لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۸

اکثریت اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواستار افزایش فشار بر جمهوری اسلامی شدند


پس از صدور بیانیه ایالات‌ متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره لزوم ارائه توضیحات از جانب جمهوری اسلامی درباره آثار اورانیوم کشف‌شده در برخی سایت‌ها ، دو سوم اعضا نیز با حمایت از این بیانیه، خواستار پاسخگویی ایران در این زمینه شدند.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین نشست سه‌ماهه خود در ژوئن قطعنامه‌ای را تصویب کرد که در آن با ابراز نگرانی عمیق از همکاری ناکافی ایران با آژانس از تهران خواسته‌ بود تا «بدون تأخیر» با آژانس همکاری کند.

حالا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مستقر در وین می‌گوید:« از آن زمان تاکنون هیچ پیشرفت و تعاملی از سوی ایران صورت نگرفته است.»

در بیانیه مشترک ارائه شده آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم فوراً برای انجام تعهدات قانونی‌اش عمل کند و بدون تأخیر، پیشنهاد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تعامل بیشتر برای شفاف‌سازی و حل و فصل همه مسائل پادمانی باقی‌مانده را بپذیرد.»

فهرست اعلام شده نشان می‌دهد که ۲۳ کشور عضو آژانس از آن حمایت می‌کنند. ۱۲ کشور شامل آرژانتین، برزیل، مکزیک، مصر، آفریقای جنوبی، هند، پاکستان، مالزی، سنگال و ویتنام اما با این بیانیه مخالفت کردند.

قطعنامه ژوئن با ۳۰ رای مثبت کشورهای عضو تصویب شد و فقط روسیه و چین با آن مخالفت کردند. آن دو این بار نیز از بیانیه مشترک حمایت نکردند. هند و پاکستان در ماه ژوئن رای ممتنع داده بودند. لیبی از ممتنع از قطعنامه به حمایت از بیانیه مشترک تبدیل شد.

قدرت‌های غربی می‌گویند که موضوع ذرات اورانیوم غیرقابل توضیح به مانعی در مذاکرات گسترده‌تر برای احیای توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ ایران با قدرت های جهانی تبدیل شده است، زیرا تهران اکنون به دنبال بسته‌ شدن تحقیقات آژانس به عنوان بخشی از این مذاکرات است.

این سه قدرت اروپایی روز شنبه با ابراز نارضایتی گفتند که این گفتگوها برای احیای توافقی که اکنون به شدت فرسوده شده‌ است و فعالیت‌های هسته‌ای ایران را در ازای رهایی از تحریم‌های غرب محدود می کند، به خطر انداخته است.

مذاکرات هسته‌ای با ایران اکنون متوقف شده است. یک منبع دیپلماتیک فرانسوی گفت که پاریس و شرکای آن در حال رایزنی هستند تا ببینند چگونه به بن‌بست فعلی در مذاکرات پاسخ دهند و برای جلسه بعدی شورای حکام آژانس در نوامبر آماده شوند.

این دیپلمات فرانسوی گفت: «قدرت‌های غربی هنوز از یافتن راه حل دیپلماتیک در مورد برنامه هسته‌ای ایران ناامید نشده‌اند.»

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG