رهبر جدایی طلبان حامی روسیه در شرق اوکراین، آندری پورگین، گفت او آماده است در مذاکرات صلح مینسک درباره آتش بس و تبادل زندانیان گفتگو کند.
هنوز مقامات رسمی کیف به این سخنان واکنشی نشان نداده اند.
پترو پوروشنکو رئیس جمهوری اوکراین روز دوشنبه روسیه را به «تهاجم مستقیم و آشکار» علیه کشورش، که به گفته او موجب شده توازن قوا در نبرد با گروههای جداییطلب در شرق اوکراین به نفع شورشیان طرفدار مسکو تغییر کند، متهم کرد.
در جدیدترین مورد از عقبنشینیهای متوالی نیروهای دولتی اوکراین در طول هفته گذشته، ارتش اوکراین اعلام کرد، در پی نبرد با یک گردان زرهی روسی، مجبور به عقبنشینی از دفاع از یک فرودگاه مهم درنزدیکی شهر لوهانسک واقع در شرق آن کشور شده است.
خبرگزاری رویترز، ضمن اعلام این خبر از قول پوروشنکو نوشت تغییراتی در سطوح بالای نیروهای مسلح اوکراین خواهد داد. در پی پیشرویهای اخیر جداییطلبان در جنوب شرقی اوکراین – که به گفته کیف و کشورهای غربی حامی آن با پشتیبانی ستونهای زرهی روسیه انجام گرفت – نیروهای مسلح دولتی مجبور به عقبنشینی از مواضع خود شدند.
تا پیش از هفته گذشته، ارتش اوکراین در آستانه سرکوب کامل شورش نیروهای جداییطلب بود، که پس از برکناری ویکتور یاناکوویچ رئیس جمهوری روسگرای آن کشور و فرار او به روسیه در اوایل سال جاری میلادی (اواخر سال ۱۳۹۲ خورشیدی) آغاز شد.
اما نیروهای شورشی در چند روز اخیر جبهه جدیدی در مناطق جنوبی به سمت سواحل دریای آزوو گشودند و به سمت شهر ماریوپل پیشروی کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رئیس جمهوری اوکراین در سخنانی در یک آکادمی نظامی در کیف با بیان این که «تهاجم مستقیم و غیرپنهان علیه اوکراین توسط یک کشور همسایه صورت گرفته است،» گفت این امر، اوضاع در مناطق درگیری را به شدت تغییر داده است.
وزیر دفاع اوکراین نیز در صفحه فیسبوک خود نوشت ما دیگر با تهدید جداییطلبان روبرو نیستیم، بلکه با جنگی آشکار با نیروهای نظامی روسیه مواجه هستیم. والری هلتی در ادامه نوشت «متاسفانه در چنین جنگی، شمار تلفات نه صدها، بلکه هزاران و چه بسا صدها هزار خواهد بود.»
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری اوکراین روز یکشنبه خواستار «گفتگوهای فوری» در باره استقلال مناطق جنوبی و شرقی اوکراین شد و از دولتمردان کیف بخاطر سر باز زدن از گفتگوی مستقیم سیاسی با گروههای جداییطلب، انتقاد کرد.
سران اتحادیه اروپا در نشست روز شنبه خود توافق کردند که دخالت مستقیم نظامی روسیه در درگیریهای داخلی اوکراین، وضع تحریمهای سنگینتر علیه مسکو را به دنبال خواهد داشت؛ مگر آن که روسیه نیروهای خود را از اوکراین خارج کند.
روسیه هرگونه حضور و دخالت مستقیم نظامی در مناطق شرقی اوکراین در حمایت از گروههای جداییطلب را رد کرده است.
رئیس جمهوری روسیه از اتحادیه اروپا خواست در مورد تصمیم خود برای اعمال تحریمهای سنگینتر، بیشتر فکر کند و گفت امیدوارم با درنظر گرفتن «خرد جمعی» در این ماجرا، «ما بتوانیم با روشهای معمول و امروزی با یکدیگر همکاری کنیم.»
با این حال با وجود تهدید اتحادیه به وضع تحریمهای بیشتر علیه روسیه، به دلیل وجود شکافهای متعدد در میان اعضای آن اتحادیه، جزئیات تحریمهای احتمالی و نیز زمان اجرای آنها اعلام نشد.
چندین کشور اروپایی از جمله جمهوری چک، اسلواکی و اتریش به شدت وابسته به گاز روسیه بوده و از این رو مخالف اعمال تحریمهای بیشتر علیه آن کشور هستند.