لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۶

واکنش یک حقوقدان به «احکام نامتعارف» دستگاه قضایی جمهوری اسلامی؛ مرثیه‌ای بر عدالت است


آزاده صمدی | افسانه بایگان | لیلا بلوکات
آزاده صمدی | افسانه بایگان | لیلا بلوکات

با تداوم صدور احکام «عجیب و غریب »برای زنان معترض یه حجاب اجباری به ویژه بازیگران و هنرمندان، یک حقوقدان و وکیل دادگستری این احکام را «مرثیه‌ای بر عدالت» در نظام قضایی ایران خواند.

صالح نیکبخت، وکیل و حقوقدان، در گفتگو با رویداد۲۴ ضمن مقایسه قوانین مجازات در ایران با دیگر کشورها افزود: «هدف اصلی از مجازات، متنبه کردن متهم و اجتناب او از تکرار جرم است اما احکامی که به تازگی در برخی دادگاه‌های ایران صادر شده نه تنها عجیب و غریب است بلکه نشان‌دهنده تحقیر و کینه نسبت به کسانی است که رعایت حجاب اجباری را برنتافته‌اند.»

صالح نیکبخت با بیان اینکه «این نوع احکام می‌تواند باعث وهن دستگاه قضایی کشور و محکومان و افکار عمومی شود» تصریح کرد: «احترام به حقوق و عدالت در اعمال قوانین و مجازات‌ها، بسیار حائز اهمیت است و نباید از آن‌ها به عنوان ابزاری برای تحقیر و انتقام استفاده شود.»

در تازه‌ترین حکم صادره بر علیه روزنامه‌نگاران، منابع حقوق بشری از محکومیت مادر یک روزنامه‌نگار زندانی در قزوین به شش ماه «ارائه خدمت رایگان» در موسسه زنان کم‌توان ذهنی خبر دادند.

خبرگزاری «هرانا» گزارش داد که مادر مصطفی جعفری در جریان ارائه وثیقه برای آزاد کردن فرزندش، به «اخلال در نظم دادگاه» متهم شده است.

بنا بر این گزارش، شعبه هفتم دادسرای انقلاب قزوین،به همین اتهام، گلزار اردم، ۶۰ ساله، را به مدت شش ماه، به «ارائه خدمت رایگان» در یکی از موسسات نگهداری «زنان معلول ذهنی و جسمی» زیرنظر بهزیستی قزوین محکوم کرده است.

در حکمی دیگر رسانه‌های ایران اعلام کردند که بازپرس دادسرایی در شهرستان بهارستان از خبرنگاران محدوده این حوزه قضایی خواسته برای «تشکیل پرونده» به سازمان‌های «بهزیستی و پزشکی قانونی» مراجعه کنند.

براساس این اعلام، بازپرس در حکم خود گفته «همه خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای» منطقه باید خودشان را به بهزیستی و پزشکی قانونی معرفی کنند تا «بررسی‌های لازم در خصوص سلامت آنها انجام شود.»

در ماه‌های اخیر و پس از اعتراضات سراسری سال گذشته، احکام عجیب و نامتعارف دستگاه قضایی جمهوری اسلامی افزایش قابل توجهی یافته است.

در مشهورترین این احکام، افسانه بایگان بازیگر سینما و تلویزیون ایران به علت انتخاب اختیار در نوع پوشش خود به درمان «بیماری روحی شخصیت ضد خانواده» از طریق «مراجعه هفتگی به مرکز روانشناسی و دریافت گواهی سلامت» و «ممنوعیت استفاده ار فضای مجازی با از دسترس خارج نمودن سیم‌کارت‌ها و خطوط تلفن همراه و ثابت به مدت دو سال» محکوم شده است.

آزاده صمدی، بازیگر سینما هم به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری به شش ماه محرومیت از فعالیت در فضای مجازی محکوم شد و بر اساس حکم صادره باید هر دو هفته یک بار به مراکز رسمی روان‌شناسی مراجعه کرده و در پایان برای «بیماری شخصیت ضد اجتماعی» گواهی سلامت ارائه دهد.

لیلا بلوکات، بازیگر ایرانی هم در پی استفاده از پوشش «کلاه» به ۱۰ ماه حبس تعزیری در سمنان محکوم شد.

شعبه ۱۰۸۸ دادگاه کیفری دو، حکم خانم بلوکات را «با تغییری جزئی» اعلام کرده و این بازیگر به تحمل ۱۰ ماه حبس تعزیری در یکی از زندان‌های استان سمنان و انواع محرومیت از حقوق شهروندی محکوم شده است

در جریان اعتراضات سراسری که پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شده است، شماری از هنرمندان و بازیگران در حمایت از این اعتراضات تصاویری از خود منتشر می‌کنند که در آن حجاب اجباری بر سر ندارند.

شماری از این هنرمندان از جمله کتایون ریاحی، هنگامه قاضیانی، افسانه بایگان، ترانه علیدوستی مدتی بازداشت شدند و یا توسط نهادهای امنیتی احضار و تحت بازجویی قرار گرفتند. اما روند مخالفت با حجاب اجباری همچنان ادامه دارد.

XS
SM
MD
LG