در پی دیده شدن نیروهای روسیه در دوشهر عمده در شرق اوکراین که در کنترل شورشیان جداییطلب طرفدار مسکو قرار دارند، دولت اوکراین اعلام کرد که هماکنون ناچار است نه فقط با گروههای جداییطلب، بلکه با ارتش روسیه نیز در آن مناطق بجنگد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سخنگوی شورای امنیت ملی اوکراین رو سهشنبه در بیانیهای گفت سربازان روسیه در شهرهای دونتسک و لوهانسک، و همچنین در نقاط دیگری در شرق آن کشور دیده شدهاند.
پیشتر در روز دوشنبه، والری هلتی وزیر دفاع اوکراین گفته بود نیروهای مسلح آن کشور، استراتژی خود را از جنگ با جداییخواهان، به نبرد با ارتش روسیه، تغییر میدهند؛ نبردی که به گفته او میتواند به کشته شدن دهها هزار نفر منجر شود.
در مسکو، یوری اوشاکوف مشاور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سیاست خارجی، از خوزه مانوئل باروسو رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا انتقاد کرد و عمل او را در علنی ساختن یک مکالمه خصوصی، نقض اصول دیپلماتیک خواند.
باروسو چند ساعت پس از گفتگوی تلفنی با پوتین در جریان نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل، رهبران اروپا را از آن مکالمه آگاه کرده بود.
به گفته آسوشیتدپرس رئیس جمهوری روسیه در آن مکالمه، نظر خود را درباره اظهارات آقای باروسو به گزارشهای منابع اوکراینی و غربی، که مسکو با اعزام واحدهای ارتش منظم به شرق اوکراین به مناقشه جاری در آن مناطق دامن زده است، ابراز داشت.
آقای اوشاکوف، در ادامه انکارهای پی در پی مسکو مبنی بر این که هیچ سربازی به اوکراین نفرستاده است را بار دیگر تکرار کرد.
بر اساس برآوردهای ناتو، دست کم یک هزار سرباز روس وارد مناطقی از شرق اوکراین شدهاند و به شورشیان طرفدار روسیه کمک میکنند.
حتی هرچند رهبر شورشیان اوکراین هفته پیش گفته بود سربازان روسیه که در مرخصی بسر میبرند، از جمله حدود ۴ هزار روس هستند که در جنگ شرکت دارند.
وزیر دفاع اوکراین در پیامی در صفحه فیسبوک خود نوشت عملیات ضدشورش تمام شده است و ارتش اوکراین هماینک با نیروهای روسیه روبرو است.
وزارت امور خارجه روسیه، ضمن رد اظهارات وزیر دفاع اوکراین و «شگفتآور» خواند آن، او را متهم کرد که در پی شکستهای اخیر ارتش اوکراین، سعی دارد انتقاداتی که متوجه او هست را منحرف کرده و موقعیت خود را باوجود این شکستها حفظ کند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز روز سهشنبه از ایالات متحده خواست از نفوذ خود بر کیف برای پیشبرد تلاشها جهت رسیدن به یک راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران در اوکراین استفاده کند.
آسوشیتدپرس به نقل از آقای لاوروف نوشت «لازم است که جناح جنگطلب در کیف را مهار کرد، و تنها ایالات متحده میتواند این کار را انجام دهد.»
کیف و کشورهای غربی حامی آن، از جمله ایالات متحده، روسیه را به حمایت از گروههای جداییطلب در شرق اوکراین و دخالت در امور آن کشور متهم میکنند. در پی الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه در زمستان سال گذشته، اختلاف بین روسیه از یک سو، و اروپا و آمریکا در سوی دیگر شدیدتر شده است.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا تاکنون تحریمهایی را علیه روسیه وضع کردهاند و تهدید کردهاند درصورتی که مسکو موضع خود را تغییر ندهد، تحریمهای جدیدی در انتظار آن کشور خواهد بود.