لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۷

اردن نسبت به توانایی اسرائیل برای نابودی حماس ابراز تردید کرد


ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن
ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن

ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، روز شنبه ٢٧ آبان ابراز تردید کرد که اسرائیل از طریق بمباران شدید و تهاجم به غزه بتواند حماس را نابود کند.

آقای صفدی که در کنفرانس امنیتی سالانه «گفت‌وگوی منامه» در بحرین سخنرانی می‌کرد، گفت: «اسرائیل می‌گوید که می‌خواهد حماس را نابود کند. افراد نظامی زیادی در اینجا حضور دارند، من نمی‌دانم چگونه می‌توان چنین هدفی را محقق کرد.»

به دنبال حمله مرگبار ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، ارتش این کشور با هدف نابودی حماس به باریکه غزه تهاجم کرده است.

فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، در این کنفرانس خواستار آتش‌بس فوری میان اسرائیل و حماس شد. به گفته او، «ما هر روز شاهد جان‌باختن غیرنظامیان هستیم. و باید همین امروز به آن پایان دهیم، نه فردا.»

اسرائیل اعلام کرده پیش از آزادی کل ۲۴۰ گروگان ربوده‌شده از سوی حماس، با آتش‌بس موافقت نخواهد کرد. حماس وعده نبردی طولانی‌مدت با ارتش اسرائیل را داده است.

برت مک‌گورک، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه، نیز در جریان کنفرانس امنیتی «گفت‌وگوی منامه» گفت آزادی گروگان‌ها به افزایش تحویل کمک‌های بشردوستانه و وقفه چشمگیر درگیری‌ها در غزه منجر خواهد شد.

  • غزه بعد از پایان جنگ

شاهزاده ترکی الفیصل، رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان سعودی، در جریان کنفرانس مزبور گفت ناکامی طولانی‌مدت تلاش‌ها برای حل مناقشه اعراب و اسرائیل باعث ایجاد بحران کنونی شده است.

به گفته او، «باید در نظر داشته باشیم که جنگ نشانه شکست سیاسی و دیپلماتیک جامعه بین‌المللی است؛ همه ما در حل این مشکل شکست خورده‌ایم.» ترکی الفیصل افزود: «مسئولیت یافتن راه‌حل بر عهده همه ما است.»

تهاجم اسرائیل به غزه این پرسش را میان قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی و همچنین سازمان ملل مطرح کرده که در صورت شکست حماس، چه کسی بر باریکه پرجمعیت و کوچک غزه حکومت خواهد کرد.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در این کنفرانس و در پاسخ به این پرسش گفت فقط تشکیلات خودگردان فلسطینی می‌تواند پس از پایان جنگ بر باریکه غزه حکومت کند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفته است در صورت یافتن یک راه‌حل سیاسی که کرانه باختری را نیز در بر گیرد، این تشکیلات می‌تواند در اداره غزه نقش ایفا کند.

مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینیان از سال ١٣٩٢ متوقف شده است. تشکیلات خودگردان به‌شدت میان فلسطینیان نامحبوب است و اسرائیل نیز از سوی یک ائتلاف متشکل از تندروهای مذهبی حکومت می‌شود.

انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی، نیز در جریان کنفرانس امنیتی منامه هشدار داد طولانی‌شدن جنگ در غزه ممکن است موجب تشدید بحران و خارج‌شدن آن از کنترل شود.

امارات متحده عربی و دیگر کشورهای عرب نفت‌خیز حوزه خلیج فارس حماس و دیگر گروه‌های اسلامگرا را به عنوان تهدیدی برای ثبات خاورمیانه و فراتر از آن قلمداد می‌کنند.

XS
SM
MD
LG