جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه از حماس خواست شروط ارائهشده از سوی اسرائیل برای برقراری آتشبس و آزادی گروگانها را بپذیرد.
سالیوان در مصاحبهای با کانال خبری سیبیاس نیوز گفت: «موثرترین، مطمئنترین و درستترین راه، با اختلاف زیاد، برای بازگرداندن گروگانها، دستیابی به توافق آتشبس جامع و [آزادی] گروگانها است که رئیس جمهوری آمریکا چند روز پیش آن را علنی کرد و اسرائیل آن را پذیرفته است و اکنون منتظر پاسخ حماس به آن هستیم.»
به گفته او، «اگر حماس با آن توافق موافقت کند، آتشبس برقرار میشود، گروگانها به خانه باز میگردند، کمکهای بشردوستانه بیشتری [به غزه] سرازیر میشود، و روزگار بهتری برای فلسطینیها آغاز میشود.»
اظهارات مشاور امنیت ملی کاخ سفید یک روز پس از عملیات موفق ارتش اسرائیل برای نجات چهار گروگان اسرائیلی مطرح میشود.
سالیوان یادآور شد که هنوز حماس پاسخی رسمی به این توافق نداده است.
- طرح بایدن
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه ۱۱ خرداد از پیشنهاد جدید و چندمرحلهای اسرائیل برای پایان جنگ در غزه خبر داد و گفت که در صورت به نتیجه رسیدن این توافق «اسرائیل میتواند بخشی از شبکه امنیتی منطقهای برای مقابله با تهدیدهای ایران باشد.»
بایدن گفت پیشنهاد جدید متشکل از سه مرحله است و در مرحله نخست که شش هفته طول میکشد، آتشبس کامل ایجاد خواهد شد، سربازان اسرائیلی از تمامی مناطق مورد سکونت در غزه خارج میشوند، و تعدادی از گروگانها از جمله زنان، سالخوردگان، و زخمیهای اسرائیلی در برابر صدها زندانی فلسطینی آزاد میشوند.
به گفته او، پیکر برخی از گروگانهای کشتهشده نیز در این مرحله به خانوادههای آنها باز گردانده خواهد شد.
جو بایدن افزود در مرحله نخست همچنین غیرنظامیان فلسطینی به خانهها و محلههای خود در غزه از جمله شمال باز خواهند گشت و روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه به آنها تحویل داده خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت در این شش هفته، اسرائیل و حماس به کمک ایالات متحده، مصر، و قطر درباره تدارکات لازم برای ورود به مرحله دوم و پایان دائمی خصومتها مذاکره خواهند کرد.
بر اساس طرح پیشنهادی، در مرحله دوم تمامی گروگانهای زنده اسرائیلی آزاد میشوند و ارتش اسرائیل از کل نوار غزه خارج میشود.
رئیس جمهوری آمریکا در ارتباط با مرحله سوم و پایانی طرح پیشنهادی اسرائیل گفت که در این مرحله بازسازی غزه آغاز میشود و پیکر بقیه گروگانهای کشتهشده اسرائیلی به خانوادههای آنها بازگردانده خواهد شد.
- حمایتهای جهانی از طرح بایدن
رهبران ١٧ کشور جهان روز پنجشنبه ۱۷ خرداد، با انتشار بیانیه مشترکی حمایت کامل خود را از طرح اعلامشده توسط جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، برای برقراری آتشبس در غزه و آزادی گروگانها اعلام کردند.
آنها ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به تداوم اسارت شماری از شهروندانشان توسط گروه حماس و با تاکید بر اینکه زمانی برای از دست دادن وجود ندارد، از این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی خواستند طرح آقای بایدن را «که اسرائیل آماده پیشبرد آن است» بپذیرد و «فرایند آزادی شهروندانمان را آغاز کند.»
طبق بیانیه، طرح جو بایدن به آتشبس فوری و بازسازی غزه منجر میشود و تضمینهای امنیتی برای اسرائیلیها و فلسطینیان، و فرصتهای بیشتر برای صلح طولانیمدت و راهحل دوکشوری به وجود خواهد آورد.
رهبران ١٧ کشور امضاکننده این بیانیه در ادامه از رهبران اسرائیل و حماس خواستند که «هرگونه مصالحه نهایی» برای امضای توافق و آسودهخاطر کردن خانوادههای گروگانها و همچنین هر دو طرف درگیری در این جنگ بهویژه غیرنظامیان را انجام دهند.
رهبران آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، کانادا، برزیل، آرژانتین، کملبیا، اتریش، لهستان، دانمارک، پرتغال، رومانی، اسپانیا، بلغارستان، صربستان و تایلند در پایان بیانیه خود تاکید کردند: «زمان پایان جنگ فرا رسیده و این طرح، نقطه آغازین ضروری است.»
پیشتر اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۱۶ خرداد، با انتشار بیانیهای از نقشه راه ارائه شده توسط رئیسجمهوری آمریکا «حمایت کامل» و اعلام کرده بود این طرح منجر به آتشبس پایدار در غزه، آزادی همه گروگانها و افزایش کمکهای بشردوستانه میشود.
این اتحادیه با ابراز تاسف از کشته شدن غیرنظامیان در جنگ غزه اشاره کرده بود: «آزادی بی قید و شرط و فوری همه گروگانهایی که اسیر حماس هستند و همچنین افزایش جریان کمکهای بشردوستانه مورد نیاز مردم غزه به آتشبس پایدار نیاز دارد و طرح رئیسجمهوری ایالات متحده میتواند صلح و ثبات در خاورمیانه را به نفع هر دو ملت و در کل منطقه و سطح جهانی تضمین کند.»
این اتحادیه همچنین از تلاشهای مستمر ایالات متحده، مصر و قطر در تسهیل مذاکرات برای پایان دادن به جنگ بین اسرائیل و حماس همزمان با تضمین امنیت اسرائیل، قدردانی کرده و از هر دو طرف خواسته بود این پیشنهاد سه مرحلهای را بپذیرند و در احیای یک روند سیاسی برای صلح پایدار بر اساس راهحل دو کشور مشارکت کنند.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر شبه نظامیان فلسطینی به جنوب اسرائیل ۱۲۰۰ تن عمدتا غیرنظامی از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان به قتل رسیدند و ۲۵۳ تن دیگر به عنوان گروگان به نوار غزه برده شدند. در حال حاضر، بیش از ۱۰۰ تن از گروگانها همچنان در دست شبهنظامیان فلسطینی اسیر هستند. هر چند اسرائیل معتقد است بیش از یک سوم از گروگانهای باقیمانده در غزه کشته شدهاند.
پیش از این، اسرائیل بارها گفته است که تا نابودی کامل گروه حماس به نبرد در غزه ادامه میدهد.
گروه حماس بارها با پیشنهادهای آتشبس و آزادی گروگانها مخالفت کرده است.
این گروه از سوی ایالات متحده، اسرائیل، اتحادیه اروپا، بریتانیا، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود.