دور هفتم گفتوگوهای ایران و قدرتهای جهان بر سر برنامه هستهای تهران روز دوشنبه ٨ آذر در وین از سر گرفته شد. این مذاکرات از ژوئن متوقف شده بود.
طرفهای مذاکرات به دنبال راههایی برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ برجام هستند؛ توافقی که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا، سه سال پیش از آن خارج شد و تحریمهای سختگیرانه علیه ایران اعمال کرد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد آغاز دور جدید مذاکرات و مدت زمانی که پرزیدنت بایدن حاضر است قبل از رفتن به گزینه «ب» به ایران بدهد، دیپلماسی را بهترین رویکرد دانست.
خانم ساکی گفت: «بدون شک بهترین رویکرد ما در اینجا از طریق دیپلماسی محقق می شود. این رویکرد ارجح است. بنابر این من نمیخواهم جدول زمانی را برای پایان آن ارائه کنم، این همان چیزی است که ما میخواهیم و مصرانه به آن ادامه می دهیم.»
سخنگوی کاخ سفید با تاکید بر تغییر نکردن هدف و موضع ایالات متحده در قبال این مذاکرات، «بازگشت متقابل به پایبندی کامل به برجام» را «بهترین گزینه موجود برای محدود کردن برنامه هستهای ایران» و ارائه دهنده «بستری برای رسیدگی به رفتار بیثباتکننده» آن، دانست.
وی افزود: «بدیهی است که مذاکرهکننده ارشد ما [رابرت مالی] در حال کار با شرکای اروپایی خود است و البته به اصرار برای رویکرد دیپلماتیک ادامه میدهیم.»
هفته گذشته نیز، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه به این پرسش که آیا آمریکا آماده است گامی یکجانبه برای تشویق ایران بردارد، پاسخ منفی داد و افزود که آمریکا آماده مذاکره برای بازگشت متقابل به چارچوب برجام است. پرایس اظهار امیدواری کرد ایران هم همان جدیت را از خود در وین نشان دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر حاضر به فهرست کردن «گزینههای دیگر» آمریکا نشد و گفت که دولت بایدن هنوز به پایان این رویه ترجیحی خود، که دیپلماسی باشد، نرسیده است.
آقای پرایس تکرار کرد بازگشت متقابل آمریکا و ایران از خواستههای دیگر طرفهای مذاکرات هم هست و آنها در انتظارند ببینند آیا این همان چیزی است که ایران هم میخواهد یا خیر. او در عین حال هشدار داد که عمل ایران نشان خواهد داد که جدی است یا خیر، و اگر آمریکا حس کند ایران در پی وقتکشی است به گزینه های دیگر که از هماکنون با دیگر اعضا در مورد آن صحبت شده است، خواهد پرداخت.