سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ اعلام کرده است که طی سه روز گذشته دستکم ۲۰ نفر در ایران اعدام شدهاند.
بر اساس این گزارش این اعدامها در زندانهای زاهدان، زابل، جیرفت، شیراز، کرمانشاه، زنجان و گرگان به اجرا درآمدهاست.
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، شش زندانی که اتهام آنان «تجاوز به عنف» اعلام شده بود، صبح روز دوشنبه ۲۳ خرداد به صورت «مخفیانه» در زندان گرگان اعدام شدند.
اسامی سه تن از این افراد یونس جهانتیغ، علی کیخواه و علی لکزایی اعلام شده و از هویت سه تن دیگر تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است.
همزمان احکام «قصاص نفس» دو شهروند بلوچ به نامهای ولی محمد ریگی و محمد هیجوان نیز روز دوشنبه در زندانهای زاهدان و جیرفت اجرا شد. یکی از اعدامشدگان محمد کیانی سرباز وظیفهای بود که روز یکشنبه ۲۲ خرداد به اتهام قتل مافوق خود در زندان مرکزی کرمانشاه به دار آویخته شد.
در همینحال در روز یکشنبه پنج زندانی دیگر نیز در زندان شیراز اعدام شدند که یکی از آنان به نام «فهیم ولیالله دینی» تبعه افغانستان معرفی شدهاست.
صبح روز شنبه ۲۱ خرداد نیز حکم اعدام دو زندانی به نامهای تورج کشاورز و علی سمندرنژاد در زندان زنجان به اجرا درآمد.
بر اساس این گزارش در روز شنبه چهار شهروند بلوچ به نامهای اسماعیل (سخی) زاروزهی، امین الله براهویی (نارویی)، ثناءالله بهادرزهی و رسام پودینه نیز در زندان زابل اعدام شدند.
اتهام همه این افراد قتل عمد و قاچاق مواد مخدر اعلام شده است.
با احتساب این اعدامها، از ابتدای سال جاری میلادی تا روز ۱۴ ژوئن (برابر با ۲۴ خرداد) دستکم ۲۱۸ نفر در ایران اعدام شدهاند.
سازمان حقوق بشر ایران که اخبار مربوط به اعدامها در ایران را منتشر میکند، روز سهشنبه ۲۴ خرداد همچنین خبر داد که دستکم چهار زندانی متهم به قتل عمد در زندان رجاییشهر جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شدهاند.
سازمان حقوق بشر ایران یک هفته پیش نیز در گزارشی از افزایش شمار اعدامها در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی خبر داده و اعلام کرده بود که این تعداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از یک و نیم برابر افزایش داشته است.
بر اساس این گزارش، در پنج ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۱۶۸ تن در ایران اعدام شدند، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۱۰ تن بود.
این نهاد مدافع حقوق بشر میگوید در ماه مه ۲۰۲۲ (همزمان با آغاز اعتراضات اردیبهشت امسال) بالاترین نرخ اعدام ماهانه از سال ۲۰۱۸ تاکنون ثبت شده است.
در این گزارش آمده است «بررسی روند اعدامها در ایران نشان میدهد که رویدادهای سیاسی بر تعداد اعدامها اثر مستقیم دارد. مثلا در آستانه انتخابات به دلیل نیاز به رای مردم، شمار اعدامها کاهش مییابد و در زمان بروز اعتراضات آمار اعدامها بالا میرود.»
بر اساس این گزارش، بیش از ۲۵ درصد از اعدامهای امسال مربوط به زندانیان بلوچ بوده است.
شمار بالای اعدام و اعدام «کودک-مجرمان» در ایران طی سالهای اخیر همواره در صدر انتقادهای جهانی نسبت به عملکرد مقامهای جمهوری اسلامی بوده است.
سازمان عفو بینالملل سوم خردادماه امسال در گزارش سالانه خود اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ میلادی ایران با دستکم ۳۱۴ اعدام، مسئول ۵۴ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در جهان بوده است.
علاوه بر این عفو بینالملل میگوید بیشتر افرادی که در ایران اعدام میشوند، از روند دادرسی عادلانه محروم شدهاند و اعترافهای آنان تحت شکنجه بوده است.
ایران پس از چین دومین کشور جهان از نظر شمار بالای اعدام است.