حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان، میگوید ممنوعیت رفتن دختران به مدرسه مبتنی به احکام اسلام نیست، بلکه این کار «به دستور کشور همسایه، پاکستان» صورت گرفته است.
کرزی به نشریه آلمانی اشپیگل گفت محروم کردن دختران از تحصیل، به معنای یک افغانستان منزوی است که نمیتواند روی پای خود بایستد.
کرزی افزود هدف پاکستان وجود یک افغانستان بیدفاع، ضعیف و فقیر است.
با وجود تاکید جامعهٔ بین المللی و برخی از کشورهای اسلامی، حکومت طالبان برخلاف تعهداتشان برای بازگشایی مدارس دختران، تاکنون درهای مدارس را به روی دانشآموزان دختر باز نکرده، اما مقامهای این گروه گفتهاند که تلاشها برای بازگشایی مدارس جریان دارد.
رئیس جمهوری پیشین افغانستان در این مصاحبه اضافه کرد که طالبان نمیتواند دستآوردهای ۲۰ سال گذشته را از مردم بگیرد.
پیش از این نمایندگان جامعهٔ مدنی، احزاب سیاسی و شوراهای قومی افغانستان در نشستی در شهر کابل از حکومت طالبان خواستند تا ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از کلاس ششم را لغو کرده و مکاتب را به روی آنان باز کند. آنان گفتند که ممنوعیت بر آموزش دختران عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.
مقامهای طالبان هرگز به صورت رسمی توجیهی برای این ممنوعیت ارایه نکردهاند، اما برخی از رهبران این گروه میگویند که بحثها در سطح رهبری این گروه برای بازگشایی مدارس دخترانه جریان دارد.
آقای کرزی همچنان گفت که برخی از رهبران طالبان نیز خواهان بازگشایی مکاتب دختران هستند.
قبل از این، شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجۀ ادارهٔ سرپرست طالبان نیز در کابل گفت که آموزش حق شرعی زنان و مردان است و افزود که «امارت اسلامی» مسئولیت دارد تا زمینۀ آموزش را برای همه شهروندان افغانستان فراهم کند.
این مقام ادارهٔ طالبان در آن زمان افزود تلاشها جریان دارد که پس از حل مشکلات فنی، مدارس دختران در سراسر افغانستان باز شوند.
کرزی به اشپیگل گفت که اگر طالبان در پی به رسمیت شناختن بین المللی استن باید در زمینهٔ حقوق بشر پیشرفتهای داشته باشند.
تحت حاکمیت قبلی طالبان، از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، زنان عمدتاً از حق کار و تحصیل محروم بودند و معمولاً هنگام خروج از خانه مجبور بودند که صورت خود را بپوشانند و با یک محرم شرعی همراه باشند.
همچنین ببینید: طالبان سفر هوایی زنان بدون همراه مرد را ممنوع کرد