مقامات وزارت دفاع آمریکا می گویند روز پنجم دسامبر برابر با ۱۴ آذر ناوهای جنگی آمریکا و چین نزدیک بود در دریای جنوبی چین با یکدیگر برخورد کنند. این رویداد به شیوه متعارف و کارشناسانه حل و فصل شده و طرفین گزارش های حاکی از این که تصادم احتراز شده، به تنش ها میان ارتش دو کشور دامن زده است را بی اهمیت می خوانند.
مقامات می گویند این رویداد پنجم دسامبر پیش آمد؛ اما پنتاگون تنها چند روز بعد که رسانه ها گزارش آن را منتشر کردند، درباره اش اظهار نظر کرد.
استیو وارن، سرهنگ ارتش و سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به خبرنگاران گفت این رویداد بحرانی به بار نیاورده است: «فکر نمی کنم که این رویداد با هیچ معیاری به سطح «بحران» رسیده باشد. به نظر من، کشتی هایی در دریا مشغول عملیات معمول خودشان بودند. با این اتفاق، تنش ها بالا نگرفته، و بعد از آن هم ما در هیچ یک از رویه هایمان تغییری نداده ایم. همه اتفاق نظر داریم که مسأله به طور حرفه ای حل و فصل شد.»
مقامات آمریکا می گویند حین انجام عملیات ناوجنگی یو اس اس کاوپنز در دریای جنوبی چین، یک کشتی چینی در میسر راه آن قرار گرفت. کشتی چینی ناو هواپیمابر لیائونینگ را همراهی می کرد. بنا به گزارش ها، کشتی آمریکایی در حال دیده بانی عملیات ناو هواپیمابر چینی بود.
مقامات آمریکایی می گویند رزمناو این کشور در آبهای بین المللی مشغول انجام عملیات بوده؛ و ارتباط درست میان کشتی های آمریکایی و چینی جلوی وقوع تصادم را گرفته است.
این اتفاق در زمانی افتاده که تنش ها میان آمریکا و چین همچنان بالاست، و چین بر اقتدار دریایی و ادعای مالکیتش بر بخشی از سرزمین های منطقه تآکید می کند.
مقامات ایالات متحده آمریکا در این باره محتاطانه واکنش نشان می دهند چون احتمال اشتباه در محاسبه بالاست، و وقایع مشابهی که قبلاً اتفاق افتاده منجر به خشونت شده است.
تیم براون، تحلیلگر مسائل دفاعی در سازمان «گلوبال سکیوریتی» اشاره می کند که برخورد یک هواپیمای شناسایی آمریکایی با یک جت جنگنده چینی بر فراز جزیره هاینان در سال ۲۰۰۱ منجر به حمله به سفارت آمریکا در پکن شد:
«رویداد اخیر تا آن حد بالا نگرفته، اما تمایل روزافزون چینی ها به رفتاری بالقوه جنون آمیز را نشان می دهد.
تصادم دریایی که از آن احتراز شد مشابه رویدادهایی بود که در زمان جنگ سرد اغلب میان ناوهای ایالات متحده و اتحاد شوروی روی می داد. تفاوت عمده، به گفته آقای براون، در این است که آمریکا و اتحاد شوروی به تفاهمی رسیده بودند و متعهد شده بودند که نگذارند چنین وقایعی به جنگ بیانجامد:
«تا جایی که من می دانم، ایالات متحده و چین تا به حال به چنین تفاهمی نرسیده اند.»
پکن اخیراً به طور یکجانبه یک منطقه دفاع هوایی بر فراز بخش هایی از دریای شرقی چین اعلام کرد، که حاکمیت ژاپن بر چند جزیره در آن منطقه را نقض می کند. چین گفته است همه هواپیماهایی که از فراز منطقه دفاع هوایی اش عبور می کنند، ملزم هستند خود را معرفی، و برنامه پروازشان را برای تأیید از سوی ارتش چین ثبت کنند.