لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۵

فیلم‌سازان دگراندیش ایرانی: آکادمی اسکار در مورد نهاد انتخاب کننده فیلم نماینده ایران تجدیدنظر کند


فیلم‌سازان دگراندیش سینمای ایران بار دیگر از آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک آمریکا خواسته اند تا در رابطه خود با بنیاد سینمایی فارابی، که تحت کنترل حکومت ایران است و در حال حاضر بر روند ارسال فیلم نماینده سینمای ایران در اسکار نظارت می کند، تجدید نظر کند.

انجمن سینماگران مستقل ایران که سال گذشته نیز همین درخواست را مطرح کرد، روز یکشنبه اول مهر، در بیانیه‌ای پس از انتخاب فیلم «در آغوش درخت» به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در بخش بهترین فیلم بین‌المللی در نود و هفتمین مراسم اسکار، اعلام کرد اکنون که هنرمندان و فیلم‌سازان ایرانی در حکومت جمهوری اسلامی تحت فشار هستند، نگران کننده است که بنیاد سینمایی فارابی، که به سانسور و سرکوب معروف است، همچنان اجازه دارد نماینده سینمای ایران را برای اسکار انتخاب کند.

انجمن سینماگران مستقل ایرانی که در سال ۱۴۰۲ و در واکنش به جنبش زن، زندگی، آزادی پس از کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد شکل گرفت، نوشته است: «آکادمی باید در همکاری خود با فارابی به دلیل تردید در صحت انتخاب آنها تجدید نظر کند. فیلم‌سازان مستقل به دلیل عدم همسویی با تبلیغات رژیم با عواقب شدیدی از جمله حبس و ممنوعیت مواجه هستند.»

این بیانیه تنها چند روز پس از انتشار اخباری مبنی بر ادامه تعقیب سیاسی مریم مقدم و بهتاش سنایی‌ها برای فیلم «کیک محبوب من» منتشر شد؛ فیلمی که اوایل امسال، پس از آن که کارگردانان از دستور مقامات جمهوری اسلامی برای پس گرفتن فیلم سرپیچی کردند، در جشنواره فیلم برلین اکران شد.

گذرنامه‌های این زوج هنرمند که در بهار گذشته با ممنوعیت سفر مواجه شده بودند، در تابستان به آن‌ها بازگردانده شد، اما در میانه شهریور به دلیل تلاش آن‌ها برای پرواز به سوئد، جایی که خانواده مریم مقدم زندگی می‌کنند و او شهروند آن‌جا نیز هست، دوباره توقیف شد.

«کیک محبوب من» یکی از مجموعه‌ فیلم‌های ایرانی است که امسال در جشنواره‌های بین‌المللی مورد تحسین قرار گرفته است، اما بنیاد سینمایی فارابی هیچ‌یک از آن‌ها را به عنوان نماینده ایران در اسکار ۲۰۲۵ در نظر نگرفت، زیرا مورد تایید حکومت نبوده‌اند.

از دیگر کارگردانانی که در سال‌های اخیر در تیررس مقامات ایرانی قرار گرفته‌اند، می‌توان به علی احمدزاده، به دلیل نمایش بی اجازه فیلم «منطقه بحرانی» در جشنواره لوکارنو و سعید روستایی، به دلیل نمایش بی مجوز فیلم «برادران لیلا» در جشنواره کن اشاره کرد.

همچنین محمد رسول‌اف و فیلمش به نام «دانه انجیر مقدس» که به عنوان نماینده آلمان در اسکار ۲۰۲۵ انتخاب شده است؛ جایی که کارگردان برای فرار از شلاق و مجازات زندان اکنون در آن‌جا در تبعیدی خودخواسته به سر می‌برد

انجمن سینماگران مستقل ایران در ادامه بیانیه‌اش آورده است: «ضروری است که آکادمی وجود سانسور در ایران را تایید و از فیلم‌سازان مستقل حمایت کند... اکنون زمان اقدام برای ترویج آزادی هنری و حقوق بشر در یک بستر جهانی است.»

این انجمن همچنین به درخواست جداگانه‌ای اشاره کرد که در سال ۱۴۰۰ توسط بهمن قبادی، کارگردان ایرانی کردتبار به آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک ارائه شد تا جایزه‌ای را برای فیلم‌های فیلم‌سازان تبعیدی در نظر بگیرد؛ به همان روش که کمیته بین‌المللی المپیک تیمی از ورزشکاران تبعیدی را شکل داده است که از سوی این کمیته در مسابقات ورزشی شرکت می‌کنند.

XS
SM
MD
LG