از ریاحی تا علی‌دوستی؛ زنان بازیگری که حجاب از سر بر می‌گیرند

تصویر تعدادی از هنرپیشه‌های ایرانی که روسری از سر برداشتند

مرگ مهسا امینی ۲۲ ساله دختر جوانی که در بازداشت گشت ارشاد بود، اعتراضات گسترده‌ای را در شهرهای مختلف ایران به دنبال داشت.

یکی از محورهای اصلی این اعتراضات که هفته‌هاست ادامه دارد، حجاب اجباری و قوانین تبعیض‌آمیز حکومت ایران علیه زنان است.

شعار «زن زندگی آزادی» که نماد جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران محسوب می‌شود، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خبری جهان داشته است.

به دنبال مرگ مهسا امینی و رویدادهای اخیر در ایران، تعدادی از بازیگران زن ایرانی حجاب از سر برداشتند و با انتشار تصاویر آن در شبکه‌های اجتماعی، با معترضان ابراز همبستگی کردند.

در این مطلب مروری داریم بر تعدادی از این بازیگران زن که در هفته‌های اخیر حجاب از سر برداشتند.

ترانه علی‌دوستی، که از مطرح‌ترین هنرمندان ساکن ایران است که تصویر بی حجاب خود را در اینستاگرم منتشر کرد. او در حالی این عکس را در حساب کاربری خود به اشتراک گذاشت که شعار «ژن ژیان ئازادی» را در دست داشت.



کتایون ریاحی که با آثاری چون «شام آخر»، «این زن حرف نمی‌زند»، و «یوسف پیامبر» شناخته می‌شود، از نخستین بازیگرانی بود که تصویر بی‌حجابش را حساب کاربری خود در اینستاگرم منتشر کرد. او در توضیح این تصویر نوشت «در سوگ زنان ایران زمین».

شبنم فرشادجو که تجربه بازی در چندین فیلم، سریال، و نمایش را در کارنامه حرفه‌ای خود دارد، از جمله هنرمندانی بود که پس از مرگ مهسا امینی به شدت از گشت ارشاد انتقاد کرد. او با اعلام اینکه دیگر قصد بازیگری در ایران ندارد، به انتشار عکس‌های بدون حجاب خود در اینستاگرم ادامه می‌دهد.

پرستو صالحی از بازیگران تلویزیون هم که مدتی است به ترکیه مهاجرت کرده است، تصاویر بی‌حجاب خود را در اینستاگرم منتشر کرد. او در یکی از ویدئوهای خود قتل مهسا امینی را امضای سند مرگ جمهوری اسلامی دانست و ابراز امیدواری کرد که روزی در میدان شهیاد، رفتن این حکومت را همراه با مردم به ستوه آمده، جشن بگیرد.

فاطمه معمتدآریا، بازیگر مطرح سینما، تلویزیون، و تئاتر ایران، از هنرمندانی بود که به رویدادهای اخیر واکنش نشان داد. او در یکی از ویدئوهای خود در حالی که حجاب نداشت و به شدت متأثر بود از مرگ مهسا امینی و سایر معترضان جوان ایرانی ابراز تأسف کرد.

مریم بوبانی، از هنرمندان پیشکسوتی که در آثار مختلف سینمایی، تلویزیونی، و نمایشی بازی کرده است نیز در واکنش به مرگ مهسا امینی، تصویر بی‌حجابی از خود را در اینستاگرم منتشر کرد. او در توضیح این عکس ضمن اشاره به سپیدی موهای خود می‌گوید «همین سپیدی را از اجبار روسری می‌رهانم به احترام و برای همراهی با همه».

دنیا مدنی، بازیگر جوان ایرانی نیز با انتشار تصویر بدون حجاب خود در اینستاگرم می‌نویسد «حالا من، خود من هستم و چیزی که در آینه می‌بینم خود خود من است.»
او در بخش دیگری از پیام خود تأکید می‌کند که برای «زن، زندگی، آزادی» خواهد جنگید.

آبان عسکری، از ستاره‌های نوظهور سینما و تأتر ایران، در اعتراض به شرایط کنونی در کشور، پیام ویدئویی در اینستاگرم خود منتشر کرد. او ضمن ابراز همبستگی با مردم، گفت که سکوت خود را می‌شکند و حجاب اجباری را از سر بر می‌دارد.

شیوا ابراهیمی، بازیگر ایرانی که مدتی است از کشور خارج شده است، تصویر بی‌حجاب خود را در اینستاگرم به اشتراک گذاشت و نوشت که «من یک زن ایرانیم مه سال‌ها بود از اجبار و ترس روسری به سر داشتم ولی هیج وقت به میل خودم نبوده و نخواهد بود.»

دور جدید اعتراضات ایران از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.