قانون گذاران آمریکا در حالی خود را برای برگزاری اولین جلسه در سال ۲۰۱۵ در هفته آینده آماده میکنند که برخی از اعضای ارشد کنگره یکی از اولویتهای سال جدید را ارزیابی و رایگیری درباره تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی ایران عنوان کردهاند.
سناتورجمهوری خواه مارک کرک روز یک شنبه در گفت وگو با تلویزیون فاکس گفت میچ مک کانول رهبر اکثریت جمهوری خواه سنا گفته است در سال نو، دومین رای گیری مهم در سنا برای تحریمهای ایران خواهد بود. سناتور کرک با نام بردن از سناتورهای ارشد دمکرات رابرت منندز و چاک شومر به عنوان حامیان این طرح، اضافه کرد که او حمایت ۱۷ سناتور دمکرات را در این مورد دارد و این یک رای گیری واقعا دوحزبی در مورد ایران خواهد بود.
یکصد و چهاردهمین کنگره آمریکا از هفته آینده کار خود را با اکثریت جمهوری خواه در هر دو مجلس نمایندگان و سنا آغاز خواهد کرد.
در سالی که گذشت اکثریت نمایندگان دمکرات در سنا رایگیری و تصویب برخی از طرحهای تحریمی پیشنهادی جمهوری خواهان علیه ایران را متوقف کردند اما جمهوری خواهان میگویند که اکنون با داشتن اکثریت در کنگره، طرحها رابه رای خواهند گذاشت.
جمهوری خواهان در انتخابات میان دورهای نوامبر گذشته موفق شدند اکثریت را در کنگره آمریکا به دست بیاورند. کنگره جدید با اکثریت جمهوری خواه فعالیت خود را از سال جدید آغاز میکند.
سناتور جمهوری خواه لیندزی گراهام آخر هفته گذشته در اسراییل درباره دستور کار کنگره در سال جدید گفت که در ماه ژانویه طرح مشترک تحریمی دوحزبی مارک کرک و رابرت منندز به رای گذاشته میشود. به گفته او بر اساس این طرح، درصورتی که تهران از مقررات توافق موقت تخلف یا مذاکرات را ترک کند تحریم ها دوباره اعمال خواهند شد.
سناتور گراهام در مورد طرح پیشنهادی سناتور باب کورکر رییس آینده کمیسیون روابط خارجی سنا نیز گفت که این طرح از حمایت دوحزبی برخوردار است.
او ماه گذشته در سنا در موافقت با رایگیری برای این طرح گفته بود: «طرح بسیار ساده ای است. [براساس آن باید] توافق را به سنا بیاورید، ما حق داریم درباره آن بحث و رای گیری کنیم و با آن مخالفت یا موافقت کنیم. اگر توافق بدی باشد آن را رد میکنیم. نمیتوانم تصور کنم سنا و مجلس نمایندگان در حاشیه بنشینند و مسئله به این اهمیت را نادیده بگیرند».
این طرح در صورت تصویب، باراک اوباما را موظف می کند هر توافق نهایی با تهران را ظرف سه روز برای تایید به کنگره بفرستد.
این در حالیست که باراک اوباما رییس جمهوری ایالات متحده، تهدید کرده بود چنین طرحهایی را وتو خواهد کرد. قانون گذاران دمکرات بانفوذی مانند سناتور دایان فاینشتاین نیز با تصویب آن ها در هنگامی که مذاکرات با ایران ادامه دارد مخالفت کرده بودند.
امکان وتوی رییس جمهوری تنها در صورتی خنثی میشود، که دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و سنا به ان رأی موافق داده باشند.