معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده گفتوگوهای احیای برجام در وین برای دومین بار در سال جدید خورشیدی به تهران رفته است.
این سفر در پی پیشنهاد جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و استقبال وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی انجام شده است. مورا در این سفر با علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی و معاون رئیس جمهوری ایران، دیدار و گفتوگو کرد.
این مسئول اتحادیه اروپا در شرایطی راهی تهران شده که مذاکرات احیای برجام در بنبست قرار گرفته است؛ بنبستی که جمهوری اسلامی، آن را ناشی از زیادهخواهی آمریکا میداند، اما در مقابل طرفهای اروپایی و ایالات متحده علت آن را پافشاری ایران بر حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی میدانند، موضوعی که معتقدند خارج از چارچوب گفتوگوهای برجامی است.
مورا در سفر قبلی خود به تهران در ۷ فروردین امسال، با علی باقری و حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد و پس از آن برای انتقال مطالب و نکات جمهوری اسلامی و نهایی کردن تصمیم ها راهی واشنگتن شد، اما هیچ خبری از نحوه و نتایج مذاکرات مورا در واشنگتن رسانهای نشد.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سهشنبه با اشاره به سفر نماینده اتحادیه اروپا به تهران ابراز امیدواری کرده بود که جمهوری اسلامی و قدرت های جهانی بر سر احیای برجام توافق کنند، اما با این حال گفته بود که نگران است زمان برای این کار از دست برود.
رافائل گروسی با بیان این که فعالیتهای هستهای ایران به اندازه کافی شفاف نیست افزود: «در چند ماه گذشته آثاری از اورانیوم غنیشده در محلهایی مشاهده شده که جمهوری اسلامی آنها را از آژانس پنهان کرده بود.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم درباره سفر هماهنگ کننده مذاکرات احیای برجام به تهران گفت: «دولت بایدن از تلاش های انریکه مورا برای پایان موفقیت آمیز این مذاکرات حمایت میکند.» ند پرایس با ابراز امیدواری درباره پایان مذاکرات احیای برجام تصریح کرد: «اگر ایران حاضر باشد با حسن نیت به مذاکرات ادامه دهد، میشود این مذاکرات را به سرعت به پایان رساند.»از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی میگوید: «فعلا کار ویژه آقای مورا انتقال پیام است و قرار نیست اتفاق جدیدی رخ دهد.» به گفته خطیبزاده بین ایران و ۱+۴ جمعبندی انجام و متن توافق نیز آماده شده است، اما معدود نکاتی باقیمانده «که آمریکا باید به آنها پاسخ بدهد.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هفته پیش به روزنامه فایننشال تایمز گفته بود، شاید سفر مورا به تهران «آخرین تیر ترکش» برای به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای با ایران باشد.
جمهوری اسلامی و گروه ۱+۴ از هفده فروردین ۱۴۰۰ هشت بار در وین اتریش با هم بر سر احیای برجام مذاکره کردند، اما اسفند ۱۴۰۰ و در حالیکه خبرها از پایان مذاکرات و انجام توافق حکایت داشت ناگهان گفتوگوها متوقف شد و طرفین مذاکره به کشورهای خود برگشتند.
برخی منابع، کارشکنی های روسیه و زیاده طلبیهای این کشور را مانع توافق اعلام کردند برخی نیز اصرار جمهوری اسلامی به حذف نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی را عامل توقف گفتوگوها میدانند.