لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۱

رویترز: افزایش ذخیره اورانیوم ایران پیش از پایان مهلت مذاکره


بر پایه گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، ذخیره گاز اورانیوم غنی شده تا سقف پنج درصد ایران، با افزایش هشت درصدی به حدود 8 و نیم تن رسیده است.

طبق این گزارش ذخیره گاز اورانیوم غنی شده به 8390 کیلو گرم رسیده است که نسبت به گزارش دو ماه گذشته، 625 کیلوگرم افزایش یافته است.

به گزارش رویترز از وین، آژانس در این گزارش که حدود سه هفته مانده به پایان مهلت مذاکرات هسته ای ایران با گروه پنج به علاوه یک منتشر شده، نوشته که طرفهای گفتگو خواستار کاهش این ذخیره اورانیوم در چارچوب توافق جامع هسته ای هستند.

به گفته گروه مذاکره کننده، این میزان ذخیره گاز اورانیوم می تواند زمان دستیابی ایران به سلاح هسته ای را کاهش دهد، هدفی که تهران آن را همواره رد کرده اما غرب به دنبال الزام ایران به انجام اقدامات قابل تاییدی است که مانع شود ایران در فاصله زمانی کوتاهی به تسلیحات اتمی دست یابد.

آمریکا به دنبال به درازا کشاندن دستیابی احتمالی ایران به سلاح اتمی به حداقل یکسال است.

به گفته کارشناسان غربی، یکی از راههای رسیدن به این هدف، خروج ذخیره اورانیوم غنی شده به روسیه است تا مسکو آنرا به سوخت مورد نیاز ایران تبدیل کند.

تهران برنامه غنی سازی خود را برای تولید سوخت جهت استفاده در رآکتور اتمی ایجاد کرده است. اورانیوم با غنای90 درصد، به عنوان سوخت بمب اتمی بکار گرفته می شود، امری که غرب بیم دارد ممکن است هدف نهایی تهران باشد.

برپایه برنامه اقدام مشترک یا همان توافق مقدماتی، تهران موافقت کرده که اورانیوم را که تاکنون به سطح 20 درصد غنی می کرده ادامه ندهد.

ایران بار این شش کشور در 18 نوامبر/ 27 آبان ماه در وین مذاکراتی خواهد داشت تا قبل از پایان مهلت مذاکرات در سوم آذرماه به توافق جامعی دست یابند تا به یک دهه بیم جنگ در منطقه خاورمیانه خاتمه داده شود.

همچنین، بنا به گزارش اندیشکده آمریکاییِ علوم و امنیت بین المللی (ISIS)، تهران احتمالا با تزریق گاز اورانیوم به دستگاه سانتریفیوژ پیشرفته IR-5 به غنی سازی اورانیوم بر خلاف تعهداتش در چارچوب توافق مقدماتی هسته ای با گروه پنج به علاوه یک دست زده است.

به گزارش رویتز، این ادعا که تاکنون تهران و کشورهای غربی به آن واکنشی نشان نداده اند، برگرفته از گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی است.

اما انجمن نظارت بر تسلیحات بر این باور است که ایران از چارچوب تعهدات خود تخطی نکرده است، زیرا که: "گزارش آژانس به صراحت می گوید که تهران اورانیوم غنی شده ای از این دستگاه برداشت نکرده است."

ایران تاکنون با استفاده از سانتریفیوژ IR-1 که فن آوری آن متعلق به دهه هفتاد میلادی است اقدام به غنی سازی می کرده است.

در چارچوب برنامه اقدام مشترک یا همان توافق مقدماتی هسته ای که از بیستم ژانویه 2014 به اجرا در آمده، ایران میتواند به تحقیق و توسعه در زمینه غنی سازی ادامه دهد، اما حق گسترش برنامه غنی سازی خود را ندارد.

XS
SM
MD
LG