تحریم جشنواره فجر توسط سینماگران | توسلی: خیلی گریه کرده‌ام؛ پوراحمد: داغ بر دل داریم

کیومرث پوراحمد - هانیه توسلی

هانیه توسلی، بازیگر سرشناس سینما و تئاتر ایران، که در فیلمی با عنوان «چرا گریه نمی‌کنی» نقش‌آفرینی کرده است، در یک استوری اینستاگرامی به حضور این فیلم در جشنواره فجر واکنش نشان داد و گفت او در جشنواره شرکت نخواهد کرد.

توسلی نوشت: «در چند ماه گذشته برخلاف نام فیلم، خیلی گریه کرده‌ام و توان روحی و روانی شرکت و حضور در جشنواره را ندارم. حضور این فیلم در هر رویدادی انتخاب و تصمیم من نیست و نخواهد بود.»

همزمان با اعلام آثار شرکت‌کننده در بخش رقابتی «سودای سیمرغ» چهل‌ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر، برخی از دست‌اندرکاران دیگر فیلم‌ها نیز تاکید کرده‌اند که نقشی در حضور فیلم‌هایشان در جشنواره نداشته‌اند و خود به عنوان سینماگر در این رویداد حکومتی شرکت نمی‌کنند.

کیومرث پوراحمد: «با این همه داغی که بر دل داریم دیگر چه جشنی،‌ چه جشنواره‌‌ای؟»‌

کیومرث پوراحمد، نویسنده و کارگردان سینمای ایران در واکنش به اعلام حضور یکی از فیلم‌هایش در جشنواره فجر امسال نوشت: به عنوان نویسنده و کارگردان فیلم «پرونده باز است»‌ نقشی در تصمیم‌گیری برای حضور یا عدم حضور فیلم در جشنواره فیلم فجر ندارم و این تصمیم با تهیه کننده و مالک فیلم است.

آقای پور احمد در صفحه اینستاگرامش افزود: « چند سال است که جشنواره فجر برای من ارزش و اهمیتی ندارد به خصوص در این سال خونبار و دردناک.» ‌


بسیاری از هنرمندان در همراهی با مردم معترض و در مخالفت سرکوب خشن اعتراضات، جشنواره‌های فجر امسال را تحریم کردند.

اعلام اسامی آثار شرکت‌کننده در بخش رقابتی «سودای سیمرغ»

سرانجام دبیرخانه جشنواره فیلم فجر اسامی آثار شرکت‌کننده در بخش رقابتی «سودای سیمرغ» چهل‌ویکمین دوره این رویداد حکومتی را اعلام کرد.

در ابتدا قرار بود ۲۲ فیلم برای جشنواره امسال انتخاب شود ولی این تعداد به ۲۴ فیلم افزایش یافت که از نظر کمی نسبت به دوره‌های گذشته بیشتر است.

با این حال با توجه به اینکه اکثر این آثار توسط کارگردان‌های تازه‌کار یا به اصطلاح فیلم‌اولی‌ساخته شده است، نمی‌توان درباره کیفیت آنها نظر خاصی داد.

در این دوره بر خلاف سال‌های گذشته، اطلاعات زیادی درباره فیلم‌های جشنواره موجود نیست، و برخی آثار ناشناخته‌ای محسوب می‌شوند که حتی خبری درباره آنها منتشر نشده بود.

از نکات مهمی که باید به آن اشاره کرد، عدم حضور چند کارگردان سرشناس مانند کیانوش عیاری، پرویز شهبازی، و محسن امیریوسفی است که پیشتر گفته شد شاید در جشنواره فیلم فجر شرکت کنند. با این حال این سینماگران به بهانه‌های مختلفی مانند طولانی‌تر شدن فرآیند تولید یا مشکلات فنی آثار خود را به جشنواره نفرستادند.

به دنبال اعتراضات سراسری در ایران، بسیاری از هنرمندان بصورت علنی یا غیرعلنی علیه جشنواره فیلم فجر موضع گرفتند و بحث تحریم جشنواره بصورت جدی مطرح بود.

به همین دلیل اعلام اسامی فیلم‌های این دوره با تأخیر انجام شد و هیئت انتخاب برای گزینش تعداد کافی فیلم با چالش‌های زیادی مواجه شد.

حبیب احمدزاده، رضا پورحسین، روح‌الله سهرابی، محمدرضا شرف‌الدین، پرویز شیخ طادی، محمدرضا عباسیان، و محمد حسین نیرومند اعضای هیئت انتخاب این دوره هستند که همگی مرد، و از چهره‌های نزدیک به حکومت یا به اصطلاح «خودی» محسوب می‌شوند

از نظر ترکیب فیلم‌های تولید شده در نهادها و سازمان‌های حکومتی، از مجموع ۲۴ فیلم حاضر در جشنواره، بنیاد سینمایی فارابی با ۹ فیلم رکوردار است. سازمان اوج و حوزه هنری هر کدام با دو فیلم، و بنیاد روایت فتح، و ارتش جمهوری اسلامی با سرمایه‌گذاری در یک فیلم در رده‌های بعدی قرار دارند.

این آمار نشان‌دهنده وضعیت کلی سینمای ایران که بصورت مستقیم یا غیرمستقیم با سرمایه‌ نهادها و سازمان‌های وابسته به حکومت اداره می‌شود.

کیومرث پوراحمد، شاخص‌ترین کارگردانی است که امسال در جشنواره فیلم فجر حضور دارد. او پس از پنج سال سکوت با فیلم جنایی «پرونده باز است» در این رویداد حکومتی شرکت دارد.

اما حضور برخی بازیگران سرشناس در فیلم‌های این دوره نیز جالب توجه است. رضا کیانیان، امیر جعفری، پژمان بازغی، سارا بهرامی، و نسیم ادبی هر کدام در دو فیلم سینمایی حضور دارند.

علی نصیریان، جواد عزتی، بابک حمیدیان، باران کوثری، هانیه توسلی، علی مصفا، مانی حقیقی، فرشته حسینی، مصطفی زمانی، حسن معجونی، و فرهاد آئیش از جمله بازیگران مطرح دیگری هستند که در فیلم‌های جشنواره دیده خواهند شد.

البته باید در نظر داشت که فیلمبرداری اکثر این پروژه‌های سینمایی پیش از اعتراضات سراسری اخیر انجام شده است، و معمولا تصمیم برای شرکت در جشنواره‌ها با تهیه‌کنندگان فیلم است.

با این حال به گفته بسیاری از کاربران ایرانی در فضای مجازی، باید دید که این بازیگران در مراسم افتتاحیه، اختتامیه، یا برنامه‌های جانبی جشنواره شرکت می‌کنند، یا تصمیم دیگری خواهند گرفت.