جمهوری خواهان کنگره اولین هفته کاری خود را با اولویت دادن به اقدام سریع برای تصویب تحریم های مشروط علیه ایران آغاز کردند. اما کارشناسان و تحلیل گران سیاسی آمریکایی در حمایت از این اقدام هم عقیده نیستند.
ایلان گلدن برگ کنگره کارشناس سیاست خارجی که تجربه کار در تیم روابط خارجی جان کری وزیرخارجه آمریکا و با کمیته روابط خارجی سنا را دارد، از مخالفت دولت باراک اوباما با وضع تحریم های جدید علیه تهران حمایت می کند. او به صدای آمریکا می گوید:
«در حال حاضر دولت آمریکا ترجیح می دهد با همه این طرح ها مخالفت کند چون نظرش این است که مشکل این نیست که ایرانی ها فکر می کنند تحریم های بیشتری در راه است بلکه مسئله این است که آنان معتقدند که تحریم ها هرگز لغو نمی شوند و به این دلیل توافق نمی کنند.»
مارک دوبوویتز کارشناس و مشاور کنگره در امور ایران از اعمال تحریم حمایت می کند و می گوید حرف آخر را آیت الله خامنه ای و سپاه می زنند و کنگره درباره قصد آقای روحانی تردید دارد:
«کنگره دلیل کافی برای نگرانی از استراتژی روحانی دارد که هم زمان با خرید وقت، در حال تکمیل لوازم تولید سلاح اتمی مانند تولید کلاهک های اتمی و اطمینان از توانایی موشک های دوربرد برای حمل این کلاهک هاست که این موارد در توافق موقت منظور نشده و دلایلی مبنی بر ادامه کار ایران در این مسیر وجود دارد».
ایلان گولدنبرگ در مورد حمایت دمکرات ها از لغو وتوی رییس جمهوری ابراز تردید می کند:
«مطمن نیستم این تحریم ها تصویب شود چون سؤال اینست که آیا می توانند ۶۷ رای اکثریت حد نصاب برای لغو وتو را به دست بیاورند. درست است که بسیاری از دمکرات ها هستند که به تحریم ها رای مثبت می دهند ولی در مورد لغو وتوی پرزیدنت، مستقیم علیه او وارد عمل نخواهند شد».
آقای گولدنبرگ می گوید در صورت کسب رای کافی در کنگره، در آن مرحله دولت در مذاکراتی پشت پرده با کنگره برسر طرحی توافق خواهد کرد که بتواند با ارائه آن به ایرانی ها بگوید این به معنی تحریم های بیشتر نیست، و فقط در صورتی اعمال می شود که مذاکرات از هم بپاشد ویا شما از طرح عملکرد مشترک تخلف کنید
اما مارک دوبوویتز کسب آرای کافی برای لغو وتوی آقای اوباما را شدنی می داند و می گوید:
«قطعی نیست ولی شدنی است. و به نظر من تنها راه برای این که چنین نشود آنست که ایرانی ها ظرف چند ماه آینده یک مصالحه معنی دار از خود نشان دهند و سرانجام پیشنهاد بسیار بسیار خوب گروه ۵+۱ را اجابت کنند»
مارک دوبوویتز معتقد است دولت باراک اوباما و گروه ۵+۱، یک جانبه اهرم های مذاکره را تضعیف کرده اند و اقتصاد ایران نه برای مردم آن، بلکه برای رهبری و پاسداران وحاکمیت تقویت شده و کنگره نگران است با بهبود وضع اقتصادی ایران، تهران دیگر انگیزه ای برای توافق برای مصالحه نداشته باشد.