لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۴

آمریکا قطعنامه پیشنهادی برای رد پایتختی اورشلیم توسط شورای امنیت را وتو کرد


خانم هیلی گفت این اولین بار است که او از حق وتوی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل استفاده می کند.
خانم هیلی گفت این اولین بار است که او از حق وتوی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل استفاده می کند.

در حالیکه ۱۴ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به پیش نویس قطعنامه ای برای رد پایتختی اورشلیم در اسرائیل رای دادند، سفیر آمریکا با استفاده از حق وتو، این پیش نویس را رد کرد.

شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه ۲۷ آذر پیش نویس یک قطعنامه را به رای گذاشت که هدف آن رد برسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل توسط آمریکا بود.

این قطعنامه پیشنهادی توسط مصر ارائه شد و واکنش به تصمیم پرزیدنت ترامپ برای اعلام اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل بود.

نماینده آمریکا در سازمان ملل پس از انجام رأی گیری، با بیان این که برای نخستین بار است از آغاز ماموریت خود به در این سازمان از حق وتو استفاده می‌کند، گفت رئیس جمهوری آمریکا در این مورد که تصمیم انتقال سفارت به اورشلیم نباید به عنوان پیش داوری درباره وضعیت اورشلیم تلقی شود، دقت نظر فراوانی داشته است.

نیکی هیلی گفت، بسیار تاسف انگیز است که برخی قصد مخدوش کردن نیت پرزیدنت در برابر روند صلح را دارند و تاکید کرد که آمریکا از این حق برخوردار است که در مورد محل سفارت خود در کشورها تصمیم‌گیری کند، و هیچ کشوری نمی‌تواند نظر خود به آمریکا تحمیل کند.

وی با یادآوری مخالفت نمایندگی وقت ایالات متحده در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۱۹۸۰ میلادی، در دولت جیمی کارتر، با قطعنامه‌ای در زمینه انتقال سفارت به اورشلیم، تصریح کرد که امروز هم مساله استقلال رأی ایالات متحده آمریکاست.

نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل صمن انتقاد از رویکرد این نهاد بین المللی در برابر روند صلح خاور میانه گفت، روندی که به دلیل انتقال سفارت یک کشور آسیب ببیند، روند صلح نیست، بلکه توجیهی است بر ادامه «بن‌بست بی‌پایان» این روند که شاهد بوده‌ایم.

خانم هیلی گفت آنچه اینجا در شورای امنیت شاهد بودیم یک «توهین است و فراموش نخواهد شد،» خاطر نشان کرد ایالات متحده هرگز به این اندازه متعهد به صلح نبوده است، اما این رویکرد، آمریکا را وادار کرده است که از حق خود برای دفاع از مواضع و نقش خود در روند صلح استفاده کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، قطعنامه پیشنهادی مصر نامی از آمریکا یا پرزیدنت ترامپ، نبرده بود اما درباره عواقب تصمیم او درباره هویت اورشلیم عمیقا ابراز نگرانی کرده بود.

سفیر آمریکا در سازمان ملل پیش از انجام رأی گیری گفته بود، من وقت شورا را برای صحبت درباره پایتخت یک کشور نمی گیرم، اما در عین حال از قطعنامه ۲۳۳۴ شورای امنیت که سال گذشته با رای ممتنع آمریکا تصویب شد، و شهرک سازی اسرائیل در سرزمین های فلسطینی را غیرقانونی اعلام کرد، انتقاد کرد.

نیکی هیلی همچنین در مورد موضع واشنگتن در برابر گفتگوهای صلح خاور میانه تاکید که ایالات متحده همچنان بیطرف است.

نماینده اسرائیل نیز پیش از انجام رأی گیری در گفتگو با خبرنگاران، از همه طرف ها خواست برای حل و فصل و پیشبرد این مساله به گفتگو بنشینند، چرا که به عقیده او «طرح موضوع در شورای امنیت یا مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تنها اتلاف وقت خواهد بود.»

پرزیدنت ترامپ روز چهارشنبه ۱۵ آذر اعلام کرد که دولت آمریکا اورشلیم را به عنوان پایتخت کشور اسرائیل برسمیت می شناسد. آقای ترامپ در سخنرانی خود اعلام کرد که بنا به این شناسایی، سفارت کشورش از تل آویو به اورشلیم انتقال خواهد یافت. در حالیکه این تصمیم با استقبال گرم مقامات اسرائیل روبرو شد، فلسطینیان آنرا به باد انتقادات شدید گرفتند.

کنگره آمریکا در سال ۱۹۹۵ انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم را به تصویب رساند، اما روسای جمهوری قبلی آن را اجرا نکردند و هر شش ماه یکبار تعلیق اجرای مصوبه کنگره را امضا کردند. پرزیدنت ترامپ نیز یک بار این تعلیق شش ماه را امضا کرد و این تعلیق روز دوشنبه به پایان رسید.

در سال ۱۹۴۸ میلادی اسرائیل کنترل بخش غربی و اردن کنترل بخش شرقی اورشلیم را در اختیار گرفتند. اسرائیل که این شهر را پایتخت ابدی خود می‌داند، پس از جنگ سال ۱۹۶۷ کنترل بخش شرقی آن را نیز در دست گرفت.

اورشلیم به دلیل وجود اماکن مذهبی و تاریخی در آن، برای یهودیان، مسیحیان و همچنین برای مسلمانان شهری بسیار مقدس است، و سازمان ملل متحد زمانی پیشنهاد کرده بود که یک شهر بین المللی باقی بماند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG