دستکم سه مقام ارشد آمریکایی در اظهارات جداگانه ای اعلام کردند هرچند خطر درگیری نظامی با کره شمالی قریب الوقوع نیست اما احتمال آن به نسبت قبل افزایش یافته است. آن ها با این حال تاکید کردند دولت به دنبال حل دیپلماتیک مسئله هسته ای کره شمالی است.
مایک پمپئو رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به سیآیای در دو اظهارنظر جداگانه درروز یکشنبه گفت خطر درگیری قریب الوقوع با کره شمالی وجود ندارد اما صبر راهبردی آمریکا نیز رو به پایان است.
همزمان، اچ. آر. مکمستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز در اظهارنظری تاکید کرد «در این یک هفته، به جنگ نزدیکتر نشدهایم، اما در مقایسه با یک دهه پیش، نزدیکتر شدهایم».
به گفته مکمستر سلاح های آمریکایی آماده شلیک هستند اما به رهبری رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا، تلاش دیپلماتیک ادامه دارد تا مانع توسعه برنامههای موشک بالیستیک و سلاحهای اتمی کره شمالی شود.
از سوی دیگر، ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا که در کره جنوبی به سر می برد، روز دوشنبه گفت در صورتی که تحریمهای کره شمالی شکست بخورند، گزینههای نظامی آماده است.
با این حال، آقای دانفورد هم تاکید کرد آمریکا دنبال این است که از این وضعیت بدون جنگ، بیرون بیاید.
تنش به آمریکا و کره شمالی افزایش یافته است. هفته گذشته در واکنش به تهدیدهای کره شمالی، پرزیدنت ترامپ، کره شمالی را به «آتش و خشم» تهدید کرد.
پیونگ یانگ ادعا کرده که طرح حمله موشکی به این جزیره، تا هفته جاری نهایی شده و برای هرگونه تصمیم گیری در اختیار رهبر کره شمالی قرار خواهد گرفت.
شورای امنیت سازمان ملل متحد هفته پیش به اتفاق آرا، کره شمالی را از یک سوم درآمد ارز خارجی خود، یعنی حدود یک میلیارد دلار که از فروش آهن، سرب و شیلات به دست میآورد، محروم کرد.
روز جمعه روسای جمهوری آمریکا و چین در یک مکالمه تلفنی بار دیگر بر تعهد مشترک خود به عاری کردن شبه جزیره کره از تسلیحات اتمی تاکید کردند.
بنا به بیانیۀ کاخ سفید، دو رهبر در این گفت و گو که روز جمعه ۲۰ مرداد صورت گرفت تأیید کردند که تصویب قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره کره شمالی یک گام مهم و ضروری در جهت دستیابی به صلح و ثبات در شبه جزیره کره بوده است.
تلویزیون دولتی چین نیز با اشاره به مکالمه تلفنی دو رهبر از تاکید هر دو بر ضرورت عاری ساختن شبه جزیره کره از هر گونه تسلیحات اتمی خبر داد.
در گزارش این شبکه تلویزیونی آمده است: «رئیس جمهوری چین در این مکالمه با اشاره به منافع مشترک چین و آمریکا در عاری ساختن شبه جزیره کره از تسلیحات اتمی، خواستار خویشتنداری آمریکا و کره شمالی با هدف آرام ساختن وضعیت کنونی شد.»
جزئیاتی از گفتگوی پرزیدنت ترامپ و رئیس جمهوری چین درباره بحران کره شمالی
بر اساس این گزارش، شی جی پینگ همچنین بر اهمیت مذاکرات برای برون رفت از وضعیت کنونی اشاره داشت و به پرزیدنت ترامپ قول داد که پکن مسیر ارتباطی با کره شمالی را البته با همکاری آمریکا ادامه خواهد داد.
دونالد ترامپ، بارها از چین خواسته است که از مناسبات خاص خود با کره شمالی برای مهار کردن آن کشور، به خصوص متوقف ساختن آزمایشهای موشکی بالستیک و آزمایشهای اتمی این همسایه خود استفاده کند.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین روز جمعه در دیدار با وزیرخارجه و نماینده دائم خود در سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه واشنگتن به دنبال یافتن راه حل سیاسی برای وضعیت موجود است، به رهبر کره شمالی هشدار داد که در صورت هرگونه حملهای به جزیره گوام آمریکا در اقیانوس آرام، پاسخ واشنگتن شکننده خواهد بود.
پرزیدنت ترامپ که در تعطیلات تابستانی در کلوپ گلف خود در ایالت نیوجرسی است پیش از مکالمه تلفنی با رئیس جمهوری چین و پس از گفتگو با تیم دیپلماتیک خود، در جمع خبرنگاران ضمن اشاره به سیاست آمریکا برای راه حلی سیاسی به وجود گزینه نظامی نیز اشاره کرد.
او گفت: «مطمئنم که مردم گوام، امن خواهند بود؛ شما هم مطمئن باشید. اما اگر هرگونه اتفاقی برای گوام بیفتد، کره شمالی با پاسخ بسیار شدیدی مواجه خواهد شد.»
فرمانده کل نیروهای مسلح آمریکا همچنین یکی از راه حلهای دیپلماتیک را اعمال تحریمهای بیشتر علیه پیونگ یانگ عنوان کرد
و گفت که چنین تحریمهایی در بالاترین سطوح در دست بررسی است.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا نیز به همراه نیکی هیلی نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل، در پاسخ به خبرنگاران بار دیگر بر یافتن راه حلی دیپلماتیک اشاره کرد.
او گفت: «همانگونه که شنیدید، پرزیدنت ترامپ آشکارا گفت که به دنبال راه حل دیپلماتیک است.»