در حالی که هیاتهای مذاکرهکننده ایران و شش قدرت جهانی قرار است روز سهشنبه در وین گردهم آیند تا آخرین گفتگوها بر سر برنامه هستهای ایران را پیش از مهلت تعیین شده سوم آذر ماه برگزار کنند، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید ایالات متحده از میزان همکاری تهران با بازرسان آژانس «ناامید» شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از وین، لورا کندی روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگاران گفت که واشنگتن از این که تهران تاکنون نتوانسته است در زمینه ادعاهای مطرح شده درباره فعالیتهای احتمالی هستهای با ابعاد نظامی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی وارد تعامل سازندهای شود، ناامید شده است.
طبق گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تحقیقات برای راستیآزمایی ادعاهای مطرح شده درباره ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است و به نتیجه روشنی نرسیده است. ایران میگوید برنامه هستهایاش صرفاً صلحآمیز بوده و به دنبال دستیابی به سلاح اتمی نیست.
اظهارات نماینده آمریکا در آژانس در حالی بیان میشود که هیاتهای مذاکرهکننده ایران و شش قدرت جهانی گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، قرار است از روز سهشنبه گفتگوهای خود را در وین پایتخت اتریش از سر بگیرند و جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز برای همین منظور، روز دوشنبه عازم اروپا شده است.
وزير خارجه ایالات متحده ابتدا به لندن سفر خواهد کرد و پیش از آن که برای شرکت در مذاکرات اتمی عازم وین شود، با برخی مقامهای اروپايی و کشورهای خاورمیانه، درباره برنامه هستهای ايران و اوضاع منطقه، بویژه مبارزه علیه گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی»، دیدار و گفتگو خواهد کرد.
بیش از یک دهه است که گفتگوهای ایران و غرب بر سر ماهیت برنامه هستهای تهران ادامه دارد و تاکنون به نتیجه مشخصی که دو طرف را راضی کند، نرسیده است. در پی روی کار آمدن دولت حسن روحانی در اواسط سال گذشته و تغییر رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجی، از جمله مسئله هستهای، گفتگوهای ایران و گروه ۱+۵ پس از یک دوره رکود چند ساله، از سر گرفته شد.
دو طرف پس از گذشت مدت کوتاهی در ژنو سوئیس به یک توافق موقت دست یافتند که بر مبنای آن شش ماه فرصت داشتند تا به توافقی جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران دست یابند. دو روز مانده به مهلت تعیین شده ۲۹ تیر ماه، به دلیل باقی ماندن شکافها، طرفین توافق کردند گفتگوها را تا ۳ آذر ۱۳۹۳، یعنی سالگرد توافق ژنو، تمدید کنند.
یک هفته مانده به این ضربالاجل جدید، از اظهارات مذاکرهکنندگان دو طرف چنین برمیآید که اختلافات هنوز حل و فصل نشده و احتمال رسیدن به توافق جامع و نهایی تا سوم آذر ماه ضعیف است؛ در نتیجه احتمال این که دوباره مدت این گفتگوها تمدید شود، رو به افزایش گذاشته است.
پیش از این، مذاکرهکنندگان ایران و گروه ۱+۵، هفته گذشته به مدت سه روز در مسقط پايخت عمان به گفتگو نشستند؛ اما از جزئیات آن گفتگوها خبری منتشر نشد و به نظر می رسد که نتیجه ملموسی هم در پی نداشته است.
میزان و گستره غنیسازی اورانیوم، و نیز نحوه برچیدن تحریمها علیه ایران، از موارد عمده مورد اختلاف است که هنوز حل و فصل نشدهاند.