اتحادیه اروپا می گوید اگر روسیه ظرف یک هفته در مداخله نظامی در اوکراین تجدیدنظر نکند و تجهیزات و نیروهایش را بیرون نکشد، با تحریم های جدیدی از سوی اتحادیه رو به رو خواهد شد.
تصمیم اتحادیه پس از آن اعلام شد که پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین، در نشست سران اتحادیه اروپا در بلژیک گفت هواپیماهای روسی یک شهر کوچک مرزی را با خاک یکسان کرده اند و شورشیان روسگرا بار دیگر مناطقی را در شرق آن کشور به تصرف درآورده اند. وی هشدار داد که اگر نیروهای روسیه به پیشروی در خاک اوکراین و حمایت از جداییطلبان ادامه دهند، به زودی یک «جنگ تمام عیار» در کشور به راه میافتد.
پس از سخنان آقای پوروشنکو، اعضای اتحادیه روز یکشنبه در دومین روز نشست بروکسل، توافق کردند که ظرف یک هفته فهرستی از تحریمهای مورد نظر علیه روسیه تنظیم کنند که میتواند بر بخشهای مختلف دولت اثر بگذارد. بخشی از تحریمهای مورد نظر، اقدامات تنبیهی علیه افراد یا سازمانهایی را شامل میشود که با جدایی طلبان اوکراین در ارتباط هستند.
با این حال، بیم و اضطراب از این که عواقب تحریم ها ممکن است دامن اعضای اتحادیه را هم بگیرد و آنها را از ذخایر انرژی روسیه محروم کند، موجب دودستگی در میان اعضای اتحادیه شد، به طوری که نتوانستند بر سر ضربالاجل قاطع یا شرایط دقیق اعمال تحریمها علیه ولادیمیر پوتین به توافق برسند. کشورهای اتحادیه اروپا همچنان با نرخ رشد پایین و بیکاری بالا دست و پنجه نرم میکنند. وزیر خارجه ایتالیا که روز شنبه به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه برگزیده شد، یکی از مخالفان سرسخت تحریم روسیه است.
از سوی دیگر، آقای پوتین به رغم شواهد غیرقابل انکار، منکر اعزام نیرو و هرگونه اقدام نظامی روسیه در شرق اوکراین شدهاست.
آندرئی لایسنکو، سخنگوی ارتش اوکراین روز یکشنبه در کیف به خبرنگاران گفت تانکهای روسی وارد شهر کوچک نووس ویتلیوکا در مرز روسیه شده و به روی تمام خانهها آتش گشودهاند:
«براساس گزارش های دریافتی، تک تک خانههای این شهر ویران شدهاست.» هرچند آقای لایسنکو زمان دقیق حمله تانکهای روسی را مشخص نکرد، در گزارشهای روزانه ارتش معمولاً وقایع ۲۴ ساعت گذشته را پوشش میدهد.
وی همچنین از پیشروی شورشیان جداییطلب در شهر مرزی لوهانسک خبر داد و گفت:
«حملات مستقیم ارتش فدراسیون روسیه در شرق اوکراین ادامه دارد. روسها کماکان تجهیزات نظامی و مزدوران جنگی به این سوی مرز میفرستند. کیف و کشورهای غربی معتقدند پیروزیهای اخیر جداییطلبان نتیجه ورود نیروها و تسلیحات روسی است، که در غیراینصورت در آستانه فروپاشی و شکست کامل بودند.
روسیه در این باره اظهار نظری نکرده است.
شورای اروپا، بازوی اجرایی اتحادیه، روسیه را به «عقبنشینی فوری و بیرون کشیدن تمامی تسلیحات و نیروهای نظامی از اوکراین» و توافق آتشبس فراخوانده اند.