لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۹

سخنگوی وزارت خارجه در مورد برجام به صدای آمریکا: این ایران است که باید اقدام کند


ساختمان وزارت خارجه آمریکا - آرشیو
ساختمان وزارت خارجه آمریکا - آرشیو

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه در مورد اظهارات جوزپ بورل بابت ارزیابی از سفر انریکه مورا به تهران ضمن قدردانی از تلاش‌های آقای مورا و این که وزارت خارجه آمریکا به زودی با او و تیم همراهش گفتگو می‌کند، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «این ایران است که باید اقدام کند.»

او گفت: «در این مرحله یک توافق هنوز قطعی نیست. ایران باید تصمیم بگیرد که آیا بر شروط خارج (از برجام) پافشاری می‌کند یا خیر و آیا می‌خواهد به سرعت توافقی را منعقد کند. ما معتقدیم این توافق به نفع همه طرف‌ها خواهد بود. ما و شرکای‌مان آماده‌ایم و مدتی است که آماده‌ایم. اکنون به ایران مربوط است.»

این سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد وضعیت گرانی‌ها در جمهوری اسلامی که منجر به اعتراضات در ایران شده است نیز گفت: «ما گزارش‌های رسانه‌ای در مورد اعتراضات را دیده‌ایم. ما از حقوق ایرانیان برای تجمع مسالمت‌آمیز و ابراز وجود بدون ترس از خشونت یا بازداشت خودسرانه حمایت می‌کنیم.»

پیشتر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه گفت در جریان گفت‌وگوهای انریکه مورا و مقامات ایرانی در تهران، پیشرفت کافی برای ازسرگیری مذاکرات احیای برجام پس از بن‌بست دوماهه حاصل شده است.

گفت‌وگوهای احیای برجام در وین ابتدا به دلیل مطالبات روسیه و اکنون اصرار جمهوری اسلامی به حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی ایالات متحده آمریکا متوقف شده است.

آقای بورل ضمن اشاره به اینکه مسائل را نمی‌توان یک‌شبه حل کرد، گفت بن‌بست در مذاکرات رفع شده و اکنون چشم‌اندازی برای نیل به یک توافق نهایی وجود دارد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، نیز با انتشار توییتی درباره سفر انریکه مورا به تهران و دیدارش با علی باقری‌کنی، رئیس تیم مذاکره کننده ایران برای احیای برجام، نوشته است: «توافق خوب و قابل‌اتکا در دسترس است اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را گرفته و به تعهداتش پایبند باشد. تماس‌ها ادامه دارد.»

  • توقف انریکه مورا در فرودگاه فرانکفورت

انریکه مورا، معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده گفت‌وگوهای احیای برجام، با انتشار توییتی اعلام کرد پس از بازگشت از تهران و در مسیر عزیمت به بروکسل، پلیس آلمان در فرودگاه فرانکفورت او را متوقف کرد.

به گفته آقای مورا، پلیس آلمان گذرنامه اسپانیایی و تلفن‌های همراه وی را بدون ارائه «هیچ توضیحی» با خود بردند. وی ساعتی بعد با اشاره به این حادثه به عنوان «نقض کنوانسیون وین» از آزادی خود و دو همکارش خبر داد.

یک سخنگوی وزارت کشور آلمان با اشاره به اینکه پلیس کشورش بیانیه‌ای در این باره صادر خواهد کرد، گفت این مساله می‌تواند دلایل فراوانی از جمله پرواز و مسیر آن داشته باشد و لزوما ربطی به شخص [متوقف‌شده] نداشته باشد.

اما خبرگزاری دولتی ایرنا بدون ارائه هیچ مدرکی، متوقف کردن آقای مورا و همکارانش در فرودگاه فرانکفورت را به «نفوذ لابی صهیونیستی در بخشی از دستگاه‌های امنیتی آلمان» و «مانع‌تراشی» آنها و «جبهه مخالف با توافق در وین» ربط داده است.

پرونده احمدرضا جلالی

آقای مورا که برای خروج توقف مذاکرات هسته‌ای ایران چند روز در تهران حضور داشت، می‌گوید از مقامات جمهوری اسلامی خواسته احمدرضا جلالی شهروند ایرانی – سوئدی را که به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده، به دلایل بشردوستانه آزاد کند.

طی روزهای گذشته آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، و ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز نسبت به احتمال اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی ابراز نگرانی کردند و خواستار آزادی او شدند.

ذبیح‌الله خداییان، سخنگوی قوه قضاییه، روز سه‌شنبه ۲۰ اردیبهشت اعلام کرد که حکم اعدام احمدرضا جلالی قطعی است و «دستگاه قضا بر اساس حکم صادره اقدام خواهد کرد.»

مدافعان حقوق بشر زندانیان دو تابعیتی را گروگان جمهوری اسلامی می‌نامند و می‌گویند حکومت ایران از این افراد برای باج‌خواهی از غرب استفاده می‌کند.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG