دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه نسبت به سوءرفتار حکومت ایران با معترضان بازداشت شده در اعتراضهای جاری ابراز نگرانی کرد و گفت مقامات از تحویل برخی از اجساد کشتهشدگان به خانوادهها خودداری میکند.
به گفته گروههای حقوق بشری، تاکنون دستکم ۲۵۰ معترض کشته و هزاران نفر دستگیر شدهاند.
رواینا شمداسانی، سخنگوی دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر، در نشست خبری ژنو با استناد به منابع متعدد گفت: «ما شاهد بدرفتاریهای زیاد، و همچنین آزار و اذیت خانوادههای معترضان بودهایم.»
او در ادامه افزود: «نگرانی ویژه، اطلاعاتی است مبنی بر اینکه مقامات، معترضان مجروح را از بیمارستانها به بازداشتگاهها منتقل کردهاند و از تحویل اجساد کشتهشدگان به خانوادههای آنها خودداری میکنند.»
به گفته راوینا شمداسانی، در برخی از موارد مقامات برای تحویل اجساد شرط میگذارند و از خانوادهها میخواهند که مراسم خاکسپاری برگزار نکنند، و با رسانهها صحبت نکنند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
سخنگوی دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر یادآور شد که در برخی موارد، معترضان در بازداشتگاه نیز از درمان پزشکی محروم شدهاند.
دور جدید اعتراضات ایران از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استانهای کشور جریان داشته است.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.