سه روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری روسیه، برخی مقامها و تحلیلگران معتقدند ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری کنونی آن کشور در حالی روز یکشنبه به رقابت میپردازد که توافق اندکی در سطوح بالای سیاستگذاری بر سر استراتژی اقتصادی دولت او وجود دارد.
انتخابات ریاست جمهوری روسیه روز یکشنبه ۱۸ مارس ۲۰۱۸ (۲۷ اسفند ماه) برگزار میشود و آقای پوتین، که میزان محبوبیت او حدود ۸۰ درصد برآورد شده است، با هفت نامزد دیگر به رقابت خواهد پرداخت. وی در صورت پیروزی، برای چهارمین دوره به این مقام خواهد رسید.
هرچند مردم در حدود ده سال اول دورهای که به «روسیه پوتین» مشهور شده، به لطف بهای بالای فروش نفت و تقویت اقتصاد بازار آزاد شاهد رشد اقتصادی بودند، اما سقوط قیمت نفت، تحریمهای غرب و کاهش ارزش روبل، اقتصاد آن کشور را به مشکل انداخته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رأی دهندگان میخواهند پوتین وضعیت اقتصادی را تغییر دهد، اما با توجه به اپوزوسیون کوچکی که توان رقابت ندارد و به احتمال زیاد او پیروز انتخابات میشود، به نظر نمیرسد برای ارائه سیاستهای جدید اقتصادی تحت فشار زیادی باشد.
به گفته کریس ویفر از اعضای ارشد مؤسسه مشاوره اقتصادی و سیاسی «مارکو»، مردم میدانند که اوضاع اقتصادی شان بد شده و کرملین با خلق یک «هیولای طلایی» توقع و انتظار، چنین القا کرده که با انتخاب مجدد او استاندارد زندگی مردم روسیه بار دیگر رشد خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه اواسط دی ماه و در نشست خبری پایان سال خود وعده بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش تولید ناخالص ملی را داده بود، و به عقیده کریس ویفر دولت پوتین هر چند این خواسته مردم را شنیده، اما در واقع هیچکدام از آنها نمیدانند که چه باید کرد.
به نوشته رویترز، مقامهای دولت روسیه به درخواست این خبرگزاری برای اظهار نظر در این مورد پاسخ ندادهاند.
شش تن از مقامهای دولت روسیه نیز به رویترز گفتهاند که سیاستگذاران کلیدی دولت – از جمله ماکسیم اورشکین وزیر اقتصاد و آندری بلوسوف مشاور اقتصادی کرملین – در مورد گامهای مورد نیازی که برای رسیدن به یک رشد اقتصادی سریع باید برداشت اختلاف نظر دارند.
یک منبع آگاه دیگر که مستقیما در جریان گفتگوهای درون دولت در این زمینه بوده است – و رویترز هویت او را هم مانند شش مقام دولتی فاش نکرده – به این خبرگزاری گفته است در تبلیغات انتخاباتی پوتین هیچ برنامه مشخص اقتصادی غیر از سخنرانی آخر سال او ارائه نشد.
ولادیمیر پوتین در سخنانی کلی گفته بود که فدراسیون روسیه «با قدرت در حال تقویت خود در میان اقتصادهای بزرگ دنیاست،» اما او به جزئیات اندکی در مورد این که چگونه این کار در حال انجام شدن یا پیگیری است اشاره کرد و در عوض بر سلاح جدید هستهای روسیه تمرکز کرد.
روابط روسیه با غرب، به ویژه با ایالات متحده و اخیرا با بریتانیا، بر سر برخی مسائل عمده مانند الحاق شبه جزیره کریمه از اوکراین به خاک خود، حمایت از رژیم بشار اسد در جنگ داخلی سوریه و نیز دخالت در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا، رو به تنش گذاشته است.
به دنبال این اختلافات، واشنگتن و همپیمانان اروپایی آن رشته تحریمهایی را در چند سال گذشته علیه مسکو وضع کردهاند.