لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۳

سناتور کورکر: کنگره باید درباره مذاکرات اتمی با ایران اعمال نظر کند


سناتور باب کورکر از نمایندگان ارشد جمهوریخواه و رئیس جدید کمیته روابط خارجی سنای آمریکا
سناتور باب کورکر از نمایندگان ارشد جمهوریخواه و رئیس جدید کمیته روابط خارجی سنای آمریکا

روزنامه هافینگتن پست در مقاله‌ای نوشت اکثریت جمهوریخواه سنای آمریکا، بویژه سناتور باب کورکر رییس جدید کمیته روابط خارجی، خواستار تصویب لایحه‌ای هستند که در صورت دستیابی شش قدرت جهانی به یک توافق هسته‌ای با تهران، کنگره در رد یا قبول آن تصمیم‌گیری کند.

به گفته سناتور کورکر «مجلس ایران حتما درباره توافق هسته‌ای اعمال نظر خواهد کرد و بنابراین کنگره آمریکا نیز باید چنین کاری کند ... کنگره تاکنون چندین بار علیه ایران تحریم‌هایی را وضع کرده است و این بار نیز به نظرم این قدرت را دارد که درباره هر گونه توافق نهایی اعمال نظر کند.»

به نوشته هافینگتن پست تاکنون دو لایحه جداگانه درباره تعامل با ایران در کنگره وجود دارد. لایحه سناتور رابرت ممندز از حزب دموکرات، که ایران را با تشدید تحریم‌ها تهدید می‌کند، و دیگری لایحه سناتورها کورکر و لیندزی گراهام که بر پایه آن، دولت باراک اوباما پس از دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران، آن را برای رد یا تایید به کنگره ارسال کند.

به نوشته آلی واتکینز نویسنده این مقاله، سناتور کورکر گفته است که ممکن است حتی تغییرات کوچکی در این لایحه ایجاد کند تا دموکرات‌ها در سنا هم با آن همراهی کنند.

لایحه سناتور کورکر، از حمایت سناتورهای باسابقه و بانفوذی مانند جان مک کین نیز برخوردار است، که در این باره گفته «به نظرم مذاکره‌کنندگان به توافق بدی دست خواهند یافت و فکر می‌کنم که مشتاقند تا توافق بدی دست یابند. ما باید کاری کنیم که در این لایحه، توافق اتمی با ایران مانند یک پیمان‌نامه تلقی شود، که نیازمند رد یا قبول مجلس نمایندگان و سنا یا همان کنگره است. من و سناتور گراهام بر این باوریم که باید توافق اتمی از مجرای کنگره بگذرد و به نظرم سناتور ممندز نیز همین عقیده را دارد.»

اگر چه دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، تاکنون کنگره را در جریان روند گفتگوها قرار داده است، اما توافق هسته‌ای با تهران در چارچوب پیمان‌نامه‌ای که نیازمند تایید یا رد کنگره باشد نمی‌گنجد.

در ماه اکتبر گذشته، خبرهایی منتشر شد مبنی بر این که دولت اوباما خود را برای دور زدن کنگره آماده می‌کند. کاخ سفید این خبرها را نه تایید کرد و نه تکذیب.

البته سنای پیشین، که در آن نمایندگان دموکرات در اکثریت بودند، نیز تهدیدهایی علیه محتوای توافق اتمی با ایران را مطرح کرده بود، اما در حد تهدید باقی ماند تا این مذاکرات شکننده به شکست نیانجامد؛ اما به عقیده نویسنده مقاله، این سنای تحت کنترل جمهوریخواهان، به اندازه دوره قبل این درک را ندارند.

قرار است دور بعدی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، در اواسط ماه جاری میلادی در شهر ژنو سوئیس از سر گرفته شود. این مذاکرات که از سال گذشته آغاز شده بود، بعد از آن که تا پایان مهلت ۲۴ نوامبر (سوم آذر ماه) به نتیجه نرسید، تا ۳۰ ژوئن ۲۰۱۵ تمدید شد.

XS
SM
MD
LG