محمد رسول‌اف در جشنواره «بوسان»: در هر شرایط و هر جایی فیلم خواهم ساخت

محمد رسول‌اف، سینماگر ایرانی، در جشنواره بین‌المللی فیلم «بوسان»

محمد رسول‌اف، سینماگر سرشناس ایرانی، در جریان یک نشست خبری در جشنواره بین‌المللی فیلم «بوسان» در کره جنوبی، درباره گزینش «دانه انجیر معابد» به‌عنوان نماینده سینمای آلمان در رقابت اسکار توضیحاتی داد.

او که این اثر را به صورت زیرزمینی در ایران ساخته، تابستان گذشته مجبور شد ایران را مخفیانه ترک کند و در حال حاضر ساکن آلمان است.

محمد رسول‌اف که ریاست هیأت داوران بخش «جریان‌های نو» در جشنواره بوسان را برعهده دارد، در این نشست خبری که روز جمعه ۱۳ مهر برگزار شد به تشریح شرایطی پرداخت که او را مجبور به خروج غیرقانونی از ایران کرد.

او به حاضران گفت که پس از صدور حکم شلاق و زندان از سوی جمهوری اسلامی تصمیم گرفت از ایران بگریزد.

محمد رسول‌اف از آلمان برای انتخاب فیلم «دانه انجیر معابد» به‌عنوان نماینده سینمای این کشور در رقابت اسکار و درک دیدگاه سینمایی خود قدردانی کرد.

این سینماگر ایرانی در ادامه افزود که این انتخابی «پرمعنا» برای او است؛ زیرا به گفته او آلمانی‌ها برای فرهنگ‌های دیگر آغوشی باز دارند و طارزش‌ها و مفاهیم انسانی این فرهنگ‌ها را آغوشی باز درک می‌کنند.

محمد رسول‌اف در بخش دیگری از سخنان خود گفت که نگاهی مثبت به آینده دارد و در هر شرایطی و در هر جای دنیا فیلم خواهد ساخت.

او در ادامه افزود که آثار جدیدش درباره فرهنگ ایران و اروپا است و داستان‌های زیادی دارد که می‌خواهد به آنها بپردازد و فیلم‌های جدیدی بسازد.

هئیت داوران بخش «جریان‌های نو» در جشنواره بوسان

کمیته اسکار آلمان روز پنجشنبه اول شهریور این فیلم را برای شرکت در بخش بین‌الملل یا آثار غیرانگلیسی زبان به آکادمی اسکار فرستاد.

حامد سلیمان‌زاده، نویسنده، و منتقد فیلم، ساکن آلمان، به صدای آمریکا می‌گوید که انتخاب فیلم «دانه انجیر معابد» به کارگردانی‌ محمد رسول‌اف به‌عنوان نماینده رسمی کشور آلمان برای رقابت در بخش بهترین فیلم بین‌المللی اسکار ۲۰۲۵ بسیار مهم است.

او در ادامه می‌افزاید: «این برای اولین بار است که آلمان یک فیلم ایرانی و فارسی زبان را به آکادمی اسکار معرفی می‌کند و از این جهت اقدامی بی‌سابقه محسوب می‌شود.»

به گفته این منتقد فیلم، انتخاب دانه انجیر معابد از سوی آلمان به چند دلیل بسیار اهمیت دارد.

حامد سلیمان‌زاده

نخست فیلم تولید مشترک ایران، فرانسه، و آلمان، است و بنابراین مشکل فنی برای انتخاب آن از سوی آلمان مطرح نیست و واجد شرایط شرکت در اسکار است.

دوم، محمد رسول‌اف اکنون ساکن آلمان است و به نوعی در این کشور پناه گرفته، بنابراین آلمان با این انتخاب، پیامِ حمایت خود از حقوق بشر، آزادی بیان، و هنرمندان معترض، را با صدایی رسا به مهم‌ترین مراسم سینمایی جهان ارسال می‌کند.

سوم، انتخاب این فیلم نشان می‌دهد که سینما یک هنر قدرتمند برای بیانگری در حوزه اعتراض و مقاومت در برابر سانسور و سرکوب است.

و چهارم، این انتخاب نوعی پیام برای مسئولان سینمایی و غیر سینمایی ایران است که به ویژه در دو سال اخیر، با تصمیم‌های غلط و حکم‌های قضایی نابه‌جا، زمینه‌ساز مهاجرت‌های اجباری بسیاری از هنرمندان، به ویژه در عرصه سینما شدند.

حامد سلیمان‌زاده در پایان می‌گوید: «اگرچه این انتخاب باعث خرسندی همه ماست، اما از سویی این حسرت با ما باقی می‌ماند که چرا یک فیلم ایرانی که از شانس بالایی برای دریافت اسکار برخوردار است، باید نماینده یک کشور دیگر در‌ چنین مراسم مهمی باشد.»

محمد رسول‌اف پس از خروج مخفیانه از ایران فیلم «دانه انجیر معابد» را به طور رسمی در جشنواره کن فرانسه اکران کرد و جایزه ویژه هیئت داوران را به خود اختصاص داد.

این فیلم داستان یک قاضی تحقیق دادگاه انقلاب تهران به نام «ایمان» را روایت می‌کند که دچار بی‌اعتمادی و پارانویا است. در شرایطی که اعتراضات سیاسی در ایران اوج می‌گیرد، اسلحه این قاضی به صورت مرموزی ناپدید می‌شود. قاضی ایمان به نجمه، همسرش، و رضوان و ثنا، دخترانش، مشکوک می‌شود و به اقدامات شدیدی در خانه دست می‌زند که باعث تنش می‌شود.

محمد رسول‌اف در جشنواره کن گفت این فیلم درباره خانواده یکی از مقامات دادگاه انقلاب اسلامی در جریان اعتراضات سراسری اخیر در ایران، برگرفته از تجربیات شخصی او از سیستم قضایی کشور است.



در تنظیم این مطلب از گزارش‌های ورایتی و صدای آمریکا استفاده شده است