لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۶

سفیر آمریکا در افغانستان: مهلت ها رو به اتمام است


در حالی که در افغانستان بازشماری آرای انتخابات ریاست جمهوری وارد سومین ماه شده، سفیر آمریکا در کابل می گوید مهلت برای تصمیم گیری های بسیار مهم سیاسی رو به اتمام است.

جیمز کانینگهام، سفیر آمریکا در کابل، در مصاحبه با بخش دری صدای آمریکا در کابل درباره سرعت بازشماری آرا، جدول زمان بندی برای شروع به کار رئیس جمهوری جدید، و نشست ماه آینده ناتو اظهار نظر کرد.

حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان هفته گذشته پیش بینی کرده بود رئیس جمهوری جدید آن کشور تا پایان ماه اوت (دهه اول شهریورماه) که پایان دوره ریاست جمهوری اوست، مشخص می شود.

آقای کرزی از امضای قرارداد دوجانبه امنیتی با ایالات متحده – که به نیروهای خارجی اجازه می دهد بعد از سال ۲۰۱۴ برای آموزش ارتش افغانستان در آن کشور بمانند، سر باز زده و گفته تصمیم گیری برای امضای چنین توافقی در اختیار رئیس جمهوری بعدی است.

هر دو کاندیدای ریاست جمهوری، عبدالله عبدالله و اشرف غنی گفته اند این توافق را امضا خواهند کرد.

آقای کانینگهام گفته هرچند هدفِ داشتن رئیس جمهوری ظرف چند هفته آینده بلندپروازانه است، «هدف مهمی است که باید به آن بچسبیم.»

در همین حال، نشست آتی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو – که قرار است در روزهای ۱۳ و ۱۴ شهریورماه در شهر ویلز بریتانیا برگزار شود، حائز اهمیت بسیاری است چون کشورهای عضو درنظر دارند خروج نیروهای جنگی بین المللی از افغانستان را جشن بگیرند و عده بسیار کمتری را تنها برای آموزش و مشاوره دادن به نیروهای امنیتی در افغانستان حفظ کنند.

آقای کانینگهام می گوید در صورتی که رئیس جمهوری جدید افغانستان تا آن موقع کار خود را آغاز کند، فرصت بسیار مناسبی برای نمایندگی دولت جدید در نشست ناتو و پیوند مجدد با جامعه بین المللی خواهد بود.

با این حال، سفیر آمریکا در افغانستان می گوید ممکن است این هدف محقق نشود: «ما هر چه در توان داریم برای تسریع روند بازشماری آرا و تشویق بحث های سیاسی میان کاندیداها انجام می دهیم تا شاید بتوانیم به موقع به هدف برسیم. اگر نتوانیم، این فرصت از دست می رود. اما این کار شدنی است.»

ماه گذشته، عبدالله عبدالله و اشرف غنی، دو رقیب اصلی ریاست جمهوری افغانستان، بعد از چند ماه ناآرامی و اتهامات تقلب انتخاباتی، بالاخره توافق کردند که تمامی ۸ میلیون رأی به صندوق ریخته شده بازشماری شود.

از سوی دیگر، جان کری وزیر خارجه آمریکا اخیراً دو بار به افغانستان سفر کرد و در گفتگو با هر دو نامزد انتخابات آنها را به حل بحران انتخاباتی فراخواند. دو نامزد انتخابات در گفتگو به میانجیگری آقای کری توافق کردند که تا پیش از اجلاس ناتو، یک دولت وحدت ملی تشکیل دهند. آقای کنینگهام می گوید آمریکا به همکاری با هر دو کاندیدا ادامه می دهد:

«از جنبه سیاسی، دلگرم هستیم به این که هر دو نفر برنامه منظمی دارند، دستور کاری در دست دارند و یک کمیسیون مشترک با گروه های کاری برپا کرده اند و روی مسائل و زمینه های همکاری آینده کار می کنند. مایه دلگرمی من است که می بینم کاندیداها اهمیت رسیدن به توافقی که بتواند راه همکاری میان دو رقیب قدرتمند را بازکند، دریافته اند. البته تغییر جهت از رقابت به همکاری مشکل است. اما برای تشکیل دولت آینده افغانستان، این تغییر جهت لازم است، برای آن که رئیس جمهوری کارآیی داشته باشد و از حمایت گسترده مردم برخوردار شود.»

سفیر آمریکا در کابل می گوید اگر بازشماری آرا تا پایان ماه اوت تمام نشود، عواقبی برای افغانستان دربردارد – و مهمترین نکته این است که آن کشور فرصت نمایندگی مرحله جدید دولت در اجلاس سران ناتو را از دست می دهد.

مسأله دیگر، و بزرگتر وضعیت ناتو است. ناتو قرار است تا پایان سال جاری میلادی به مأموریت جنگی در افغانستان خاتمه دهد و تنها نیروهای اندکی را برای آموزش و مشاوره نظامی در آن کشور نگه دارد.

با این حال، برای اجرای این برنامه، رئیس جمهوری جدید باید توافقی را با آمریکا و ناتو امضا کند تا مبنای قانونی برای ادامه استقرار نیروهای خارجی وجود داشته باشد.

آندرس فو راسموسن، دبیرکل ناتو، می گوید اگر بن بست انتخاباتی افغانستان رفع نشود و رئیس جمهوری جدید توافق دوجانبه نظامی با آمریکا و توافق تکمیلی با ناتو را امضا نکند، وی به زودی ناگزیر خواهد شد نیروهای ناتو را به طور کامل از افغانستان خارج کند.

تعویق در اعلام نتیجه انتخابات افغانستان موجب شده که فرصت لازم برای برنامه ریزی مأموریت ناتو بعد از پایان سال جاری میلادی کمتر و کمتر شود، که این خود مایه نگرانی ناتوست.

آقای کانینگهام می گوید نمی تواند پیش بینی کند که ناتو برای برنامه ریزی چقدر زمان لازم دارد. دبیرکل ناتو هفته گذشته به رویترز گفت وضعیت دارد بحرانی می شود:

«تاریخ قطعی وجود ندارد. اما در واقعیت زمانی هست که ما و شرکایمان باید تصمیم گیری را شروع کنیم. ملاحظاتی در برنامه ریزی داریم که در هفته های آینده نوبت به آنها خواهد رسید.»

آقای کانینگهام گفته اطمینان دارد که بازشماری آرا تمام خواهد شد و در مورد ادامه حضور نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان بعد از پایان ۲۰۱۴ به موقع تصمیم گیری می شود.

XS
SM
MD
LG