لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۹

قطعنامه نابودسازی تسلیحات شیمیایی سوریه تصویب شد


.
.

قطعنامه مربوط به نابودسازی سلاح های شیمیایی سوریه بدون درنظرگرفتن مجازات درصورت عدم اعمال آن به اتفاق آرا در شورای امنیت به تصویب رسید

روزجمعه شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ای را به تصویب رساند که از سوریه می خواهد همه سلاح های شیمیایی خود را نابود کند. اما در صورت عدم اجرای آن هیچ گونه مجازاتی برای حکومت بشار اسد درنظر نگرفته است.

هر پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به این قطعنامه رای مثبت داده اند. این رای گیری بر چند هفته تلاش پر تنش دیپلماسی میان روسیه و ایالات متحده نقطه پایان گذاشت. درپی حمله شیمیایی با گاز سارین در ۲۱ اوت که در حومه دمشق صدها قربانی داد، اصول چنین قطعنامه ای در نشست ژنو که اوایل ماه جاری برگزار شد مورد موافقت دو کشور قرار گرفت.

در توافق میان روسیه و امریکا اقدام نظامی تنبیهی آمریکا علیه حکومت بشار اسد، که آمریکا آن را مسئول این حمله شیمیایی می داند، جایی ندارد. سوریه، و روسیه که حامی حکومت اسد است، این حمله را به شورشیان ضد دولتی نسبت می دهند.

یک ماده این قطعنامه که دیپلمات ها آن را «مهم» توصیف کرده اند، رسما از طرح مربوط به انتقال سیاسی که در کنفرانس ژنو در ژوئن سال ۲۰۱۲ مورد توافق قرار گرفت، حمایت می کند.

دبیرکل سازمان ملل پس از رای گیری گفت قدرت های بزرگ امیدوارند که در نیمه ماه نوامبر کنفرانس صلح برای سوریه در ژنو برگزار شود.

او خطاب به شورای امنیت گفت طرح نابود سازی سلاح های شیمیایی «به معنی دادن جواز کشتار با سلاح های متعارف نیست».
بان کی مون گفت:«ضمن تجلیل از این اقدام به هیچ وجه نباید فراموش کنیم که فهرست وحشت در سوریه با بمب ها و تانک هاو خمپاره و مسلسل ادامه دارد». او افزود:« چراغ قرمز دادن به یک شکل از تسلیحات به معنای چراغ سبز برای شکل های دیگر تسلیحات نیست».

جان کری وزیر خارجه آمریکا گفت این رای گیری نشان می دهد که «تلاش ها به نتیجه رسیده اند». او گفت:« هدف اصلی ما این بود که ظرفیت تسلیحات شیمیایی سوریه کم یا نابود شود. و گزینه نظامی که پرزیدنت اوباما آن را مطرح کرد می توانست ما را به این هدف برساند. اما قطعنامه ای که امشب به تصویب رسید از آن فراتر رفته است. برای اولین بار کشوری از راه های صلح آمیز سلاح های شیمیایی خود را نابود می کند».

در صورت عدم اجرای قطعنامه، اجازه دست بردن به مجازات هایی چون حمله نظامی یا تحریم در آن لحاظ نشده است. درعوض، با اصرار روسیه این قطعنامه تصریح کرده است که در صورت تخلف از مفاد قطعنامه شورای امنیت باید باردیگر تصمیم گیری کند.

سرگیی لاورف وزیر خارجه روسیه تصویب قطعنامه را نوعی پیروزی شمرد و گفت شورای امنیت آماده است که در صورت تخلف هریک از طرفین مخاصمه از مفاد قطعنامه، به اقدام های تنبیهی دست بزند.

بشار جعفری نماینده سوریه در سازمان ملل ازاین قطعنامه ابراز رضایت کرد و گفت قطعنامه اغلب موارد نگرانی سوریه را مورد نظر قرار داده است. او در عین حال گفت ترکیه، عربستان سعودی، قطر ، فرانسه، و ایالات متحده نیز باید از این قطعنامه پیروی کنند و در صورت ادامه کمک رسانی به شورشیان پاسخگو باشند.

حکومت اسد شورشیان را متهم به استفاده از گاز شیمیایی علیه ارتش این کشور کرده است.

اوگفت:«نمی توانید تروریست ها را از تمام دنیا جمع کنید و تحت عنوان جهاد به سوریه بفرستید و بگویید ما برای صلح تلاش می کنیم.»
جعفری در عین حال «تعهد کامل» دولتش را به شرکت در کنفرانس صلح برای سوریه در ژنواعلام کرد. شورشیان نیز گفته اند که در این نشست حضور خواهند یافت.

باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا پیشتر پیش نویس قطعنامه سازمان ملل را «پیروزی ای بالقوه برای جامعه بین المللی» دانسته و آن را از نظر قانونی تعهد آور، قابل تحقیق و تفحص و لازم الاجرا توصیف کرده بود.
XS
SM
MD
LG