لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۴

انتخابات و دموکراسی در آمریکا - بخش پانزدهم


پیش از پرداختن به ادامه فعالیت های انتخاباتی در آمریکا برای انتخابات سراسری دوم ماه نوامبر آینده، با توجه به این که این رشته از مقالات و گزارش ها در باره انتخابات و دموکراسی در آمریکا و ویژه انتخابات میان دوره ای سال جاری است، به رابطه انتخابات و دموکراسی می پردازیم زیرا گفتگو در باره آن برای آگاهی بیشتر مردم در کشورهائی مانند ایران که دارای حکومت های دموکراتیک نیستند؛ از اهمیت ویژه ای برخوردارست.

در حقیقت، برگزاری انتخابات آزاد و گزینش نماینده هائی توسط مردم، برای مردم و در خدمت مردم نشانگر یک دموکراسی واقعی است. در نتیجه برگزاری یک انتخابات شفاف و منصفانه در هر جامعه ای می تواند تضمین کننده دموکراسی یا حکومت مردم در آن جامعه باشد.

... و شاید اکنون فرصتی باشد که بتوانیم در آن به مسئله انتخابات و رابطه مستقیم آن با دموکراسی بپردازیم و با نشان دادن نمونه هائی گوناگون از روند انتخابات آزاد در آمریکا اهمیت آن را برای خوانندگان خود در ایران برشماریم.

در همین راستا باید گفت که چگونه عدم اجرای انتخابات آزاد، مردم را در یک جامعه از دستیابی به داشتن حکومت دموکراتیک باز خواهد داشت. به همین جهت همیشه حکومت های خودکامه تلاش می کنند سُلطه خود را در چگونگی برگزاری انتخابات – به هر نحوی که صلاح بدانند - حفظ کنند.

... و اما در آمریکا انتخابات میان دوره ای به این مناسبت نام میان دوره ای بر خود گرفته که بین انتخاباتی که هر چهار سال یکبار برای گزینش رئیس جمهوری انجام میشود؛ صورت می گیرد. انتخابات عمومی همیشه در روز سه شنبه پس از نخستین دوشنبه ماه نوامبر انجام می شود و امسال نوبت به دوم ماه نوامبر رسیده است.

مجلس نمایندگان و مجلس سنا، کنگره آمریکا را تشکیل می دهند که یکی از سه پیکره دولت است، دو پیکره دیگر عبارتند از قوه اجرائی و قوه قضائی.

در سنای آمریکا معمولاً افرادی که هنوز کرسی سنا را در اختیار دارند، از شانس بیشتری برخوردارند. اما در مواردی استثنائی – مانند انتخابات میان دوره ای سال جاری – این معادله بهم خورده و کسانی که در صحنه سیاست نیز نبوده اند، گوی سبقت را از سناتورهای نشسته بر کرسی سناتوری ربوده اند و همین یکی از نشانه های بارز آزادی در انتخابات است زیرا مردم تشخیص می دهند که سناتور منتخب آنان به ماًموریتی که بر عهده اش گزارده اند – یعنی پاسداری از حقوق مردم – بخوبی عمل نکرده است. بهترین نمونه از این نوع، در اعلام انتخابات مقدماتی ایالت آلاسکا دیده شد که در آن یک کاندیدای تازه از راه رسیده نامزدی حزب جمهوری خواه را برای شرکت در انتخابات دوم ماه نوامبر آینده از آن خود کرد.

در آمریکا یا در هر کشور دموکراتیک دیگری، از شورای نگهبان یا شورائی مشابه خبری نیست. در یک کشور دموکراتیک نمی تواند شورائی وجود داشته باشد که برای حفظ مصالح حکومتی یا عقیدتی، صلاحیت نامزدهای انتخاباتی را تعیین کند، بلکه این خود مردم هستند که چنین مهمی را انجام می دهند.

XS
SM
MD
LG