چهار انجمن روانپزشکی و روانشناسی در ایران در نامهای به رئیس قوه قضائیه از ارجاع مخالفان حجاب اجباری به مراکز روانشناسی انتقاد کردند.
این نهادهای علمی در نامه خود خطاب به غلامحسین محسنی اژهای که روز پنجشنبه ۲۹ تیرماه منتشر شده، با اشاره به احکام صادره برای دستکم دو تن از زنان هنرپیشه، ارجاع افراد به مراکز روانشناسی با هدف ایجاد تغییر در انتخابهای فردی را «متعارض با اصل خودمختاری» خواندهاند.
در بخشی از این نامه امده است: «تشخیص اختلالات روانی در صلاحیت روانپزشک است، نه قاضی؛ همان گونه که تشخیص سایر بیماریها در صلاحیت پزشکان است، نه قضات.»
به تازگی دو هنرپیشه، افسانه بایگان و آزاده صمدی، به دلیل تن ندادن به حجاب اجباری به مراجعه به مراکز روانشناسی محکوم شدند.
بر پایه حکم صادرشده برای آزاده صمدی، این بازیگر از جمله به «درمان بیماری شخصیت ضداجتماعی» محکوم شده است.
دادگاه در اقدامی مشابه افسانه بایگان را هم به درمان «بیماری روحی شخصیت ضدخانواده» محکوم کرده است.
چهار انجمن متخصص درحوزه روانپزشکی و روانشناسی در بخشی از نامه خود تشخیص اختلالات روانی را در صلاحیت روانپزشک دانسته و خواستار پرهیز از «برچسبزدن به رفتارهای افراد با عناوین تشخیصی روانپزشکی شدهاند.»
امضاکنندگان این نامه «سوء استفاده از روانپزشکی/ روانشناسی» را دارای «تاریخی طولانی و تاسفبار» دانسته و درباره «پیامدهای جبرانناپذیر» « بهکارگیری تشخیص روانپزشکی برای تنبیه افراد» هشدار دادهاند.
این نهادهای علمی و تخصصی از جمله عواقب صدور چنین احکامی را «نقض کرامت انسانهای هدف تحقیر» و موجب «آسیبدیدن جایگاه اجتماعی افراد کثیر مبتلا به مشکلات سلامت روان در جامعه» دانستهاند.
این نامه به امضای روسای چهار مرکز تخصصی شامل انجمن علمی روانپزشکان ایران، انجمن علمی پزشکی روانتنی ایران، انجمن علمی رواندرمانی ایران و انجمن روانشناسی ایران رسیده است.
صدور احکام تحقیرآمیز برای مخالفان حجاب اجباری از جمله هنرپیشهها با انتقادات سینماگران نیز مواجه شده است.
در پی محکومیت اخیر آزاده صمدی، بازیگر سینما، به مراجعه اجباری به روانشناس سینماگران، کارگردانان، تهیه کنندگان و بازیگران سینما بیانیههای اعتراضی منتشر کردند.