نشست ویژه هسته‌ای ایران و اروپا در بروکسل برگزار شد

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

محمدجواد ظریف که روز دوشنبه پس از دیدار با جان کری همتای آمریکایی خود در سوئیس عازم بلژیک شده بود، شامگاه دوشنبه با وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان در نشستی ویژه در بروکسل، برای بررسی روند گفتگوهای جاری به منظور دستیابی به یک توافق بر سر برنامه هسته‌ای ایران، به گفتگو پرداخت.

پیش از نشست بروکسل، وزیران خارجه ایالات متحده و ایران در شهر لوزان سوئیس برای حدود پنج ساعت با یکدیگر گفتگو کردند و طبق روال گذشته، از جزئیات این گفتگوها خبری منتشر نشد. مذاکرات هیات‌های آمریکا و ایران در لوزان ادامه خواهد یافت.

به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، آقای ظریف در بروکسل ابتدا با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیداری دوجانبه داشت و پس از آن با فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه و فرانک والتر اشتاین‌مایر وزیر خارجه آلمان، در نشستی با حضور خانم موگرینی به بررسی روند گفتگوهای جاری پرداخت.

این دیدار پس از آن صورت گرفت که در ماه‌های گذشته تنها هلگا اشمیت به نیابت از فدریکا موگرینی به عنوان نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات اتمی گروه ۱+۵ با ایران حضور می‌یافت. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از این نشستابراز امیدواری کرده بود که نشست امشب در بروکسل به نزدیک کردن نظرات و حل و فصل موضوع منجر شود.

آقای ظریف پیش از این دیدار، با همتای بریتانیایی خود نیز دیداری دوجانبه داشت و گفته می‌شود علاوه بر مذاکرات جاری اتمی، درباره مسائل منطقه‌ای و روابط دوجانبه بویژه بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور در تهران و لندن نیز گفتگو کردند.

پیشتر از فیلیپ هاموند نقل شده بود که هنوز گره های عمده‌ای در مذاکرات وجود دارد. به گفته وزیر خارجه بریتانیا، «از قبل نزدیکتر هستیم، اما هنوز راه طولانی در پیش است. پیشرفت در مواردی بوده، اما مواردی هم هستند که هیچگونه پیشرفتی در آنها حاصل نشده است.» در پایان ملاقات هیئت ایرانی به سوئیس بازخواهد گشت.

صبح روز دوشنبه در لوزان سوئیس نیز، وزیر امور خارجه ایران پس از گفتگو با جان کری به واحد مرکزی خبر گفت «در برخی موارد به راه حل نزدیکتر هستیم» و «در برخی موارد فاصله داریم.» او همچنین گفت در مورد نامه ۴۷ سناتور جمهوریخواه به آیت الله علی خامنه‌ای و تحریم‌ها نیز گفتگو شد.

به گفته وزیر خارحه ایران، این مذاکرات از فردا ۸ صبح ادامه می‌یابد، با این حال او پس از گفتگو با همتای آمریکایی خود راهی بروکسل شد تا با فدریکا موگرینی مسئول سایست خارجی اتحادیه اروپا و سه وزیر خارجه عضو گروه ۱+۵ گفتگو کند.

جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در گفتگو با شبکه خبری سی.ان.ان در واشنگتن، با بیان این که «بدیهی است که در زمان حساسی قرار داریم، و چند روز دیگر نیز مهم خواهد بود،» افزود تا پایان ماه مارس، ماه جاری میلادی، انتظار می‌رود مشخص شود که آیا به توافقی که دو طرف حاضر به پذیرش آن‌باشد، می‌توان رسید یا خیر.

در دیدار روز دوشنبه وزیران خارجه آمریکا و ایران، ارنست مونیز وزیر انرژی و وندی شرمن معاون سیاسی وزارت خارجه ایالات متحده در میان هیات مذاکره کننده آمریکایی، و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و حسین فریدون دستیار ویژه و برادر رئیس جمهوری ایران در میان هیات ایرانی حضور داشتند.

آقای صالحی نیز روز دوشنبه به واحد مرکزی خبر گفت «جلسه فنی ما با طرف آمریکایی از دیروز بعد از ظهر آغاز شد، و احساس می‌کنم هر بار که در این جلسات شرکت می‌کنیم مقداری توانسته‌ایم به جلو برویم، که همین به نوبه خود نشانه مثبتی است.»

این سومین بار است که هیات‌های مذاکره کننده آمریکا و ایران، با چنین ترکیبی با یکدیگر گفتگو می‌کنند، که باور ناظران و منابع نزدیک به گفتگوها، نشان از رسیدن این مذاکرات به مراحل حساس دارد.

آقایان مونیز و صالحی، نخستین بار در ژنو، و سپس در مونترو سوئیس، با هدف رسیدن به چارچوب توافق نهایی، یا همان توافق سیاسی، پیش از موعد مقرر پایان ماه مارس (۱۱ فروردین ۱۳۹۴)، به گفتگوهای جاری پیوستند.

انتظار می‌رود این دور از گفتگوها تا ۲۹ اسفند به طول بینجامد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دو هفته مانده به ضرب الاجل دستیابی به توافق سیاسی بین ایران و قدرت‌های جهانی، برخی از مسوولان می‌گویند با ادامه اختلافات، مذاکره کنندگان قرار است در اعلامیه‌ای اعلام کنند که در گفتگوهای هسته‌ای به میزان کافی پیشرفت داشته‌اند، که ادامه مذاکرات را توجیه کند.

پیشتر باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا گفته بود تا اواخر ماه جاری میلادی منتظر خواهد ماند تا ببیند آیا ادامه مذاکرات اتمی با ایران ادامه داشته باشد یا خیر.

آسوشیتدپرس در ادامه می‌نویسد، چنین اعلامیه‌ای بعید است که باعث رضایت منتقدان آمریکایی دولت باراک اوباما و تندروهای داخل جمهوری اسلامی ایران شود.

یک دیپلمات به این خبرگزاری گفته است که تنها در دور قبلی مذاکرات، اختلافات جدیدی پدید آمد، از جمله درخواست ایران برای اجازه داشتن به نگهداری صدها سانترفیوژ در تاسیسات زیر زمینی. دیپلمات‌ها و دیگران گفته اند که پیش از این ایران پذیرفته بود که این تاسیسات به مرکزی برای تحقیقات علمی تبدیل شود.

توافق اتمی که در حال شکل گیری است، ایران را ملزم می کند که برنامه اتمی خود را برای دست کم یک دهه توسعه ندهد، و محدودیت های آن تدریجا، احتمالا طی یک دوره پنج ساله، برداشته شود. واشنگتن و دیگر قدرت های جهانی نیز تحریم های اتمی علیه ایران را طی چند مرحله کنار می گذارند.

بهروز بیات، کارشناس هسته ای در وین به بخش فارسی «صدای آمریکا» گفت به لحاظ فنی دو طرف مواضعشان به هم نزدیک شده است، و مشکلات در بخش سیاسی است که سابقه تاریخی دارد و مثلا به روابط ایران با کشورهای منطقه از جمله با اسرائیل و عربستان مربوط می شود و تغییر رفتار ایران باید به نوعی در آینده نمایان شود.

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

بهروز بیات: مواضع فنی ایران و آمریکا به هم نزدیک شده است

بهروز بیات همچنین گفت ایران به لحاظ حیثیتی می خواهد حد معینی از قابلیت غنی سازی اورانیوم را نگه دارد که البته فایده اقتصادی ندارد اما به لحاظ حیثیتی برای جمهوری اسلامی مهم است.

در همین حال، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه گفت توافق خوب، مورد حمایت مجلس است.​

در آستانه سفر هیئت ایرانی به بروکسل، گروهی مخالفت خود با توافق با ایران را به نمایش گذاشتند. شماری از اعضای «شورای ملی مقاومت» بازوی سیاسی «مجاهدین خلق ایران» مقابل ساختمان شورای اتحادیه اروپا در بروکسل تظاهرات کردند. آنها خطاب به اتحادیه اروپا و آمریکا شعار می دادند که نباید به ایران امتیاز داد و خواستار دموکراسی و آزادی در ایران شدند. یک نماینده مجاهدین خلق گفت بمدت ۲۰ سال ایران به جهان دروغ گفت و آژانس بین المللی انرژی اتمی باید بازرسی های از پیش اعلام نشده خود از تأسیسات هسته ای ایران را افزایش دهد.

ایران می‌گوید برنامه اتمی‌اش صلح آمیز است، اما بسیاری از کشورها بیم دارند که هدف ایران دستیابی به سلاح اتمی باشد.