لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۷

ترکیه و آمریکا گزارش تازه سیمور هرش را رد کردند


سیمور هرش، نویسنده و روزنامه نگار جنجالی آمریکایی، در مطلبی مفصل که در دوهفته نامه بریتانیایی London Review of Books منتشر ساخته به همکاری میان آمریکا، ترکیه، عربستان سعودی و قطر در کمک به شورشیان مخالف سوریه می پردازد و می نویسد که دولت اوباما هرگز علنا به نقش سیا در راه اندازی کانال انتقال مخفی اسلحه به سوریه از طریق ترکیه، اعتراف نکرده است. او همچنین می گوید که حمله شیمیایی ماه اوت ۲۰۱۳ در حومه دمشق با گاز سارین، توسط شورشیان تحت حمایت ترکیه انجام گرفته است تا آمریکا با این گمان که حمله کار بشار اسد بوده و خط قرمزهایش نادیده گرفته شده، علیه اسد دست به حمله نظامی بزند.

دولت ترکیه قویا ادعاهای سیمور هرش، گزارشگر تحقیقی آمریکایی و برنده جایزه پولیتزر را رد کرده که می گوید آنکارا پشت حمله شیمیایی ۲۱ اوت در سوریه بود.
بولنت آرینچ، معاون نخست وزیر ترکیه این گزارش را «یکسره دروغ و افترا» توصیف کرد. آرینچ که سخنگوی دولت ترکیه نیز هست سپس به بیانیه وزارت خارجه ترکیه اشاره کرد که گفته است این گزارش «قطعا درست نیست».

او همچنین به رد مطالب گفته شده در گزارش آقای هرش از سوی بیانیه کاخ سفید اشاره کرد که در واقع تایید کرده که دولت بشار اسد مسئول حمله شیمیایی فوق است. آقای آرینچ گفت سیمور هرش مطالبش را تنها با اتکا به منابع اطلاعاتی تهیه کرده که نامشان محفوظ می ماند.

پیشتر کاخ سفید با انتشار بیانیه ای گفته بود: «ما گزارش اخیر آقای هرش را دیده ایم که تنها بر اساس اطلاعاتی از یک منبع ناشناس نتیجه می گیرد که حمله شیمیایی ۲۱ اوت ۲۰۱۳ در سوریه عامل دیگری داشته است.»

سیمور هرش در مقاله خود به تفصیل بیان می کند که حمله شیمیایی با گاز سارین به حومه دمشق در واقع توسط شورشیان سوریه انجام گرفت که از سوی ترکیه عمل می کردند و هدفشان زمینه سازی و واداشتن آن کشور به حمله به سوریه بود. هرش به نقل از یک مقام ارشد اطلاعاتی در آمریکا می گوید: «حال می دانیم که حمله شیمیایی، نقشه رجب طیب اردوغان برای واکنش نشان دادن به عبور از خط قرمز آمریکا بود.»

این منبع به نویسنده مقاله گفته است: «آژانس اطلاعاتی دفاعی آمریکا به مقامات ارشد نظامی و دیگر مقامات اطلاعاتی گفتند که گاز سارین را ترکیه تامین کرده بود و این گاز تنها با حمایت ترکیه امکان انتقال به سوریه را داشت. ترکیه همچنین آموزش لازم برای تولید سلاح از سارین و کاربرد آن را نیز آموزش داده است.»

هرش به نقل از منبع مطلع خود می گوید هنگام وقوع حمله شیمیایی به سوریه، اوباما به پنتاگون فرمان داد تا طرح بمباران سوریه را تهیه کند. او گفت «کاخ سفید ۳۵ هدف اولیه ارائه شده توسط ستاد مشترک را برای حاکمیت اسد ناکافی دانست.»

اما اوباما بعدا نظرش را عوض کرد و خواستار نظر و تایید کنگره درباره حمله به سوریه شد.

سیمور هرش، روزنامه نگار با سابقه آمریکایی سپس می گوید که حمله به مجموعه کنسولگری آمریکا و سی آی ای در بنغازی لیبی در سال ۲۰۱۲ که طی آن چهار آمریکایی از جمله سفیر واشنگتن در لیبی کشته شدند، به جنگ سوریه مرتبط بود.
او می گوید سی آی ای کانالی را برای نقل و انتقال تسلیحات زرادخانه لیبی از بنغازی به اپوزیسیون سوریه، از طریق ترکیه را اداره می کرد.

او همچنین از «ضمیمه ای فوق محرمانه» به گزارشی خبر می دهد که کمیته سنای آمریکا درباره حمله بنغازی ارائه کرد. او می گوید که این سند مربوط به «توافقی سری» در اوایل سال ۲۰۱۲ میان دولت های اوباما و اردوغان برای انتقال اسلحه به شورشیان بود.

این سند ظاهرا می گوید: «طبق توافق (آمریکا و ترکیه) سرمایه از ترکیه، عربستان سعودی و قطر می آمد و سی آی ای همراه ام آی -۶ مسئول رساندن تسلیحات موجود در زرادخانه معمر قذافی به سوریه می شدند.»

طبق این گزارش پس از کشته شدن سفیر آمریکا در بنغازی «آمریکا دیگر آنچه که ترکیه به جهادگران سوریه می رساند را کنترل نمی کرد.»

کاخ سفید در بیانیه اش به استدلال های متقابلی ارجاع می دهد که پیش از انتشار مقاله آقای هرش به او ارائه کرده بود. مثلا درباره انتقال اسلحه از لیبی و این که دیگرانی غیر از رژیم اسد مسئول حمله شیمیایی ۲۱ اوت بودند، شان ترنر، سخنگو و مدیر روابط عمومی اطلاعات ملی آمریکا گفته است: «ما قرار نیست به تمامی جوانب نادقیق این مطلب پاسخ دهیم اما صراحتا می گوییم: فقط و فقط حاکمیت اسد می تواند مسئول حمله شیمیایی ماه اوت باشد. ما این نتیجه را بر اساس اطلاعات جمع آوری شده توسط آمریکا و شرکا و متحدانمان گرفته ایم. جامعه بین الملل با اکثریت آرا این نتیجه را به رسمیت می شناسد که منجر به همکاری درجهت برچیدن زرادخانه های هسته ای بشار اسد شده است. تغییر دادن موارد اطلاعاتی توسط آمریکا یکسره غلط است. همچنین این که آمریکا از لیبی به جایی دیگر اسلحه می فرستاد نیز ادعایی نادرست است.»

آقای ترنر، همچنین وجود مقاله محرمانه درباره قابلیت های تسلیحات شیمیایی شورشیان سوریه را رد کرده و گفته است «چنین گزارشی هرگز مطالبه نشد و هیچ تحلیلگر اطلاعاتی هرگز چنین گزارشی را تهیه نکرده است.»

سایتلین هیدن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز با رد ادعاهای هرش گفت: «این که رئیس جمهور دستور حمله به سوریه را تا مهلت دوم سپتامبر ۲۰۱۳ معوق نگاه داشت ادعایی مطلقا ساختگی است.»
XS
SM
MD
LG