عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران میگوید که سازمان برنامه و بودجه همچنان «نزدیک به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان» به کشاورزان بدهی دارد. هاشمی با اشاره به اینکه کشاورزان از ۳ ماهه گذشته مطالبات خود را دریافت نکردهاند گفت: «در حال حاضر ۳۵ درصد از مطالبات گندم کاران پرداخت شده و ۶۵ درصد از طلب آنها باقی مانده است.»
او در تازهترین اظهارنظرش در مصاحبه با خبرگزاری «ایمنا» همچنین خبر داده که سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد داده که «اوراق بهادار» به شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران داده شود «تا آنها وصول کنند و بدهی گندمکاران را پرداخت کنند.» موضوعی که به گفته هاشمی «با این حساب که این اوراق ۲۰ تا ۳۰ درصد زیر قیمت وصول میشوند» سبب متضرر شدن آن شرکت میشود.
به گفته این مقام صنفی از بدهیهای دولت به کشاورزان تاکنون «۵۲ همت از مطالبات گندم کاران یک ماه قبل و ۱۰ همت هفته گذشته پرداخت شد» اما همچنان نزدیک به ۱۱۰ همت از بدهیها باقی مانده است.
پیش از این، هاشمی در گفتگو با وبسایت «سانا پرس» با انتقاد از سازمان برنامه و بودجه که به گفته او، «اولویتی برای کشاورزی و پرداخت مطالبات این قشر از مردم کشور ندارد» گفته بود: «پول کشاورز را باید ۳ روزه داد و اگر از این مهلت گذشت، باید با سود تسهیلات میانمدت برای کشاورز جبران شود.»
او با اشاره به «وضعیت نامساعد کشاورزان» اضافه کرده بود: «الان کشاورزی است که ۳ ماه است گندم را تحویل داده اما هنوز پولی نگرفته. یعنی آدمی که ۹ ماه دور محصول گشته تا بار بیاید، کسی است که تا پایان کار هزار نوع خرج دارد: خرج خانواده و بدهی مایه انجام کشت بعدی، و همه زندگی او به هم ریخته است.»
پیش از این نیز، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس روز چهارشنبه سوم مرداد از طلب ۱۰۲ هزار میلیارد تومانی گندمکاران از دولت خبر داده بود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدجواد عسکری گفته بود: «بیش از ۸ میلیون تن گندم به ارزش ۱۵۵ همت از کشاورزان خریداری شده که فقط ۵۳ همت آن پرداخت شده است.»
گندم یکی از اصلیترین کالاهای استراتژیک بخش کشاورزی محسوب میشود که نقش زیادی در سفره خانوارها دارد.
تاخیر در پرداخت بدهیهای دولت به گندمکاران در ماههای اخیر با اعتراض کشاورزان همراه بوده که با هر بار اعتراض علنی بخشی از بدهیها پرداخت شده اما همچنان دولت قادر نبوده که تعهداتش در زمینه «خرید تضمینی» گندم از گندمکاران به درستی را به انجام برساند.
در هفتههای گذشته گزارشها از ایران حاکی از برگزاری چندین تجمع توسط کشاورزان از جمله تجمع دستکم ۲۰۰ کشاورز گندمکار در مقابل ساختمان استانداری خوزستان در اهواز در اعتراض به پرداخت نشدن مطالباتشان داشت.
بر اساس فیلمهایی که در کانال «اعتراض مدنی بازار» منتشر شده بود، ماموران نیروی انتظامی درصدد پراکنده کشاورزان معترض بودند.