این مساله سبب کاهش تاثیر تحریم‌های گسترده غرب علیه روسیه شده است. علاوه بر این، سازمان‌های اطلاعاتی غربی و اوکراین می‌گویند شواهدی وجود دارد که قطعات چینی در جنگ‌افزارهای روسیه به کار می‌رود حتی اگر پکن به طور مستقیم مسکو را تسلیح نکند.

مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، روز جمعه گفت حضور کشورش در کنفرانس صلح به میزبانی سوئیس غیرمحتمل است.

پکن خواستار برگزاری یک کنفرانس صلح با «مشارکت برابر همه طرف‌ها» از جمله روسیه است که به کنفرانس صلح سوئیس دعوت نشده است.