مذاکرات دیپلماتهای آمریکا و روسیه در میانه تنش بر سر افزایش حضور نظامی روسیه در امتداد مرزهای اوکراین، دوشنبه در ژنو سوئیس آغاز میشود.
در این میان،کشورهای عضو ناتو و اتحادیه اروپا بر حمایت خود از تمامیت ارضی اوکراین در برابر حمله احتمالی نظامی روسیه تاکید کرده و به مسکو در مورد هزینههای چنین اقدامی هشدار دادهاند.
مانورهای نظامی روسیه و استقرار نیروهای نظامی همراه با تجهیزات سنگین در امتداد مرز مشترک با اوکراین، محور کلیدی مذاکرات روز دوشنبه آمریکا و روسیه در ژنو به رهبری وندی شرمن قائم مقام وزیر خارجه آمریکا و سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه خواهد بود.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا دیروز در جمع خبرنگاران در واشنگتن گفت مسکو خواستههای گستردهای را مطرح کرده است، خواستههایی غیرقابل قبول برای ایالات متحده و اروپا.
همچنین ببینید: وزیر خارجه آمریکا: روسیه تلاش میکند روایت نادرستی از وضعیت کنونی در مورد اوکراین ارائه دهدآقای بلینکن گفت: «روسیه اکنون از ایالات متحده و ناتو میخواهد که توافقاتی برای خروج نیروهای ناتو مستقر در قلمرو متحدانمان در اروپای شرقی و همچنین عدم پذیرش اوکراین به ناتو امضا کنند. آنها میخواهند ما را بر بحث در مورد ناتو متمرکز کنند تا دیگر روی موضوع روز، یعنی برنامه تجاوزشان به اوکراین، بحث نکنیم. ما از این موضوع منحرف نخواهیم شد، زیرا آنچه در اوکراین اتفاق میافتد فقط در مورد اوکراین نیست. این بخشی از الگوی گستردهتر رفتار بیثباتکننده، خطرناک و اغلب غیرقانونی مسکو است، زیرا تلاش میکند تا حوزه نفوذی در کشورهایی را که زمانی تحت سلطه شوروی بودند ایجاد کند و آنها را از تحقق خواستههای دموکراتیک خود به عنوان کشورهای کاملا مستقل، باز بدارد.»
روسیه مصرانه میگوید که قصد تجاوز مجدد به خاک همسایهاش اوکراین ندارد و صرفاً نگرانی امنیتی در مورد توسعه ناتو به نزدیکی مرزهایش دارد.
سرگئی لاروف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، گفت: «واشنگتن و متحدانش در ناتو باید فوراً به اقدامات خصمانه منظم علیه کشورمان از جمله مانورهای نظامی برنامه ریزی نشده، و مانورهای خطرناک کشتیها و هواپیماهای نظامی پایان دهند و نیز به فرآیند پذیرش نظامی اوکراین خاتمه دهند.»
کارشناسان بر این باورند که این مذاکرات راهبردی روسیه و آمریکا احتمالا نتیجه ملموسی به دنبال نداشته باشد و صرفاً در ارائه صورت مسائل و اعلام مواضع باقی بماند.
قرار است پس از این گفتگوها، دیپلماتهای کرملین در روزهای آتی ابتدا در قالب شورای روسیه-ناتو و سپس با مسئولان سازمان امنیت و همکاری اروپا، که در هر دو آنها آمریکا عضویت دارد، شرکت کنند. و در حالیکه ولادیمیر پوتین تلاش دارد بر روی اوضاع اوکراین متمرکز باشد، بنا به درخواست همتای قزاقستانی خود نیروی نظامی به این کشور همسایه روسیه در آسیای مرکزی اعزام کرده است.
مقامات کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا در مورد حضور نیروی نظامی روسیه در قالب سازمان پیمان امنیت جمعی در قزاقستان ابراز نگرانی کردند.
همچنین ببینید: آنتونی بلینکن: ایالات متحده درباره وضعیت اضطراری جاری در قزاقستان «بسیار نگران» است