تولید کنندگان نفت عضو اوپک و غیراوپک برای نخستین بار پس از ۱۵ سال بر سر کاهش تولید نفت توافق کردند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که کشورهای تولید کننده عضو اوپک و غیراوپک، از جمله روسیه، روز شنبه ۲۰ آذر برای اولین بار از سال ۲۰۰۱ و پس ازگذشت دو سال از کاهش قیمت نفت، در نشستی در وین بر سر کاهش تولید توافق کردند.
بر اساس این توافق، ۱۳ تولید کننده نفت غیر اوپک موافقت کردند که روزانه ۵۵۸ هزار بشکه از تولید نفت خود را کاهش دهند. سهم عمده این کاهش به عهده روسیه است که به گفته وزیر انرژی آن، قرار است ۳۰۰ هزار بشکه از تولید نفت آن کاسته شود.
یک هفته پیش از این توافق، کشورهای عضو اوپک نیز در نشست خود موافقت کردند که از ابتدای سال جدید میلادی، تولید خود را روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه کاهش دهند. سهم عربستان سعودی، بزرگترین صادر کننده نفت، در این کاهش تولید ۴۸۶ هزار بشکه در روز است که البته این کشور اعلام کرده است که احتمالا تولید خود را بیش از این رقم کاهش دهد.
قیمت نفت طی دو سال گذشته از بیش از ۱۱۰ دلار در هر بشکه به زیر پنجاه دلار رسید. این کاهش قیمت موجب کسری بودجه بسیاری از کشورهای صادرکننده نفت شد. سرانجام پس از یکسال مذاکره بر سر کاهش تولید، کشورهایی نظیر ایران و عربستان، که اختلافات سیاسی عمیقی با یکدیگر دارند هفته گذشته در چارچوب اوپک موافقت خود را با کاهش تولید اعلام کردند. توافق اوپک بلافاصله موجب افزایش ده درصدی قیمت نفت شد.
انتظار میرود توافق روز شنبه تولید کنندگان اوپک و غیراوپک در نشست غیررسمی در وین موجب تغییر دوباره قیمتها پس از باز شدن بازارها شود. در این نشست علاوه بر وزرای نفت ایران و عربستان سعودی، الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه نیز حضور داشت.
تحلیلگران طی سالهای گذشته، افزایش تولید نفت و اشباع بازار را در کنار نبود چشم انداز افزایش تقاضا، عامل کاهش قیمت نفت دانسته بودند.