رهبر طالبان روز شنبه طی حکمی اعلام کرد که زنان افغانستان باید صورت خود را در اماکن عمومی با استفاده از برقع بپوشانند و تنها چشمهایشان بیرون باشد.
تشدید محدودیتهای فزاینده بر زنان توسط طالبان، واکنش جامعه جهانی و بسیاری از فعالان مدنی را در پی داشته است.
در حکم جدید طالبان آمده است سرپیچی از این قانون، می تواند باعث اخراج «قیم مرد» زن از مشاغل دولتی و یا سه روز زندانی شدن او شود.
طالبان در اولین دوره قدرت خود نیز استفاده از برقع را اجباری کرد اما از زمان روی کار آمدن دوباره، این قانون را در شهرهای افغانستان به اجرا نگذاشته بود.
مقامات طالبان این فرمان را یک «توصیه» خواندهاند اما مجموعهای از اقدامات تنبیهی را نیز برای هر کس که از آن پیروی نکند تعیین کردهاند.
بر اساس حکم جدید، در مرحله اول از خانه فرد خاطی بازدید شده و با شوهر، برادر یا پدر او صحبت میشود. در مرحله دوم، «سرپرست مرد» احضار میشود و در مرحله آخر، قیم مرد به دادگاه برده شده و ممکن است حکم زندان بگیرد.
خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان هدف از این اقدام را حفظ «کرامت» و «امنیت» زنان عنوان کرد.
بخشی از حکم جدید که حنفی آن را شرح داد میگوید اگر زنان «کار مهمی» بیرون از خانه ندارند بهتر است در منزل بمانند چرا که «اصول اسلامی از هرچیز دیگری مهمتر است.»
پوشش ایدهآل صورت برای زنان افغانستان در این حکم، همان برقع آبی رنگی عنوان شده است که از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ به نماد جهانی این حکومت تندرو تبدیل شده بود.
هرچند بسیاری از زنان در افغانستان به دلایل مذهبی روسری سر میکنند، اما بسیاری در مناطق شهری مانند کابل صورت خود را نمیپوشانند.
طالبان، در ماه مارس نیز با تعطیلی دبیرستانهای دخترانه در صبح روزی که قرار بود باز شوند، خشم جامعه جهانی را برانگیخت و ایالات متحده آمریکا را وادار کرد تا جلسات گفتگو برای حل بحران مالی کشور را لغو کند.
طالبان ادعا کرده بود از زمانی که تحصیل دختران را ممنوع کرده بود یا اجازه نمیداد زنان بدون خویشاوند مرد از خانه بیرون بروند و یا صورت خود را بپوشانند، تغییر کرده است.
با این حال در ماههای اخیر، محدودیت نسبت به زنان از جمله سفر آنها بدون همراه مرد و گردش همزمان مردان و زنان در پارکها را تشدید کرده است.