بنابر گزارش رسانههای ترکیه، هواپیماهای نظامی ارتش آن کشور مواضع شورشیان حزب کارگران کردستان در جنوب شرقی ترکیه را هدف حمله قرار دادهاند. این نخستین عملیات هوایی ترکیه، از زمان آغاز مذاکرات صلح با شورشیان کرد طی دو سال گذشته است.
به گزارش روزنامه حریت جتهای نظامی ترکیه روز یکشنبه اقدام به بمباران مواضع «حزب کارگران کردستان» موسوم به پ.ک.ک در استان حکاری کردند. گفته میشود بمباران مواضع پ.ک.ک پاسخی به حمله این گروه به یک پاسگاه نظامی در آن منطقه است.
حمله جنگندههای ارتش ترکیه به مواضع پ.ک.ک در شرایطی صورت گرفته است که عدم واکنش ترکیه به حمله پیکارجویان گروه سنی موسوم به «دولت اسلامی» به شهر کوبانی (عین العرب) در شمال سوریه و نزدیک مرز ترکیه، خشم کردهای آن کشور را برانگیخته است.
معترضان کرد در هفتههای اخیر از ارتش ترکیه خواستهاند به کمک شبهنظامیان کرد در شهر کوبانی بشتابد که با محاصره و حملات سنگین پیکارجویان گروه افراطی دولت اسلامی – که تا پیش از اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش مینامید – مواجه هستند.
سازمان ملل متحد گفته است اگر داعش کوبانی را تصرف کند، احتمال وقوع «قتل عام» افرادی که هنوز در آن شهر ماندهاند، بالا خواهد بود. تا کنون دست کم ۲۰۰ هزار نفر از ساکنان کوبانی به مرز ترکيه گريختهاند.
ترکیه تاکنون، با طرح استدلالهایی، از جمله این که کردهای کوبانی همراه با حزب کارگران کردستان برای کسب خودمختاری با آنکارا در جنگ بودهاند، از پیوستن به ائتلاف بینالمللی علیه داعش خودداری کرده است.
پ.ک.ک در ماه سپتامبر از کردها خواست از کوبانی دفاع کنند. عبدالله اوجالان رهبر زندانی حزب کارگران کردستان هشدار داده است که اگر کوبانی به دست پیکارجویان داعش بیافتد و سقوط کند، مذاکرات صلح پایان خواهد یافت. کردها حدود ۲۰ درصد از جمعیت ۷۵ میلیون نفری ترکیه را تشکیل میدهند.
این در حالی است که به گزارش آسوشیتدپرس، رسانههای ترکیه از جمال بائیک، از فرماندهان پ.ک.ک، نقل کردهاند که برخی از نیروهای پ.ک.ک که در چارچوب گفتگوهای صلح با آنکارا از مناطقی از ترکیه عقبنشینی کرده بودند، به آن مناطق باز گشتهاند.
درگیریهای تازه میان شورشیان کرد و نیروهای دولتی ترکیه، صلح شکنندهای که در سال ۲۰۱۲ میلادی بین آنکارا و رهبری پ.ک.ک برقرار شد، را به خطر میاندازد. درگیریها میان دو طرف از سال ۱۹۸۴ میلادی به این سو، به کشته شدن بیش از ۴۰ هزار نفر انجامیده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، بازگشت خشونتها میان دولت ترکیه و حزب کارگران کردستان، پ.ک.ک، در حالی که آن کشور با ایالات متحده و ناتو در حال مذاکره بر سر نقش خود در مبارزه علیه گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی است، میتواند نشاندهنده موقعیت پیچیدهای باشد که آنکارا در حال حاضر با آن روبروست.
ترکیه گفته است به مبارزه ائتلاف بینالمللی علیه پیکارجویان داعش نخواهد پیوست، مگر آن که رژیم بشار اسد در سوریه نیز هدف حملات نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده قرار بگیرد.
این در حالی است که نبرد میان نیروهای کردها با پیکارجویان افراطی داعش در کوبانی با گذشت نزدیک به یک ماه، همچنان ادامه دارد و بنابر گزارشها نیروهای حزب خلق کردستان سوريه روز سهشنبه با پس گرفتن کنترل برخی نواحی اطراف شهر و نصب پرچم خود بر بلندیهای مشرف بر شهر، در بيانيهای اعلام کرد، داعش در حملات هوايی ائتلاف به رهبری آمريکا متحمل تلفات سنگينی شده است.
با این حال این گروه اذعان کرده است که حملات نیروهای ائتلاف بینالمللی در روزهای اخير تأثير چندانی در جلوگيری از پيشروی پیکارجویان افراطی داعش نداشته است.
به گزارش رسانهها ستونهایی از دود غليظی که بر فراز آسمان شهر کوبانی ديده میشوند، حاکی از آن است که امروز هم مواضع پیکارجویان گروه دولت اسلامی در کوبانی، زير ضربات سنگين جنگندههای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمريکا بوده است.
شهر مرزی کوبانی از لحاظ استراتژيکی اهميت زيادی در منطقه دارد؛ زیرا با تصرف این شهر که در شمال سوریه و نزدیک مرزهای ترکیه واقع شده است، گروه داعش میتواند با ديگر مواضع تحت تصرف خود در استانهای حلب و رقه در شرق سوريه مرتبط شود.