رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه که مواضعش در جنگ اسرائیل و حماس مناقشه برانگیز شده بود در سفر کوتاه خود به آلمان بار دیگر از اقدامات اسرائیل در نوار غزه انتقاد کرد.
عصر روز جمعه ۲۶ آبان اردوغان در سفری کوتاه به آلمان مورد استقبال اولاف شولتز، صدراعظم و فرانک والتر اشتاین مایر همتای آلمانی خود قرار گرفت. این سفر در حالی صورت گرفت که اختلافات سیاسی ترکیه و آلمان در بحبوحه جنگ اسرائیل و حماس به بالاترین سطح در سالهای اخیر رسیده است.
پس از حمله تروریستی حماس به اسرائیل که سبب آغاز جنگ شد، اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از مبارزات حماس تمجید کرد و این گروه شبه نظامی که از سوی بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، کانادا و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی طبقهبندی شده است را «گروه آزادیبخش» معرفی کرد.
در این سفر اردوغان بار دیگر با پافشاری بر مواضع خود از اقدامات اسرائیل در نوار غزه انتقاد کرد و گفت: «ما در مورد ۱۳ هزار کودک، زن، پیر صحبت میکنیم که کشته شدهاند. همه چیز با خاک یکسان شده است.» در عین حال، او بر درخواست برای «آتشبس بشردوستانه» تأکید کرد. اردوغان در ادامه در این دیدار کوتاه تصریح کرد: «اگر آلمان و ترکیه بتوانند با هم به چنین آتشبسی دست یابند، شانس نجات منطقه از این «حلقه آتش» وجود خواهد داشت. همه باید برای صلح پایدار در خاورمیانه تلاش کنند.»
اولاف شولتز نیز بار دیگر بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تأکید کرد و حق موجودیت اسرائیل را «انکارناپذیر» دانست. او خطاب به اردوغان گفت: «اسرائیل طبق قوانین بین المللی حق دارد از خود دفاع کند.»
صدراعظم آلمان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک که قبل از گفتگو و صرف شام بین دو سیاستمدار برگزار شد گفت: «هر زندگی به یک اندازه ارزش دارد. دولت فدرال همچنین نگران رنج غیرنظامیان فلسطینی است.»
علاوه بر جنگ در خاورمیانه و حمله روسیه به اوکراین، این نشست احتمالاً بر قصد ترکیه برای خرید جتهای «یوروفایتر» نیز متمرکز خواهد بود.
این دیدار به دلیل حملات لفظی تند اردوغان علیه اسرائیل از آغاز جنگ غزه، بحث برانگیز شد و بسیاری از سیاستمداران خواهان لغو این دیدار بودند.
اگرچه اردوغان کشتار غیرنظامیان اسرائیلی در حمله تروریستی هفتم اکتبر را محکوم کرد، اما پس از اقدامات تلافیجویانه اسرائیل، حماس را به عنوان «سازمان آزادی بخش» توصیف و اسرائیل را به «نسل کشی» در نوار غزه متهم کرد و حق موجودیت اسرائیل را زیر سوال برد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در پاسخ، اردوغان را به حمایت از «تروریستهای حماس» متهم کرد. او گفت که اردوغان با متهم کردن اسرائیل به تروریسم، خود را در جایگاه یک تروریست قرار داده است.
در آلمان دستکم ۳ میلیون مهاجر ترک تبار زندگی میکنند که این میتواند نقش بسزایی در این دیدارها داشته باشد اما با این حال منتقدان معتقدند که شولتز نباید از کنار اظهارات عمومی رئیس جمهور ترکیه بدون واکنش عبور کند.