لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۷

رییس "اتحادیه ضد افترا": مسابقه کاریکاتور هولوکاست نشانه دورویی مقامات تهران است


مسعود شجاعی طباطبایی (سمت چپ) از پوستر مسابقه هولوکاست رونمایی می‌کند
مسعود شجاعی طباطبایی (سمت چپ) از پوستر مسابقه هولوکاست رونمایی می‌کند

تهران این روزها میزبان نمایشگاه کاریکاتوری با نام "مسابقه کاریکاتور و کارتون هولوکاست" است. برگزاری این رویداد آن هم زمانی که تهران توانسته با قدرت‌های جهانی بر سر برنامه اتمی خود به امید احیای اقتصاد تحریم شده‌اش کنار بیاید، واکنش‌های انتقادی بین المللی را به دنبال داشته است.

رییس "اتحادیه ضد افترا"، که یک سازمان غیردولتی بین‌المللی حمایت از حقوق بشر در آمریکا به ویژه در امر مقابله با یهودستیزی و نفرت پراکنی است، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید: "حکومت ایران کارتونیست‌های خود را مانند آتنا فرقدانی به علت کشیدن کاریکاتور زندانی می‌کند، اما با برگزاری این مسابقه، به جستجو و دعوت از گروه‌ها و افرادی رفته است که مروج تنفر و تعصب هستند."

جاناتان گرین‌بلات اضافه می‌کند: "حاکمان ایران جریان آزادی بیان شهروندان خود را مسدود می کنند و از گردش آزاد اطلاعات ممانعت به عمل می‌آورند".

وی که مدیریت سازمانی با بیش از یک قرن سابقه در مبارزه با تنفر و تعصب را بر عهده دارد، افزود که سازمان متبوعش از برگزاری نمایشگاه کاریکاتور هولوکاست شگفت زده نشده است، زیرا رهبر جمهوری اسلامی تلاش دارد "یهودیان را اهریمن نشان بدهد و واقعیتی را که تمامی جهان صحت آن را پذیرفته است، رد کند".

آیت‌اﻟله علی خامنه‌ای در تعدادی از سخنرانی‌های خود، هولوکاست را "افسانه و واقعه مجهول الحال" عنوان کرده بود.

جمهوری اسلامی ایران موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد. مقام‌های ارشد ایران از ذکر نام اسرائیل خودداری و آن را "رژیم صهیونیستی" خطاب می‌کنند؛ آنها بارها خواستار نابودی اسرائیل شده‌اند.

محمود احمدی نژاد در اوایل دوره اول ریاست جمهوریش ابتدا سوالاتی درباره "ابعاد" هولوکاست مطرح کرد و چندی بعد آن را "افسانه" خواند.

به گفته جاناتان گرین‌بلات، در نظرسنجی که اتحادیه ضد افترا در سال ۲۰۱۴ با هدف سنجش رواج رویکرد ضدیهودی در جهان انجام داد، به رغم اینکه صرفا ۶ درصد از مردم ایران از رخداد هولوکاست بی خبر بودند، اما حدود ۵۷ درصد مردم بر این باور بودند که در مورد ابعاد آن بزرگنمایی شده است.

آقای گرین‌بلات که پیشتر دستیار ویژه پرزیدنت اوباما بوده است، برگزاری این نمایشگاه در کشوری که "تمدن غنی باستانی در زمینه گسترش بردباری و چندصدایی" داشته است را یک "تراژدی" می‌نامد و می‌گوید "برگزاری این نمایشگاه فقط نئونازی‌های کنونی و نازی‌های جنگ جهانی دوم را خشنود می‌کند."

وی همچنین درباره صحبت‌های اخیر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مورد دست نداشتن دولت حسن روحانی در برگزاری این نمایشگاه می‌گوید: "قبول دارم آنچه آقای ظریف گفت درست است؛ اما این مسابقه به همت سازمان مردم نهادی برپا شده است، که از زیرمجموعه های سپاه پاسداران و به عبارتی بخشی از حاکمیت ایران است."

آقای ظریف به تازگی در مصاحبه با نشریه آمریکایی نیویورکر گفته است دولت برگزار کننده این نمایشگاه نیست و "ما [وزارت امور خارجه ایران] باید برای کسانی که می‌آیند ویزا صادر کنیم و مراقب هستیم افرادی که مبلغان نفرت نژادی و خشونت هستند، دعوت نشوند."

این مقام جمهوری اسلامی ایران پیشتر نیز در حساب توییتر خود در اوج مذاکرات اتمی با تبریک سال نو یهودی گفته بود که مردی که واقعه هولوکاست را رد می کرد، دیگر در قدرت نیست.

آقای گرین‌بلات در پاسخ به مساله مطرح شده از سوی برگزار کنندگان این مسابقه مبنی بر اینکه از اهداف این نمایشگاه نشان دادن دوگانگی رفتار غرب با آزادی بیان و مواردی مانند انتشار کاریکاتورهای پیامبر اسلام است، توضیح می‌دهد: "به عنوان مثال، پرزیدنت اوباما خیلی واضح و با جدیت گفت سوء‌ استفاده برخی کارتونیست‌ها از آزادی بیان و کشیدن تصاویر برخی اشخاص دردساز است. نهاد ما نیز پس از انتشار آن کارتون‌ها اعلام کرد که تصاویر تند و زننده بوده و با هدف اطلاع رسانی کشیده نشده، بلکه با هدف عصبانی و ناراحت کردن مسلمان کشیده شده است."

مسابقات بین المللی کاریکاتور و کارتون هولوکاست تهران، به گفته برگزار کنندگان آن، با استناد به "آزادی بیان" ادعای نقد فاجعه هولوکاست را دارد، اما تاریخ برگزاری مرحله نهایی آن که همزمان با چهاردهم ماه مه، سالروز انتشار منشور استقلال کشور اسرائیل انتخاب شده، بر تردیدها در مورد انگیزه آن افزوده است.

به گفته آقای گرینبلات، این که برگزار کنندگان نمایشگاه بگویند این یک مسابقه آکادمیک است نشان از دورویی حکومت ایران دارد، زیرا جمهوری اسلامی ایران مثلا نه تنها شهروندان بهایی خود را زندانی می‌کند، بلکه از تحصیل فرزندانشان جلوگیری می‌کند.

وی همچنین در ادامه واکنش به سخنان مسعود شجاعی طباطبایی دبیر مسابقه کارتون و کاریکاتور هولوکاست تهران که گفته است "ما به دنبال نفی یا اثبات هولوکاست نیستیم ... چرا تاوان هولوکاست را باید مردم فلسطین بدهند، در حالی که فلسطین هیچ نقشی در جنگ جهانی دوم نداشته است،" می‌گوید که تلفیق این دو مساله "وقیحانه" است.

رییس اتحادیه ضد افترا معتقد است: "تلفیق یک مساله سیاسی روز با نسل کشی یهودیان در جنگ جهانی دوم وقیحانه است و عملا مقابله با ارزش های انسانی است. مساله ارزش های انسانی، مقابله کردن با حقوق بشر است."

وی تاکید می‌کند که سازمان متبوعش از تشکیل دولت فلسطینی در کنار اسرائیل حمایت می کند.

آقای گرینبلات، از موضعگیری نخست وزیر اسرائیل حمایت می‌کند و می‌گوید: "نه تنها رهبران تهران، بلکه سازمان‌های تروریستی تحت امر ایران، مانند حزب‌اﻟله دنبال نابودی اسرائیل هستند."

بنیامن نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه با بیان این که "مشکل ما فقط سیاست‌های خرابکارانه و تجاوزکارانه مقام‌های ایران نیست. مشکل ما ارزش‌های آنها است،" هشدار داد آنهایی که منکر هولوکاست هستند "برای یک هولوکاست دیگر آماده می‌شوند."

مسابقه کارتون و کاریکاتور هولوکاست، از شنبه ۲۵ اردیبهشت امسال در چارچوب نمایشگاهی در تهران آغاز شده و تا دهم خرداد ادامه خواهد داشت.

امسال با حمایت سازمان هنری رسانه‌ای اوج، مبلغ جوایز آثار برگزیده اول تا سوم دو برابر شده و به ترتیب ۲۴ هزار دلار، ۱۶ هزار دلار و ۱۰ هزار دلار تعیین شده است.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG