سیستم آموزش و پرورش افغانستان رو به فروپاشی است؛ هم برای دختران و هم برای پسران

کودکان افغانستانی در صف مدرسه در قندهار - ۷ سپتامبر ۲۰۲۲

سازمان‌های امدادگر هشدار می‌دهند که سیاست‌های جنسیتی طالبان و از طرفی کمبود بودجه خارجی، بخش آموزش و پرورش عمومی در افغانستان را با خطر فروپاشی مواجه کرده است.

به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، دست‌کم ۱.۵ میلیارد دلار در سال برای باز نگه داشتن مدارس دولتی افغانستان برای میلیون‌ها دانش‌آموز، پرداخت حقوق معلمان، و تامین سایر مایحتاج‌های ضروری آموزشی مورد نیاز است، اما این کشور جنگ‌زده به تنهایی قادر نیست که از پس این هزینه بربیاید.

دولت کنونی طالبان که با تحریم‌های بین‌ا‌لمللی روبرو است برای سال جاری ۲.۶ میلیارد دلار بودجه ملی تعیین کرده است که در حال حاضر با کسری نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار مواجه است.

عاشق‌الله مندوزی، سخنگوی سازمان حفاظت از کودکان (Save the Children) در افغانستان به صدای آمریکا گفت: «تقریباً ۱۸۷ هزار معلم برای جلوگیری از فروپاشی سیستم آموزشی به حمایت حقوقی نیاز دارند.»

مندوزی گفت: «وزارت آموزش و پرورش جدید نشان داده است که آنها تنها قادر به پرداخت حقوق به ۳۰ درصد از نیروی کاری فعلی هستند که نشان دهنده وضعیت خطرناک زیربناهای عمومی بدون بودجه انکشافی است.»

اهداکنندگان خارجی از زمانی که طالبان قدرت را در سال گذشته به دست گرفتند، کمک‌های مالی توسعه و پیشرفت برای افغانستان، از جمله به بخش آموزش و پرورش عمومی را متوقف کردند و تنها به کمک‌های بشردوستانه، عمدتاً برای جلوگیری از گرسنگی مردم آن کشور، ادامه دادند.

اهدا‌کنندگان خارجی همینطور به شدت با سیاست‌های آموزشی طالبان، به ویژه بستن مدارس متوسطه دخترانه مخالف هستند.

آموزش کودکان افغانستانی (یونیسف)

غلام محمد فدا، رئیس یک نهاد غیردولتی مستقر در کالیفرنیا به نام «آموزش افغان‌ها برای آینده بهتر» می گوید: «به دلیل سیاست‌های بد طالبان و کمبود بودجه از سوی اهدا‌کنندگان، سیستم آموزشی افغانستان در حال فروپاشی است.»

سازمان ملل متحد می‌گوید که سیستم آموزشی افغانستان به دلیل چندین دهه درگیری مسلحانه مستمر ویران شده و حدود چهار میلیون کودک افغانستانی از تحصیل محروم شده‌اند.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز در ماه‌های ژانویه و فوریه به معلمان در افغانستان ۱۰۰ دلار کمکی پرداخت، ولی پس از آن که طالبان به تعهد خود مبنی بر بازگشایی مدارس دخترانه وفادار نماند، این پرداخت‌ها نیز متوقف شد.

همچنین ببینید: طالبان مدارس دخترانه را در روز بازگشایی بست

مقامات بلندپایه طالبان، مانند وزیر آموزش عالی این گروه، علناً آموزش مدرن را محکوم کرده و تعهد کرده‌اند که یک سیستم آموزشی شدیداً اسلامی را ایجاد کنند.

حکومت طالبان تاکنون توسط هیچ کشوری در جهان به رسمیت شناخته نشده است و به دلیل سیاست‌های افراطی خود با تحریم‌های بین‌المللی مواجه است.

رهبران طالبان در پاسخ می‌گویند که آنها فقط در برابر خداوند پاسخگو هستند و رهبری آنها هرگز از حکومت ناب اسلامی منحرف نمی‌شود.

همچنین ببینید: شورای امنیت سازمان ملل: محرومیت دختران افغانستان از حق آموزش نقض حقوق‌بشر است