یک مقام آمریکایی با استناد به اطلاعاتی که از طبقه بندی خارج شده است به خبرگزاری رویترز گفت که سازمانهای جاسوسی آمریکا ارزیابی میکنند که گروه اسلامگرای حماس و یک گروه فلسطینی دیگر که با اسرائیل میجنگند از بیمارستان «شفا» غزه برای فرماندهی نیروها و نگهداری برخی گروگانها استفاده کردند، اما تا حد زیادی این مجتمع را چند روز قبل از ورود نیروهای اسرائیلی به آنجا تخلیه کردند.
این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفته که این مجتمع توسط حماس و «جهاد اسلامی فلسطین» برای فرماندهی نیروهایی که علیه اسرائیل میجنگند، استفاده میشد.
سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده شواهدی را که بر اساس آن ارزیابی خود را انجام دادهاند، فاش نکردهاند. این مقام آمریکایی تاکید کرده که ایالات متحده به طور مستقل این اطلاعات را تایید کرده است.
به گفته این مقام آمریکایی، دولت آمریکا معتقد است که حماس از مجتمع بیمارستانی و مکانهای زیر آن برای انجام فعالیتهای فرماندهی و کنترل، ذخیره سلاحها و نگهداری چندین گروگان استفاده کرده است.
به گفته این مقام آمریکایی، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا اطلاعاتی به دست آوردند مبنی بر اینکه ستیزهجویان حماس تا حد زیادی چند روز قبل از عملیات ورود اسرائیل به مجتمع، آن را تخلیه کرده و در حین خروج اسناد و تجهیزات الکترونیکی را از بین بردهاند.
این ارزیابی اطلاعاتی آمریکا ابتدا توسط روزنامه نیویورک تایمز گزارش شد. نسخه طبقهبندی شده این ارزیابی برای قانونگذاران در کنگره آمریکا ارسال شده است.
تانکهای اسرائیلی در اواسط نوامبر به سمت بیمارستان شفا در شهر غزه پیشروی کردند در حالی که تعدادی از بیماران هنوز در داخل آن بودند. اسرائیل گفت که این بیمارستان در بالای تونلهایی قرار دارد که مقر شبهنظامیان حماس است و از بیماران به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند. گروه حماس این موضوع را رد کرده بود.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که ارزیابی اسرائیل «حداقل تا حدی درست بود» مبنی بر اینکه برخی از گروگانها در مجتمع یا زیر مجموعه آن نگهداری میشدند، اما به نظر میرسید که این گروگانها با تخلیه این مجتمع توسط حماس به مکان دیگری منتقل شدهاند.
در ماه نوامبر، جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، گفت که شبه نظامیان حماس خود را در بیمارستان پناه میدهند و از این مرکز به عنوان سپری در برابر اقدامات نظامی استفاده میکنند و بیماران و کارکنان پزشکی را در معرض خطر قرار میدهند.
در پی حملات تروریستی حماس و دیگر گروههای فلسطینی به اسرائیل در ۷ اکتبر سال گذشته، دستکم ۱۲۰۰ شهروند که بیشتر آنها غیرنظامی بودند توسط گروههای فلسطینی کشته شدند و دستکم ۲۴۰ نفر دیگر ربوده و گروگان گرفته شدند. به ادعای مقامات بهداشتی غزه که تحت کنترل حماس است، از زمان آغاز حملات تلافیجویانه اسرائیل به غزه بیش از ۲۲ هزار نفر کشته شدهاند.