محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان سعودی گفته است که جنگ مستقیم کشورش با ایران "آغاز یک فاجعه" خواهد بود و ریاض اجازه وقوع آن را نخواهد داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، محمد بن سلمان در گفتوگو با نشریه اکونومیست تاکید کرد که "ریاض چشماندازی برای جنگ با ایران نمیبیند و هر کسی که بخواهد شرایط را به آن سمت سوق دهد، از سلامت عقل برخوردار نیست."
وی که سمت وزارت دفاع عربستان سعودی را نیز بر عهده دارد، ضمن انتقاد از رویکرد ایالات متحده در قبال حوادث منطقه، گفت از این که واشنگتن نقش کمتری در خاورمیانه ایفا میکند نگران هستیم.
به گفته او "ایالات متحده باید درک کند که آنها در جهان شماره یک هستند و باید مانند یک قدرت برتر عمل کنند."
به دنبال انتشار خبر اعدام ۴۷ نفر، از جمله شیخ نمر باقر النمر روحانی ناراضی شیعه در عربستان سعودی، گروهی از معترضان ایرانی به سفارت عربستان در تهران و ساختمان کنسولگری آن در مشهد حمله کردند که قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران و افزایش تنشها میان این دو قدرت بزرگ مسلمان منطقه را در پی داشت.
با وجود آن که برخی همپیمانان ریاض – از جمله بحرین، قطر، سومالی و جیبوتی – در حمایت از عربستان، یا روابط خود با ایران را قطع یا سطح آن را کاهش دادند، اما بازیگران عمده منطقه مانند ترکیه، روسیه، اروپا و ایالات متحده، واکنش احتیاط آمیزی داشته و از هر دو طرف خواستند بیش از این به تنش دامن نزنند.
رقابت این دو که از آن به عنوان "جنگ سرد خاورمیانه" نیز یاد میشود، پس از افزایش تنشها از روز شنبه، وارد مرحله جدیدی شد، به طوری که غرب را از اثرات منفی آن بر مبارزه با تروریسم و افراطگرایی در منطقه، به ویژه با گروه افراطی داعش، و همچنین مذاکرات صلح سوریه، به شدت نگران کرده است.
برخی گزارشها به نگرانی برخی دیپلماتها اشاره کردهاند که در پی اوجگیری بحران سیاسی بین تهران و ریاض، در میان جناح تازه به قدرت رسیده در عربستان پس از پادشاهی ملک سلمان در سال گذشته، تمایلی وجود داشته باشد که رقابت با ایران را از جنگ نیابتی به رویارویی مستقیم نظامی بکشاند.
اشاره وزیر دفاع و جانشین ولیعهد عربستان سعودی در عدم تمایل ریاض به جنگ مستقیم با تهران، ظاهرا در پاسخ به همین نگرانیها بوده است.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز روز سه شنبه در دیدار با وزیر خارجه دانمارک در تهران گفت "ایران بهترین راه حل برای رفع اختلاف بین کشورها را مذاکره و دیپلماسی میداند و شرایط امروز منطقه به گونهای است که همه کشورها باید برای مبارزه با تروریسم با یکدیگر همکاری و رایزنی داشته باشند."