وزیران امور خارجه آمریکا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای مشترک ضمن اعلام حمایت از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای، بار دیگر از ایران خواستند با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل کند.
در این بیانیه که پس از نشست وزیران خارجه آمریکا و همتایانش از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ریاض، پایتخت عربستان، منتشر شد، واشنگتن و متحدان عربش بر تعهد خود به آزادی دریانوردی و امنیت دریایی در منطقه و عزمشان برای مقابله با اقدامات تهاجمی و غیرقانونی دریایی و غیردریایی علیه خطوط دریایی، تجارت بینالمللی، و تاسیسات نفتی در کشورهای منطقه تاکید کردند.
استقبال از تجدید روابط دیپلماتیک ایران و عربستان و تاکید بر اهمیت پایبندی به قوانین بینالمللی از جمله منشور سازمان ملل متحد توسط دولتهای منطقه، از دیگر موضوعات مورد اشاره در این بیانیه بود.
- یمن
وزیران امور خارجه حاضر در نشست مزبور، با تاکید بر اهمیت تلاشهای تحت رهبری سازمان ملل به منظور برقراری صلح در یمن، و همچنین تلاشهای عربستان، عمان، و فرستادههای ویژه سازمان ملل و آمریکا ابراز امیدواری کردند فرایند صلح یمن فراگیر باشد و منجر به پایان جنگ و زمینهساز برقراری عدالت و مسئولیتپذیری شود.
آنها ضمن اعلام حمایت از حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی، و شورای رهبری ریاست جمهوری یمن از حوثیها خواستند از فرصت موجود برای برقراری صلح پایدار و پایان دادن به مصائب میلیونها یمنی بهره گیرد.
- سوریه
لزوم رسیدن به راهحلی سیاسی برای پایان دادن به بحران سوریه، حمایت از نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در سوریه، ضرورت ایجاد شرایطی امن برای بازگشت ایمن و داوطلبانه آوارگان به کشور و شهرهای خود، و برقراری آتشبس سراسری در این کشور از مهمترین موضوعات مورد اشاره در بیانیه بود.
- جنگ در اوکراین
اهمیت احترام به اصل حاکمیت کشورها و قوانین بینالمللی، افزایش تلاشها برای رسیدن به صلحی پایدار و کاهش مصائب شهروندان اوکراینی، حمایت از آوارگان و بیخانمانشدگان، و تسهیل صادرات غلات و دیگر مواد غذایی از مهمترین مسائل مورد توافق آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس در این نشست بود.
- شراکت راهبردی آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس
وزیران امور خارجه آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس از نتایج گروههای کاری مشترک ایالات متحده و این شورا در زمینههای دفاع هوایی و موشکی یکپارچه، امنیت دریایی، و ایران که در فوریه سال جاری در پایتخت عربستان ایجاد شدند، استقبال کردند.
همچنین برگزاری نشست گروه کاری امنیت سایبری و گروههای کاری دفاع موشکی و امنیت دریایی در سال جاری میلادی، از موارد مورد توافق وزیر امور خارجه آمریکا و همتایانش از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بود.
آنتونی بلینکن، پیش از نشست مزبور با اشاره به اهمیت «دستیابی به یک راه حل صلح پایدار در منطقه خلیج فارس» گفته بود: «ما به مقابله با رفتار بیثباتکننده ایران، از جمله تشدید تنشهای هستهای و توقیف اخیر نفتکشها در آبهای بینالمللی، ادامه میدهیم.»